Blog

Cuişoarele

Originară din Insulele Mirodeniilor,cuişoarele, această plantă înaltă şi subţire,veşnic verde,poate atinge înălţimi de 20 m.Florile ei cresc în buchete şi,când înfloresc,se deschid ca nişte clopoţei coloraţi în roşu cu alb.Totuşi,arborii maturi înfloresc rareori,pentru ca mugurii florilor se culeg pentru a fi folosiţi drept cuişoare.Arborele produce aceste cuişoare abia la vârsta de 20 de ani şi rămâne fertil încă 50 de ani.

PĂRŢI UTILE

MUGURII DE FLORI

✅ Mugurii se recoltează de 2 ori pe an, vara şi iarna.
✅ Cuişoarele sunt muguri de flori uscaţi.

COMPUŞI ACTIVI

Uleiul de cuişoare este compus în principal din eugenol, o substanţă anestezică şi antiseptică.Cuişoarele mai conţin tanini şi flavonoide – antioxidanţi anticancerigeni,care ajută şi la fortificarea peretului venelor.

UTILIZĂRI MEDICINALE

Specialiştii în medicina plantelor folosesc cuişoarele pentru tratarea afecţiunilor digestive,iar uleiul,pentru durerile de dinţi.

Eugenolul din cuişoare este principalul lor compus activ.Se ştie că el combate inflamaţia şi infecţiile bacteriene şi fungice,fiind şi un bun analgezic.Uleiul de cuişoare este ingredientul activ al multor ape de gură şi al unor remedii naturale contra durerilor de dinţi.

O lucrare publicată în 1999,în International Journal of Antimicrobial Agents,dovedeşte eficacitatea cuişoarelor împotriva bacteriilor şi a fungilor:medicii chinezi folosesc de mult această plantă pentru tratarea piciorului de atlet – o infecţie fungică.

Studii efectuate în Taiwan au demonstrat că eugenolul scade coagulabilitatea sângelui şi că este un atiinflamator eficient.Cercetări publicate în 1985 au descoperit că uleiul de cuişoare are un puternic efect relaxant asupra musculaturii netede din plămâni şi intestine.Însă,din cauza puternicului efect sadativ,o supradoză de eugenol poate duce la deprimarea sistemului nervos central.

Cuişoarele sunt combinate adesea cu alte plante pentru tratarea balonării,a gastritelor,a dispepsiei şi a durerilor reumatice.Sunt incluse şi în remedii pentru combaterea infecţiilor urechii,nasului,gâtului şi a infecţiilor genito-urinare.

CULTIVARE

Arborele are nevoie de un mediu tropical sau de o seră pentru a se dezvolta.

PREPARARE ŞI DOZAJ

✅ În tratamentul gastritelor, dispepsiei, durerilor reumatice
Cuişoare: Luaţi 1-3 g pe zi în decoct.
✅ În tratamentul durerilor de dinţi
Cuişoare întregi sau ulei de cuişoare:Mestecaţi câte un cuişor de 3-4 ori pe zi sau picuraţi 3 picături de ulei esenţial pe un beţişor cu vată şi aplicaţi-l pe dintele afectat,de 2-3 ori pe zi.Mergeţi la stomatolog cât mai repede cu putinţă.

DACĂ SIMPTOMELE PERSISTĂ,APELAŢI LA MEDIC

PRECAUŢII

✅ Consultaţi un specialist înainte de a vă administra uleiul esenţial:eugenolul pe care îl conţine poate avea efect coroziv asupra mucoaselor.
✅ Capsulele cu ulei de cuişoare trebuie să fie filmate,protejate gastric,adică să nu poata fi erodate de sucul gastric.
✅ Diluaţi uleiul esenţial în ulei vegetal înainte de a-l aplica direct pe piele,deoarece provocă arsuri.
✅ Femeilor însărcinate sau care alăptează nu li se recomandă consumul condimentului în cantităţi mai mari decât cele prezentate în mod normal în alimente.

preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Aţi putea să fiţi interesat să citiţi şi articolul: Orzul ajută la scăderea colesterolului.

Cerasus vine în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră cu produsul Deep Green – Pulbere din Orz Verde.

Share this post

Leave your thought here