Ginseng siberian rădăcină – beneficii şi recomandări
Ginseng Siberian (latină Eleuterococcus senticosus), este un arbust originar din Coreea şi nordul Chinei, Japonia si estul Rusiei, de la care se utilizează rădăcinile cu reputate proprietăţi imunostimulatoare. Ginsegul siberian rădăcină a fost comercializat in SUA sub denumirea de “ginseng siberian” deoarece se crede ca ar avea proprietati similare cu cele ale ginsengului Panax. In ciuda denumirii, ginsengul siberian este complet diferit fata de ginsengul american (Panax quinquefolius) sau ginsengul coreean (Panax ginseng).
Frunzele ginsengului sunt lung-pețiolate. Ginsengul ajunge la înflorire după câțiva ani (cel puțin patru), iar rădăcina este recoltată tot după patru ani. Rădăcina de ginseng poate ajunge la un metru lungime și 5 -10 cm. grosime. Rădăcina are un contur asemănător cu cel al ființei omenești, iar cuvântul „ginseng” înseamnă, de asemenea, „esență umană”.
Compoziţie chimică: Glicozide sterolice derivate ale acidului oleanoioc (eleuterozide I, K, L, M), derivaţi fenilpropanici (alcool sinapic, aldehidă, coniferilică, acid clorogenic, derivaţi ai acidului cafeic), lignai (siringarezinol), cumarine (izofraxidină, izofraxidin-7-O-glucozida), beta-caroten, ulei volatil, beta-sitosterol, zaharuri simple şiglicani (eleuterani A-G).
Acţiuni biologice: Antiinflamatoare, antiedematoasă, antivirală, imunostimulatoare, adaptogenă.
Multă vreme ginsengul a fost considerat un remediu eficient în tratarea tuturor bolilor, opinie care încă mai stăruie și în zilele noastre. Proprietățile medicinale ale ginsengului sunt excepționale, potențialul său terapeutic fiind greu de egalat de oricare altă plantă medicinală.
Ginsengul Siberian Rădăcină nu conţine ginsenozide, fiind extrem de diferit de celelalte tipuri de ginseng. Însă si acesta are o serie de beneficii pentru sănătate, datorită conţinutului ridicat de eleuterozide. Ginsengul siberian stimulează sistemul imunitar, energizează organismul şi are abilitatea de a încetini multiplicarea celulelor canceroase.
Recomandări ginseng siberian rădăcină
Poate fi folosit pentru îngrijirea tenului matur şi prevenirea fotoîmbătrânirii (efect antiaging).
În medicina tradițională se folosește îndeosebi rădăcina de ginseng cultivat, ginsengul sălbatic fiind în prezent o plantă ocrotită de lege.
De obicei, se spune despre ginsengul siberian că redă vigoarea organismului, combate oboseala, îmbunătăţeşte memoria şi promovează longevitatea. A fost folosit în perioadele de convalescenţă şi în tratamentul simptomelor menopauzei şi al debilităţii în geriatrie, în caz de stres psihic şi efort fizic sau oboseală cronică.
În Rusia, Ginsengul Siberian a fost folosit în zona de taiga a Siberiei pentru creşterea rezistenţei organismului şi evitarea infecţiilor. Capacitatea de creştere a rezistenţei a dus la includerea acestei plante în dieta atleţilor ruşi. După accidentul de la Cernobîl, mulţi locuitori au folosit ginsengul siberian pentru a contracara efectele radiaţiilor. În prezent, milioane de ruşi folosesc această plantă ca tonic general.
Ginsengul siberian remediu natural în china
Ginsengul siberian a fost utilizat in China timp de 2000 de ani ca remediu popular în caz de bronşită, afecţiuni ale inimii şi reumatism, precum şi ca tonic pentru refacerea vigorii, îmbunătăţirea stării generale de sănătate, stimularea memoriei şi a apetitului. De asemenea, a fost folosit pentru prevenirea infecţiilor tractului respirator, cum ar fi răceala şi gripa.
Rădăcina de ginseng contribuie la sporirea randamentului fizic și mental, întărește memoria, fortifică sistemul nervos central și periferic, celulele nervoase, dezvoltă imunitatea organismului, stimulând activitatea factorilor de imunitate, facilitează circulația sângelui și însănătoșește sângele, acționează pentru întărirea și însănătoșirea aparatului cardiovascular. Ginseng este planta cu cel mai puternic efect de reîntinerire.
