Beneficiile sucului de orz verde pulbere
Se spune despre pulberea din suc de orz verde că este un aliment complet iar denumirea aceasta nu este întâmplătoare. Varietatea nutrienţilor pe care îi conţine cât și concentrațiile acestora sunt impresionante. Beneficiile sucului de orz verde pulbere pentru sănătate încep cu îmbunutăţirea digestiei şi detoxifierea organismului și continuă până la controlul glicemiei sau prevenția apariției cancerului. De asemenea, s-a dovedit faptul că prin consumul zilnic de pulbere din suc de orz verde se crește nivelul de hidratare al pielii. Acest lucru se traduce print-un aspect mai sănătos și mult mai tânar al persoanei care consumă acest aliment complet. De asemenea consumul zilnic de pulbere din suc de orz verde ajută și la menținerea unui bun control al greutații.
Suc de orz verde pulbere vs orz verde pulbere
Ce trebuie menționat din capul locului este faptul că există o mare diferență între pulberea din orz verde şi pulberea din suc de orz verde.
Deși sună asemănător și probabil vă gândiți că sunt produse din aceleași fire de iarbă – Hordeum vulgare (numele botanic al orzului în latină) – aceste două pulberi sunt foarte diferite. Diferențele provin din modul în care sunt prelucrate aceste două pulberi. În timp ce nutrienții rămân aceiaşi în fiecare tip de pulbere, pulberea de orz verde este un produs deshidratat ce conține, pe lângă toți ceilalți nutrienți, celuloză. Celuloza nu poate fi digerată de oameni; ea ajută la digestie crescând motilitatea intestinală, totuși sunt persoane care, având o digestie activă, nu se pot bucura de beneficiile pulberii din orz verde.
Această pulbere este de obicei mai deschisă la culoare.
Pulberea de suc din orz verde are o concentraţie mult mai mare de nutrienţi față de pulberea din orz verde, iar celuloza lipsește. De aceea persoanele care au o digestie activă se pot bucura complet de acest aliment medicament.
Pulberea din suc de orz verde are o culoare mult mai închisă.
Cum se obţine sucul din iarbă de orz?
Pulberea din suc de orz este obținută cu mare grijă din partea aeriană a tulpinilor fragede ale ierbii tinere de orz. Iarba este tăiată la recolta maximă – momentul în care potențialul său nutrițional este cel mai ridicat. Aceasta este uneori denumită prima etapă de creștere, când firele de orz au aproximativ 30 de cm înălțime și înainte ca tulpina lemnoasă să apară. Se spune că iarba de orz în această etapă conține cea mai mare concentrație de nutrienți absorbiți din sol.
În timpul stoarcerii, celuloza (fibra) care alcătuiește majoritatea pereților celulari groși ai ierbii de orz este descompusă (și ulterior îndepărtată) pentru a elibera fitonutrienții benefici și a le facilita absorbția de către organismul uman.
Sucul este uscat la temperaturi foarte scăzute pentru a proteja și păstra prețioasele enzime bio-active și alți nutrienți, în timp ce celuloza este aruncată.
Cum se face pulberea de orz verde?
În schimb, pulberea de orz este de un verde mai deschis şi derivă direct din iarba tânără de orz. Firele de iarbă de orz recoltate sunt deshidratate și apoi măcinate sub formă de pulbere. Pulberea de iarbă de orz reține toată celuloza, iar nutrienții nu sunt la fel de concentrați ca în sucul de orz.
Deoarece pulberea din suc de orz nu conține fibrele insolubile prezente în pulberea de orz uscată, se presupune că este solubilă în apă într-o proporție mult mai mare decât pulberea din orz verde. Deși este măcinată foarte, foarte fin și se dizolvă în apă foarte rapid pulberea din orz verde nu se comportă din punct de vedere chimic la fel cu pulberea din suc de orz verde. Așadar pulberea din suc de orz este mult mai stabilă din punct de vedere chimic, păstrându-și proprietățile bio-chimice un timp mai îndelungat.
