Blog

ghimpe

Ghimpele

Răspandit în multe zone din Europa şi Africa, ghimpele este un arbust scund de pădure.Frunzele “vesnic verzi” nu sunt Frunze adevarate,ci nişte dilatări ale tulpinilor. Câte o floare mică şi albă apare în mijlocul fiecarei frunze primavara., urmată toamna de un fruct mic şi roşu,asemănător ciresei. Fiecare frunza are un varf ascuţit şi, deoarece planta ajunge abia până la genunchi,a fost poreclită “ilica genunchiului”.

PĂRŢI UTILE

RIZOMUL

  • Rizomii nucleate,cenuşii şi înconjuraţi de scobituri se culeg toamna.
  • Odată uscaţi,sunt transformaţi în extracte.
  • Rizomii sunt condiţionaţi în tablete, capsule, soluţii buvabile sau creme.

COMPUŞI ACTIVI

Compuşii active ai ghimpelui sunt substanţe cunoscute ca saponine steroide.Acestea exercită efecte benefice asupra venelor,îmbunătăţind circulaţia sîngelui;ele posedă de asemenea proprietăţi antiinflamatorii.

UTILIZARI MEDICINALE

Administrate oral, saponinele din ghimpe au un efect constrictor asupra vaselor superficiale (venele de la suprafaţa pielii).

Studii pe pacienţi au demonstrate ca ghimpele îmbunatăţeşte circulaţia venoasă a membrelor inferioare şi reduce hemoroizii.De aceea,planta este recomandată în tratamentul durerilor şi crampelor picioarelor,al venelor varicoase şi hemoroizilor.Poate fi combinată cu alte plante care protejează venele şi capilarele,precum hamamelisul.

Ghimpele este un leac bun pentru edeme (retenţie de apă).Studii clinice germane publicate în 2002 au demonstrate că extractul de ghimpe reduce edemele membrelor inferioare la femei cu probleme venoase cornice,ca rezultat al circulaţiei proaste.Autorii acestor studii au conchis că planta este un remediu sigur şi eficient pentru această boală.În 1998,cercetătorii italieni au ajuns la aceeaşi concluzie,arătând efectul ghimpelui asupra venelor membrelor inferioare .Ghimpele poate fi folosit şi la combaterea problemelor venoase associate sindromului premenstrual şi contracepţiei orale.

Rizomul este un laxative uşor,fiind remediu pentru crampe.Are şi efecte diuretice şi antiinflamatorii.

CULTIVARE

Ghimpele este foarte rezistent.El creşte în locuri însorite şi umbrite şi îi place un sol mai uscat.Se inmulţeşte toamna,din seminţe sau prin diviziunea rădăcinilor.

PREPARARE ŞI DOZAJ

✅ În tratamentul sindromului premenstrual,al durerilor şi crampelor picioarelor,al venelor varicoase,al hemoroizilor,crampelor şi edemelor
Capsule (50 mg) :Luaţi 1 capsulă cu un pahar mare de apă de trei ori pe zi,în timpul meselor.
✅ În tratamentul durerilor şi crampelor picioarelor şi al venelor varicoase
Crema : Masaţi picioarele cu cremă,conform instrucţiunilor,o dată pe zi,începând cu gleznele şi urcând către coapse.

DACĂ SIMPTOMELE PERSISTĂ,APELAŢI LA MEDIC

PRECAUŢII

✅ A nu se utiliza în sarcină şi alăptare.
✅ Supradoza poate produce vărsături şi hipotensiune arterială.
✅ A nu se utiliza în combinaţie cu inhibitori de monoaminooxidază (antidepresive) sau cu medicamente pentru hipertensiune sau adenom de prostată.
✅ Nu s-au semnalat încă efecte adverse,însă se recomandă să cereţi sfatul unui specialist înainte de a urma tratamentul.

preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Aţi putea să fiţi interesat să citiţi şi articolul: Orzul ajută la scăderea colesterolului.

Cerasus vine în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră cu produsul Deep Green – Pulbere din Orz Verde.

Share this post

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.