Blog

Endometriosis-min

Endometrioza și durerea – cronica unei boli anunțate

Deși suntem mult mai multe femei decât prea puținii bărbați, nu numai în România, și de noi depinde, în mare măsura, procesul de propășire a speciei, suntem încă într-un mare dezavantaj. Problemele noastre de sănătate feminină sunt tratate de multe ori ca mini-mistere.

Suntem multe cele care naștem în condiții improprii sau nu primim ajutorul cuvenit în timpul travaliului, suferim în tăcere din cauza problemelor noastre menstruale și nu numai. Deși există campanii de conștientizare a necesității consultului medical periodic, pentru o diagnosticare cât mai timpurie a problemelor de sănătate feminină, când ajungem în punctul terminus al actului medical îndrumările sunt de multe ori insuficiente.

Durerea este oare semn de normalitate?

Este normal să avem dureri menstruale, este normal să avem dureri în timpul ovulației, este normal să ne simțim slăbite sau nervoase, să ne doară sânii, spatele, să ni se umfle picioarele. În cazul în care, fiind noi prea sensibile și fragile psihic, considerăm că este prea mult ca dintr-o lună să avem doar 2-3 zile bune, putem apela cu încredere la antiinflamatoare, analgezice sau, mai simplu, putem încerca un tratament cu anticoncepționale care să ne mai normalizeze din punct de vedere hormonal.

Ca și cum nu ar fi suficienți hormonii din aportul alimentar iar clasele de medicamente menite să ne suprime inflamația ar fi precum apa vie de izvor, care nu crează dependență și nici nu produce efecte secundare nedorite.

Una din afecțiunile cele mai grave care îngenuchează una din cinci femei este endometrioza.

Deși încă sunt medici ginecologi care cu greu pun acest diagnostic, această afecțiune este specifică femeilor cu vârstă fertilă. De la 14 ani, vârsta medie la care se înstalează ciclul menstrual, la 50 de ani oricând ne putem confruntă cu această boală. Ea afectează în special femeile cu vârsta cuprinsă între 30 şi 40 de ani, însă poate să apară oricând pe parcursul vieții.
Știm despre endometrioză atât cât s-a putut desprinde prin studiul observațional. Medicii specialiști au constatat manifestările pacientelor, au adunat și au extras radical și au afirmat că în spectrul endometriozei se înscriu următoarele manifestări:

✅ Dureri pelviene anterioare și concomitente menstrei;
✅ Dureri în timpul urinării și al tranzitului intestinal (dureri rectale și intestinale);
✅ Urinări cu sânge sau prezența sângelui în scaun;
✅ Dureri de spate;
✅ Dureri pelviene în timpul actului sexual sau sângerări după actul sexual;
✅ Balonare;
✅ Crampe abdominale severe;
✅ Diaree sau constipație;
✅ Menstră abundentă sau/și hemoragii;
✅ Durata menstrei mai mare de 7 zile;
✅ Săngerări menstruale neregulate;
✅ Infertilitate;
✅ Oboseală cronică.

Cauza principală care conduce la apariția endometriozei rămâne încă necunoscută

Multe din simptome sunt atât de comune altor afecțiuni, nu este de mirare că atunci când le punem în tablou clinic este mai simplu să ne gândim la alte boli decât la endometrioză. Mai ales și pentru faptul că nu se cunoaște cauza principală care conduce la apariția acesteia. Afecţiunea constă în prezenţa de endometru (mucoasa ce căptuşeşte cavitatea uterină) în afara cavităţii uterine, respectiv la nivelul vaginului, colului uterin, ovare, trompe uterine, peritoneu pelvin sau abdominal. Adică pe acolo pe unde nici cu gândul nu te gândești că ar trebui să apară acest tip de țesut. Mai rar poate migra până la intestine, vezica urinară sau chiar la creier.

Ce determină mucoasa endometrială să se insereze altundeva decât la locul specific este încă un mister.

Doamne ajută ca pe viitor specialiștii să acorde mai multă atenție acestei afecțiuni. Cine știe, poate așa vom afla și cauza și vom avea șansa să ne ferim de expunerea la factorii care o declanșează. Până atunci rămâne să ne plângem de dureri și să ne creadă doar aceia care țin cel mai mult la noi, să facem speculații și să încercăm să facem copii cât mai devreme posibil, ca nu cumva să atingem stadiul ultim, cel al infertilității.

Ce să ne facem până atunci?