Renumită pentru proprietățile sale de afrodiziac (acționează asupra glandelor corticosuprarenale), rădăcina de ginseng a fost folosită mii de ani de către chinezi și coreeni, care reușeau să procreeze și la vârste de 60 – 70 de ani. Ginseng este la fel de eficient pentru ambele sexe, iar efectul afrodiziac poate fi resimțit la scurt timp după folosire.
Cercertările recente efectuate afirmă că ginsengul este un bun agent împotriva cancerului, precum și antioxidant, de combatere a fenomenelor de îmbătrânire. De asemenea, ginsengul poate fi un remediu util în cazurile de diabet, reducând glicemia. Potrivit unei străvechi tradiții, ginsengul este considerat și un eficient antireumatic.
Beneficiile pentru sănătate ale ginsengului siberian rădăcină
Ginsengul Siberian este inclus pe lista adaptogenilor, contribuind la creşterea rezistenţei organismului în faţa factorilor negativi: fizici, chimici, biologici şi psihologici. Favorizează abilităţile fizice şi psihice, previne îmbolnăvirile, otrăvirile şi iradierea. Eleutherococcus Senticosus stimulează sistemul nervos central, activitatea glandelor sexuale, reduce nivelurile colesterolului şi zaharului în sânge, creşte apetitul, îmbunătăţşste vederea şi auzul.
Ginsengul are proprietăţi anticancerigene (inhibă dezvoltarea cancerului). Persoanele care o iau pot avea un risc mai mic de cancer la stomac, ovare, plămâni, ficat, colon, pancreas şi gură. Ginsengul poate ajuta, de asemenea, la recuperarea după tratamentele pentru cancer. Funcţia erectilă este îmbunătăţită.
Studiile anterioare au sugerat că poate ajuta la reducerea oboselii la supravieţuitorii de cancer, iar un studio în curs poate ajuta la validarea acestui potential.
Studiile sugerează că ginsengul, care este folosit în Asia pentru a ajuta la dezvoltarea forţei, ajută şi la reducerea oboselii. Anumiţi carbohidraţi găsiţi în ginsengul Asiatic pot ajuta în special persoanele cu sindrom de oboseală cronică.
Ginsengul Siberian a fost recomandat în tratamentul unor afecţiuni neurologice, impotenţa, afectiuni ale plămânilor, forme medii ale diabetului zaharat şi tumori maligne.
Efectele secundare ginseng siberian rădăcină:
Reacţiile alergice şi de asemenea nu se recomandă în cazuri de hipertensiune arterială. Dozele prea mari, supradozele cu ginseng, pot provoca hipoglicemie, nervozitate, iritabilitate.
Utilizarea plantelor medicinale constituie o modalitate de întărire a organismului şi tratarea afecţiunilor. Totuşi, plantele medicinale conţin componente care pot avea efecte adverse şi interacţiona cu alte plante, suplimente sau medicamente. Din acest motiv, plantele medicinale ar trebui folosite cu grijă, sub supravegherea unui medic calificat în domeniul medicinei botanice.
Ginsengul siberian este, în general, considerat sigur atunci când se respectă indicaţiile de administrare. Totuşi, acesta este contraindicat în următoarele cazuri: persoane cu hipertensiune; apnee de somn; narcolepsie; boli de inimă; afectiuni mintale, cum ar fi manie sau schizofrenie; femei însărcinate sau care alăptează; persoane cu boli autoimune, cum ar fi artrită reumatoidă sau boala Crohn.
Femeile aflate la menstruaţie, precum şi cele care au un istoric privind cancerul cu sensibilitate la estrogen sau fibron uterin ar trebui să se adreseze medicului înainte de a folosi suplimentele cu ginseng siberian deoarece acest extract are efecte similare estrogenului. De asemenea, nu se administrează femeilor însărcinate.
La doze foarte mari (900 mg sau chiar mai mari), se pot semnala simptome precum: insomnie, nervozitate, iritabilitate şi anxietate.
Preparatele cu ginseng nu se administrează concomitent cu băuturi sau deserturi care conţin cafeină pentru că pot crea dezechilibre hormonale şi probleme cu somnul.
Instapress
Ginsengul siberian radacina este o planta medicinala cu beneficii uimitoare, in special pentru stimularea imunitatii si in solutionarea unor probleme de sanatate. Beneficiile sale sunt recunoscute de-a lungul anilor de catre medicina traditionala, dar si de catre cea moderna. Cu siguranta merita sa incercati aceasta planta pentru a beneficia de toate rezultatele sale extraordinare.