Despre iarba tânără de orz se spune că este cea mai hrănitoare dintre toate ierburile verzi. Ea conține toți acești nutrienți:
- Clorofilă
- Enzime vii precum faimoasa superoxid dismutază (SOD, un puternic antioxidant celular cu rol în protecția celulelor împotriva radicalilor acizi liberi),
- Aminoacizi – sursă extrem de bogată de proteine (de 15 ori mai multe proteine decât laptele),
- Minerale – calciu (de până la unsprezece ori mai mult decât laptele), fier (de cinci ori mai mult decât spanacul), magneziu, sodiu, fosfor, potasiu,
- Vitamina A – (beta-caroten), luteină, B1, B2, B6, B9, B12, C, E, K
Conține pulberea din suc de orz verde gluten? NU, deoarece planta verde din care se obține pulberea din suc de orz verde nu sintetizează gluten. Acest lucru se produce înspre maturitate, atunci când planta dezvoltă tulpina lemonasă și boabele (cerealele).
Beneficiile sucului de orz verde
Arsenalul impresionant de nutrienți al pulberii din suc de orz aduce beneficii importante pentru sănătate. Printre cele mai faimoase se numără următoarele:
- beneficii asupra controlului greutății – adjuvant în curele de slăbire
- beneficii asupra stimulării regenerării celulare (aspect mai tânăr al pielii)
- prevenirea cancerului (în special cancerul de sân)
- beneficii asupra acțiunii de detoxifiere a organismului– ajută în susținerea funcției hepatice
- beneficii digestive – susține buna funcționare a tractului digestiv și al funcției hepatice
- beneficii pentru stimularea sistemului imunitar – ajută în lupta contra alergenilor
- beneficii de echilibrare a ph-ului corpului – stimulează producerea unui ph alcalin
- beneficii de scădere a colesterolului,
- beneficii asupra controlului nivelului de zahăr din sânge – ajută la menținerea unei glicemii optime
- beneficii asupra reducerii inflamației în organism,
- beneficii pentru sănătatea oaselor.
Ce gust are pulberea din suc de orz verde?
Aceasta are un gust puțin amar care se poate masca ușor dacă pulberea este amestecată în sucuri naturale de fructe sau smoothie-uri.
Cum se foloseşte pulberea din suc de orz verde
Datorită solubilității ridicate în apă a pulberii din suc de orz verde, cel mai simplu mod de a o utiliza este să o amestecați cu puțină apă. Având în vedere gustul amar și aroma înțepătoare a ierbii proaspăt tăiate, s-ar putea să vi se pară oarecum neplăcut de băut în această formă. Dacă aveți contraindicații în a o amesteca cu sucuri de fructe sau smoothie-uri, atunci vă puteți gândi la următoarele rețete:
- adăugați-l în chefir
- adăugați-l în granola sau în bolurile cu fulgi de ovăz
- adăugați-l în salate
- adăugați-l în salsa, în special în salsa verde, sau orice tip de sosuri pentru salate
- se adaugă la pesto
- se poate adăuga în făina cu care veți face pâine sau diverse aluaturi de prăjituri – culoarea verde va intriga pe toată lumea, mai ales pe cei mici.
- faceți sosuri reci de legume crude cu el pe care le puteți folosi pentru a prepara carne la grătar. De exemplu : amestecați pulpa unui ardei gras galben mare cu o linguriță de coriandru, adăugați o linguriță, o linguriță jumătate de pulbere din suc de orz verde, adăugați de asemenea și o lingură de ulei de măsline. Amestecați bine și adăugați după gust sare și piper. Turnați sosul peste carnea pe care urmează să o puneți la grătar, mai ales vara. Are un gust delicios ca să nu mai vorbim că are o culoare verde strălucitoare.
Așadar nu există scuze pentru care să nu încercați să introduceți acest aliment medicament în dieta dumneavoastră zilnică, asta dacă nu ați făcut-o deja.
Surse: https://www.craftbeering.com/barley-grass-juice-powder-health-benefits/
Faude
orz verde nu s-a modificat in niciun fel si nu este privita ca fiind la fel de nutrienta ca sucul din iarba de orz verde.
In concluzie, alimentul complet pe care il reprezinta sucul de orz verde pulbere merita sa fie inclus in orice dieta si consumat zilnic in vederea mentinerii sau imbunatatirii starii de sanatate.