În primul rând să ne protejăm singure. Să acordăm mare atenție stilului nostru de viață: de la alimentația zilnică și mișcare până la produsele de igienă intimă pe care le folosim în mod uzual. Deși este o cărare constant bătătorită cea a discuției despre sport și dietă, din păcate, nu avem cum să o luăm prim pădure. Oricât ne-am plictisit de acest subiect de la el ni se emană ora biologică exactă. Ceasul nostru organic este, mai mult decât ne place nouă să admitem, afectat de calitatea alimentelor pe care alegem să le punem în farfurie.

Chiar și în cazul acestei afecțiuni, atât de puțin recunoscute de către specialiști, sunt medici care postulează asupra calității hranei pacientelor. Așadar există medici (puțini la număr) care sunt de părere că asistăm la o recrudescenţă a bolii pentru că hrana actuală este hormonotratată, aducând astfel un aport mare de estrogeni. Tot specialiștii vorbesc și de alți factori cum ar fi aceia că femeile moderne aleg să conceapă mult mai târziu decât au făcut-o mamele noastre. Dar dacă este să luăm în calcul alte două ipoteze scoase din jobenul medicii bazate pe dovezi, cele mai sus menționate cad, categoric, în dizgrație.

Deși etiologia acestei boli rămâne necunoscută există mai multe teorii care încearcă să explice endometrioza

Una dintre ipoteze avansează teoria conform căreia apariția endometriozei este datorată inversării fluxului menstrual (menstruație retrogradă), urmată de depozitarea și proliferarea țesutului endometrial în afara uterului. Definiție perfect valabilă a procesului prin care ia naștere boala, dar nu ne spune nimic despre cauză.

Cu alte cuvinte de ce o ia razna fluxul menstrual și se depozitează aberant, pe acolo pe unde anatomic nu ar trebui să existe astfel de țesut? Ce anume zăpăcește atât de tare inteligența organică și o determină să funcționeze contra naturii ei milenare? O altă ipoteză menționează posibilitatea existenței unor celule endometriale primitive, dar capabile de dezvoltare, în zona pelviană. Tocmai de aceea și bunicile și străbunicile noastre se confruntau cu endometrioză, pe capete, această afecțiune fiind de fapt antică, însă doar medicina modernă a fost în stare să o expună către diagnoscticare și tratament.

Relocalizarea celulelor endometriale este posibilă prin intermediul circulației sangvine și a sistemului limfatic

O altă ipoteză, și cea mai populară din câte cunosc eu, este cea conform căreia această relocalizare a celulelor endometriale este posibilă prin intermediul circulației sangvine și a sistemului limfatic. Așa se explică acele cazuri rare de celule endometriale ajunse la nivelul creierului.

Dar, mă repet, ce anume a determinat pervertirea sistemului sangvin și a celui limfatic? Categoric putem vorbi de fumat, de consumul de cafea și de vârsta la care alegem să nu facem copii. Acești 3 factori, care au speriat vestul, sunt cel mai des incriminați, ei producând ravagii, fiind responsabili de cele mai negre cancere dar și de cele mai banale infecții fungice. În niciun caz nu poate fi vorba de faptul că bem sucuri carbogazoase, care nu conțin nici urmă de substanțe organice în ele, sau că mâncăm carne hormonotratată și injectată cu antibiotice sau preparate pline de monoglutamat de sodiu, tartrazină, albastru briliant, verde S sau amarant.

Dar ce să mai facem când deja răul e făcut?

Ce soluție să mai adoptăm când durerile sunt atât de insuportabile încât nici cele mai mici sarcini, de care altă dată ne achitam ușor, nu le mai putem duce la bun sfârșit? În primul rând trebuie să ne adresăm unui medic deștept care să ne pună diagnosticul corect. Anamneza este prima investigație la care vom fi supuse dacă diagnosticul de endometrioza planează asupra capului nostru.

Medicul ne va interoga cu privire la istoricul medical din familia noastră, deoarece se consideră că endometrioza ar putea avea și cauze ereditare. După această discuție, va urma un examen clinic obiectiv. Vor fi examinate vaginul și rectul, deoarece acestea sunt cele mai frecvente zone în care este localizată endometrioza. Medicația în endometrioza trebuie urmată întotdeauna în urma recomandărilor medicului specialist. În funcție de necesitățile fiecăreia dintre noi tratamentul medicamentos va urmări fie eliminarea durerilor și îmbunătățirea calității vieții fie prima variantă la care se adaugă și tratamente pentru stimularea ovulației (în cazul în care ne dorim și o sarcină).

