Blog

Spirulina beneficii şi proprietăţi curative

Deși există dovezi ale consumului încă de pe vremea Aztecilor, spirulina a început să fie produsă în scop comercial abia în anii 1970 în Franța. Spirulina are beneficii şi proprietăţi curative asupra organismului uman, ea a reapărut în atenţia cercetătorilor ca un aliment super sănătos după ce NASA l-a folosit cu succes ca supliment alimentar pentru astronauții din misiunile spațiale.

Una din cele mai vechi forme de viață de pe Pământ, spirulina continuă să fie subiect de studiu pentru cercetători din întreaga lume.

Spirulina este cunoscută pentru puterea sa terapeutică în caz de diabet, prin corectarea funcţionării sistemului endocrin în producerera insulinei şi implicit în normalizarea nivelului glicemiei.

Smoothie Spirulina, măr şi pară

Etimologie şi conţinut

Denumirea cianobacteriilor (Cyanobacteria) provine din asocierea cuvintelor albastru (kyanos) şi bacterie. Aceste specii au capacitatea de fotosinteză, astfel că organitele lor conţin clorofilă verde şi pigmenţi albaştri sau roşii.

Denumirea spirulinei privine din termenul latin spiral, care se referă la înfăţişare, la structură. În funcţie de locul unde se regăsesc, pot apărea diferenţe în dimensiune, formă, întrucât factorii de mediu au influenţă puternică.

Pretenţiile Spirulinei  diferă semnificativ de cele ale majorităţii plantelor, se dezvoltă în ape alcaline, cucerind lacuri unde alte alge nu pot supravieţui. Spiralele multicelulare ale Spirulinei pot atinge şi lungimea de 0,3-0,5 mm, dimensiune vizibilă cu ochiul liber.

Ca şi una din speciile cele mai vechi ale algelor, Spirulina aparţine de procariote, alături de bacterii, ceea ce înseamnă că nu deţine nucleu celular. Membrana sa celulară mucopolizaharidică este fgoarte subţire. Astfel e posibil ca multitudinea de substanţe nutritive preţioase să ajungă în organism şi să îşi exercite rapid efectul.

Ce conţine spirulina?

Dintre toți nutrienții pe care îi conține, spirulina se remarcă în mod special prin nivelul de proteine: 50% până la 70%, mai mare decât carnea roșie care conține 27% proteine. De asemenea, proteinele din spirulină se digera mai bine, într-o proporție de 83% – 90% în comparație cu chlorella de pildă.

Această algă unicelulară are în compoziţia sa:

  • proteine în procent de 50 până la 70% din greutatea sa;
  • lipide – până la 6% din masa totală;
  • glucide – între 7 şi 14% din masa totală;
  • vitamine: A, B1, B2, B3, B6 si B12, D, E si K, biotină, acid folic şi acid pantotenic;
  • acizi graşi esenţiali;
  • antioxidanţi – clorofilă;
  • 8 aminoacizi esenţiali.

Cele mai multe grăsimi din alimentele pe care le consumăm sunt acizi graşi legaţi de glicerină. Rolul lor este important în dizolvarea şi absorbţia vitaminelor, reprezintă totodată o bună izolare termică şi sursă energetică.

Pentru suplimentarea proteinelor se poate indica folosirea unor produse care conţin atât Spirulină cât şi Chlorella. Vegetarienii riguroşi deseori consumă ciuperci pentru a asigura un oarecare aport de proteine, însă acestea nu sunt cele mai indicate.

Spirulina beneficii şi proprietăţi curative asupra organismului uman

Persoanele care iau spirulină se simt energizate, acest supliment alimentar ajutându-le să elimine toxinele din corp. Numeroasele cercetări ştiinţifice făcute în legătură cu acest tip de algă au descoperit că spirulina este un superaliment care îmbunătăţeşte starea de sănătate din numeroase puncte de vedere şi are numeroase beneficii şi proprietăţi curative asupra organismului uman.

Spirulina are următoarele proprietăţi curative asupra organismului uman:

  • Antidot împotriva otrăvirii;
  • Reglează presiunea arterială, acest lucru se datorează ficocianinei din compoziţie, pigmentul albastru cu proprietăţi antihipertensive.
  • Controlează colesterolul;
  • Stimulează imunitatea, datorită numărului mare de nutrienţi conţinuţi, contribuie la buna funcţionare a organismului şi susţine sistemul imunitar puternic şi sănătos.
  • Ajută la digestie, având un număr mare de proteine, clorofilă şi vitamine şi tot potenţialul de a neutraliza acidul gastric. Îmbunătaţeşte digestia şi vindecă ulcerul şi alte afecţiuni ale stomacului.
  • Eficient în rinită alergică, spirulina este recomandată în rinita alergică deoarece are efecte antiinflamatorii şi inhibă producţia moleculelor proinflamatorii ce favorizează apariţia problemelor la nivelul sinusurilor.
  • Accelerează scăderea în greutate, având un număr mare de nutrienţi, dă repede senzaţia de saţietate şi elimină nevoia de gustări suplimentare între mese.
  • Are rol hepatoprotector, are efect antioxidant, are ca scop protejarea ficatului şi ajută la prevenirea cirozei.
  • Susţine sănătatea mintală;
  • Recomandat pentru tenul gras şi matur, spirulina este un ingredient valoros în produsele cosmetice şi poate fi folosită inclusiv în măştile home-made.
  • Ajută la prevenirea cancerului şi stimulează producţia de anticorpi cu rolul de a lupta contra infecţiilor, previne bolile cronice şi infecţiile şi creşte imunitatea.
  • Algele conţin fier, de aceea reprezintă o sursă naturală de suplimentare a fierului în organism, în special pentru copii şi bătrâni la care deficienţa poate provoca perturbări asupra organismului, are efec antianemic;
  • Compensează deficienţele datorate dietei zilnice, este o sursă valoroasă de aminoacizi esenţiali, necesari dezvoltării organismului aflat în perioada de creştere;
  • Fortifică, creşte rezistenţa şi stimulează sistemul de apărare al organismului;
  • Încetineşte creşterea şi înmulţirea bacteriilor, având efect bactericid, bacteriostatic;

Spirulina şi cancerul

Microalgele servesc drept punct de cercetare promițător și eficient atât în prevenirea cât şi chiar tratarea cancerului. Mai multe tipuri

spirulina beneficii si proprietati curative

de biomolecule extrase și caracterizate din originea microalgală au prezentat un efect anti-tumorogen și antiproliferativ eficient. Diferite tipuri de astfel de compuși conțin produse secundare active biologic. Cum ar fi carotenoizi, polizaharide naturale sau sulfatate, derivați de fenol, sterol, depsipeptide, polichide conținând metal și mai multe tipuri de alcaloizi și stipodioli. Spirulina este sursa primordială a beta-carotenului. Aceasta din urmă se transformă în vitamina A la nivelul pielii, care protejează pielea de efectele tumorale nocive ale razelor solare şi prezintă un puternic efect antioxidant.

Efectul inhibitor al clorofilei asupra carcinogenezei joacă rol în neutralizarea substanţelor cancerigene din alimente şi din mediul înconjurător.

O altă caracteristică importantă a clorofilei constă în reducerea dezvoltării metastazelor tumorale.

Cultivarea Spirulinei

Spirulina crește în mod natural în lacuri și iazuri, însă spirulina de cea mai bună calitate crește în medii controlate aflate în zone cu climă însorită și caldă, cu acces la apă bogată în minerale proaspete. Aceasta are nevoie de căldură și lumină pentru a-și activa procesul de fotosinteză. Cu cât clima este mai caldă, cu atât spirulina va crește mai bine.

spirulina beneficii si proprietati curative

De asemenea, spirulina trebuie crescută în medii naturale, dar controlate, în care există cât mai puțină poluare sau deloc. Poluarea poate contamina spirulina, ducând la culturi nesigure pentru sănătate și de slabă calitate.

Spirulina – contraindicaţii

Întrucât spirulina conține sare, persoanele care rețin fluide în corp sau suferă de hipertensiune arterială trebuie să consulte medicul specialist înainte de consum.

Se recomandă prudență și în cazul persoanelor care urmează tratamente medicamentoase, femeilor însărcinate sau care alăptează.

Pe lista afecțiunilor incompatibile cu administrarea spirulinei se numără și bolile autoimune precum artrita reumatoidă, lupusul sau scleroza multiplă în plăci.

Administrare

Spirulina are foarte multe beneficii şi proprietăţi curative asupra organismului uman, însă indiferent sub ce formă consumaţi spirulina (pulbere sau comprimate), doza zilnică recomandată nu trebuie să depășească 10g.

Adulţilor li se recomandă 3 g sau o linguriţă de pulbere dizolvată într-un pahar cu apă plată sau suc natural (aproximativ 50 ml) la temperatura camerei, de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de mesele principale, timp de 2-3 luni. Se pot face 2 sau 3 cure pe an cu o lună pauză.

Copii peste vârsta de 12 ani: 1,5 g (doza zilnică recomandată) sau ½ linguriţă de pulbere dizolvată într-un pahar cu apă plată sau suc natural (aproximativ 50 ml) la temperatura camerei, de 2 ori pe zi, cu 30 minute înainte de mesele principale, timp de o lună; în 2 cure pe an cu câte o lună pauză.

Comprimatele se administrează într-un număr total de 4-6 pe zi (în funcție de concentrație), înainte de masă.
spirulina beneficii si proprietati curative

Share this post

One Comment

    • Alina

    • 27 iulie 2023 at 09:51 am

    Cu toate aceste beneficii incredibile pe care le ofera spirulina, aceasta ar trebui sa faca parte din dieta fiecaruia. Este un aliment sanatos si plin de vitalitate, cu beneficii incredibile pentru sanatatea noastra. Folositi-o cu incredere, pentru ca nutrientii din spirulina sunt esentiali.

Leave your thought here