Care sunt variantele medicale de tratament în caz de endometrioza

  • Tratamentul hormonal pentru endometrioza – terapiile hormonale sunt menite să reducă nivelul de estrogen și să micșoreze migrările țesutului endometrial acolo unde nu îi e locul. Se reduc astfel și durerile specifice care însoțesc această afecțiune. Prescripțiile de acest tip pot include anticoncepționale și antiinflamatoare nesteroidiene. Medicii susțin că de regulă aceste tratamente nu se întind pe termen lung. Toate tratamentele hormonale au efecte secundare. Categoric este important ca acestea să fie administrate sub supravegherea medicului. De altfel, aceste tratamente nu garantează dispariția totală a durerii. În multe cazuri endometrioza poate să reapară la un interval cuprins intre 1 an și 5 ani după terminarea tratamentului.
  •  Laparoscopia în cazul endometriozei – în situația în care țesuturile endometriale afectează alte organe sau tratamentul hormonal nu are rezultate, proliferările endometriale vor fi îndepărtate prin laparoscopie, alături de cicatricile mucoasei. Prin această intervenție, cresc șansele apariției unei sarcini dacă este dorită, iar durerea și celelalte simptome se pot reduce considerabil.
  • Endometrioza: tratamentul chirurgical uterin – în cazurile severe care nu pot fi tratate prin incizii mici, se va recurge la histerectomie (îndepărtarea chirurgicală a uterului) și ovarectomie bilaterală (îndepărtarea ovarelor). Acest tip de tratament radical este urmat de instalarea precoce a menopauzei și, implicit, de incapacitatea de a rămâne însărcinată. Aceasta este o ultimă soluție pentru femeile în cazul cărora celelalte terapii nu au dat rezultate. Nici tratamentul chirurgical nu garantează că durerea nu va reveni.
  • Tratamentele pentru infertilitate – deoarece tratamentele hormonale împiedică apariția sarcinii, laparoscopia este adesea soluția la care recurg medicii pentru femeile care vor să rămână însărcinate. Uneori, se recurge la inseminarea artificială intrauterină, pentru creșterea șanselor de reproducere. Astfel de metode sunt rezervate de regula femeilor cu vârsta mai mica de 35 de ani, în cazul femeilor cu vârstă mai mare, este recomandată fertilizarea in vitro.

Endometrioza niciodată nu se va trata în mod complet

Având în vedere riscurile la care ne supunem în momentul în care nu mai există cale de întoarcere bine ar fi dacă am pune boii înaintea carului și nu pe dos. Indiferent de metodele de tratament abordate „niciodată nu se tratează complet această boală.” Aceasta „recidivează pentru că rămân mici focare care nu pot fi înlăturate”, conchide chiar ginecologul Adina Boca. Pe principiul că este mai ușor să previi decât să tratezi revin asupra necesității stabilirii unui stil de viață sănătos. O alimentație cu adevărat corectă implică, pe lângă talentul de a citi etichetele tuturor produselor pe care le adăugăm în coșul de cumpărături, și inspirația trierii surselor din care ne facem aprovizionarea.

Să ne facem un obicei din a merge Duminica la piață

Piața, unde îi găsim pe producătorii români autentici (aici nu mă refer la cei care se mulțumesc să cumpere și să vândă legume-fructe din import) este de mare ajutor. Chiar dacă și producătorul român apelează la fungicide sau erbicide tot va reuși să pună pe tarabă produse de mai bună calitate decât cele importate. Să nu uităm faptul că tot ceea ce vine din import pe line de supermarket este din start radiat pentru a se crește viața la raft. La capitolul carne, pentru cei care o consumă, variantele românești sunt de asemenea de preferat. Bine ar fi ca acest consum să fie cât de cât controlat, nu este neapărat să avem 3 mese cu carne pe zi. Dacă însă fără carne nu se poate, putem fenta nevoile prin introducerea în dietă și a peștelui (de captură de preferat).

Reglare hormonală naturală și fără efecte secundare

Termenul de fitohormoni nu mai este o noutate pentru nimeni. Se știe de existența fitoestrogenilor încă din 1926, când au fost prima data observați în plante. Totuși, la acea vreme nu se știa dacă pot avea vreun efect asupra metabolismului uman sau animal. Abia în 1940 s-au descris efectele asupra fertilității oilor care pășteau trifolium pretense, adică trifoi roșu, o plantă foarte bogată în acești compuși. Așadar există tot în natură răspunsul natural în prevenirea și chiar tratarea dezechilibrelor hormonale umane.

Se știe foarte clar faptul că hormonii de tip estro-progesteronic de origine sintetică au o durată de acțiune mai mare decât cei naturali fiind mult mai greu metabolizați de către organism, motiv pentru care efectele lor adverse (secundare) sunt foarte ample. De aceea o abordare terapeutică fără efecte secundare ne oferă cămara naturii.

Așadar fără a crea dependență și fără a fi necesar să suportăm efecte neplăcute cum ar fi căderea părului, amețeli, sângerări pasagere sau chiar creșterea tensiunii arteriale, produsele naturiste ne vin în mod natural în ajutor.

Ce plante conțin fitohormoni?

Sunt multe plantele care conțin acești compuși. În medie, cantitatea de estrogeni în plante este foarte mică, de ordinul picogramelor/kg în planta uscata, dar există anumite plante în care această concentrație este mult mai mare. Unul dintre aceste tratamente este cel pe bază de ulei de luminiță de seară. Sub formă de capsule acest tratament ajută în reglarea hormonală într-un mod natural.

Același lucru se întâmplă și în cazul mlădițelor de zmeur și de coacăz. Că alegem mlădițele sub formă de capsule sau fructele proaspete de sezon atât zmeura cât și coacăzele au rolul de a ne reechilibra hormonal cât mai natural și blând posibil.

Mâncarea condimentată corespunzător ne salvează de durere

De asemenea putem adăuga zilnic în salate sau chiar în mâncare pulbere din in, fenicul, anason, ginseng, semințe de susan. Ne putem organiza în așa fel încât săptămânal să gătim și să mâncăm fasole verde sau fasole boabe, mazăre, linte sau orez. Merele, rodiile, morcovii sunt și ele plante bogate în fitohormoni, asemenea pulberilor din grâu, lucernă, ovăz sau orz.

Din proprie experiență vă pot spune că cea mai bogată în fitoestrogeni și cea mai indicată pulbere pentru tratarea acestor probleme este pulberea din lucernă verde. Aceste tratamente ne sunt la îndemână pentru că este bine să ținem cont și de specificul zonei noastre și de obiceiurile noastre culinare.

Variante exotice de tratament pentru endometrioza

Putem aborda, însă, și variante mai exotice cum ar fi tempeh (un preparat specific indonezian obținut print-un proces specific de fermentare a plantei de soia), Kudzu sau Puerarria lobata (rădăcina acestei plante conține fitoestrogeni și se găsește și la noi sub formă de capsule). De asemenea putem încerca lupinul care este o plantă ce se cultivă pentru nutreț și pentru îngrășământ verde.

Anumite varietăți de lupin (Lupinus albus – lupin alb, Lupinus luteus – lupin galben, Lupinus angustifolius – lupin albastru) sunt folosite în alimentație, în special în zona mediteraneană. O altă variantă ar fi rădăcinăa de lemn dulce sub formă de capsule sau ignamele dacă le găsim și pe la noi. Ele sunt legume cultivate pentru turberculul lor foarte gros, în regiuni precum Asia, Africa, America Centrală și Oceania.

Rășina de conifere, uleiurile esențiale și extractele din plante

Alimentația bogată în fiotohormoni ne aduce un real beneficiu pe termen mediu și lung. Este necesar să ne înarmăm cu răbdare pentru că efectele nu se văd imediat. Pentru durere putem încerca tratamente locale fabricate din diverse rășini. Cremele care conțin extracte din plante, uleiuri esențiale și rășini de conifere (există și sub formă de supozitoare) au efect antiinflamator și analgezic și sunt indicate pe durata crizelor dureroase. Aceste creme și-au dovedit eficacitatea și în tratarea nodulilor sau chiar a ganglionilor limfatici inflamați.

În magazinul Cerasus Puterea Naturii veți găsi câteva produse care vă oferă variante organice de tratament. În cazul în care vă confruntași cu aceste probleme nu ezitați să apelați cu încredere la cămara naturii pentru că sănătatea este măsura fericirii noastre.

 

sindromul colonului iritabil
alpha DIGEST

Citeşte mai multe despre cele cinci ingrediente pentru o digestie sănătoasă – alphaDIGEST !

Promoţie alpha DIGEST

Share this post

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *