Blog

Chlorella, energie şi vitalitate

Chlorella este o sursă de energie şi vitalitate pentru organismul uman. Chlorella a fost descoperită de Brandt în 1881, ca vietuitoarea simbiontă a hidrei verzi Hydra viridissima ~ Chlorohydra viridis), descrisă sub denumirea de Zoochlorella, care derivă din termenul grecesc zoon, adică “animal”. In 1889 Beijerinck a descoperit că zoochlorelele pot supraviețui independent şi sunt similare cu algele verzi de apă Chlorella. Astfel a luat naştere genul Chlorella. Arthrospira platensis şi speciile înrudite sunt răspândite în multe zone ale lumii – Africa, Asia, America de Sud şi Nord . Potrivit anumitor date, cercetătorii le-au descoperit şi în Europa, implicit în Ungaria.

Despre speciile Chlorella există consemnări aproape din toate regiunile lumii, astfel şi din Europa şi Ungaria. Celulele Chlorella sunt minuscule, cu un diametru de 2-8 micrometri, în vreme ce dimensiunea şi forma lor se aseamănă cu cea a hematiilor noastre.

Chlorella, energie şi vitalitate

Profilul nutriţional

În forma uscată, proporția substanțelor nutritive este: 45% proteine, 20% carbohidrați, 20% grăsimi, 5% fibre, și 10% minerale și vitamine. Aceste elemente nu pot fi găsite în produsele alimentare pe care le cumpărăm și nici nu se găsesc în organismul uman.

Descoperă care sunt calitățile terapeutice ale chlorellei și cum se administrează pentru efecte maxime.

Rolul Chlorellei vulgaris de apă dulce şi a Chlorellei pyrenoidosa în absorbția metalelor grele, a substanțelor poluante din mediu, respectiv a toxinelor bacteriene poate fi semnificativă. Chlorella conține substanțe speciale, precum sporopolenina, factori de creştere (Chlorella Growth Factor – CGF), în timp ce conținutul său în clorofilă depăşeşte cu mult nivelul din Spirulină.

Chlorella conține un mare procent de clorofilă, dar și calciu, iod, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, fitonutrient CGF, betacaroten, biotină, carotenoizi, clorofilă, acizi grași esențiali, acid folic, inositol, acid paraaminobenzoic (PABA), acid pantotenic, proteine, toți aminoacizii esențiali,  acizi nucleici ADN și ARN, vitamine : A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12, E, K.

Compoziţia Chlorellei

Spre deosebire de plantele complexe, compoziţia algelor este influenţată semnificativ de factorii de mediu, deci este foarte variată.

Proteine

În lumea vie proteinele se compun din 20 de aminoacizi, dintre care 9 sunt esenţiali adică nu pot fi sintetizate de organismul nostru. Conţinutul proteinelor este de 40-50% din masa uscată totală in cazul Chlorellei.

Chlorella, energie şi vitalitate

Carbohidraţi

Carbohidraţii reprezintă cea mai importantă sursă energetică din alimentaţie pentru organismul nostru. Arderea unui gram de glucide în corpul nostru eliberează o energie cu valoarea de 4,1 kcal. Carbohidraţii se compun din unităţi glucidice şi în general în funcţie de numărul acestora le categorisim în diferite grupe. Chlorella conţine carbohidraţi în jur de 16%.

Grăsimi

Cele mai multe grăsimi din alimentele pe care le consumăm sunt acizi graşi legaţi de glicerină(trigliceride). Rolul lor este important în dizolvarea şi absorbţia vitaminelor, reprezintă totodată o bună izolare termică şi sursă energetică.
Acidul alfa-linolenic, DHA şi a EPA sunt acizi graşi omega-3, în timp ce acidul gras omega-6 caracteristic alimentaţiei noastre este acidul linoleic.

Conţinutul de grasime al Chlorellei este redus, iar în cadrul acestui procent primează acidul alfa-linolenic, participând astfel într-o mică măsură la completarea necesarului de acizi graşi omega-3.

Vitaminele sunt substanţe vitale cu rol important în funcţionarea organismului, majoritatea lor nu pot fi preparate de corpul nostru.

Conţinutul de acizi nucleici

ADN-ul (acidul dezoxiribonucleic) şi ARN-ul (acidul ribonucleic) se regăsesc în toate celulele organismului, fiind substanţe indispensabile.

Numeroşi medici şi naturişti consideră că aportul de acizi nucleici are efecte pozitive în energizarea şi reîntinerirea organismului, facilitând menţinerea sănătăţii.

Cei mai importanţi compuşi bioactivi ai Chlorellei

Chlorella este o sursă de energie şi vitalitate asupra organismului uman datorită compuşilor bioactivi din componenţa sa:

Clorofila

Conţinutul de clorofilă din Chlorella depăşeşte concentraţia clorofilei din majoritatea plantelor. Şi denumirea sa derive din culoarea verde. Clorofila nu face parte din compuşii carotenoizi, din punct de vedere structural ea se aseamănă mai mult cu hemoglobina şi participă la fotosinteză. Deţine calităţi de detoxifiere şi neutralizante asupra substanţelor nocive. Folosită intern ea micşorează şi neutralizează mirosul neplăcut al materiilor excretate (urină,scaun). Utilizată extern, clorofila are efect de vindecare a rănilor, iar alimentele bogate în clorofilă previn cu mare probabilitate tumorile intestinului gros.

Chlorella, energie şi vitalitate

Acizi graşi omega-3

Are efect de reducere a inflamației, de protecție a vaselor sanguine.

CGF – Chlorella Growth Factor

Este considerat un prebiotic, deoarece sub acțiunea sa bacteriile acide lactice se dezvoltă de patru ori mai rapid. Joacă un rol important în potențarea capacității de apărare a organismului nostru şi, potrivit mai multor cercetători, poate ajuta la reglarea fluctuațiilor glicemiei. poate mări randamentul consumatorului şi se pare că poate prelungi durata de viață arată experimentele pe animale.

Sporopolenina

Sporopolenina se găseşte în stratul mediu al membranei celulare tristratificate. Această substanță leagă metalele grele, materiile poluante, solvenții, insecticidele şi substanțele nocive organismului. Aşadar, Chlorella poate atrage materiile poluante, eliminându-le astfel în mod natural din organism.

Chlorella, prin faptul că menține sănătatea inimii și a rinichilor, ajută la menținerea sub control a tensiunii arteriale. Într-un studiu realizat de oamenii de știință din cadrul Universității Toho din Tokyo, Japonia, se arată că în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială moderată (130-158 mmHg tensiune sistolică) cărora li s-a administrat câte 4 grame de chlorella zilnic, timp de 12 săptămâni, s-a observat scăderea tensiunii arteriale sub 130 mmHg.

Polizaharide cu rol imunostimulent

Carbohidrații compuşi din membrana celulară a Chlorellei exercită un efect de stimulare asupra sistemului imunitar fiind o sursă importantă de energie şi vitalitate.

In cazul unor probleme de sănătate terapia dietetică (dietetoterapia) se face sub îndrumarea dieteticianului. În mod similar se introduce şi programul de sport în stilul de viață, sub supravegherea expertului în domeniu.

Este demn de menționat faptul că potrivit reglementărilor aflate în vigoare pe teritoriul Ungariei, în cursul etichetării, prezentării sau promovării suplimentelor nutritive este interzisă atribuirea unor efecte preventive şi terapeutice, respectiv sugerarea acestei idei.

In concordanță cu aceste cerințe, nu putem deci afirma – şi nici nu aveam de altfel această intenție – că Spirulina şi Chlorella, consumate sub formă de suplimente nutritive sau alimente, ar avea efect marcat în prevenirea sau tratamentul bolilor, în schimb dorim să prezentăm toate acele cercetări legate de microalge, care s-au publicat de-a lungul ultimilor ani şi decenii, fiind vorba fie de ocrotirea mediului, fie de cosmetică sau utilizare medicală.

In străinătate sunt mai răspândite aceste categorii de alimente cu efect terapeutic (nutraceutical), respectiv alimente funcționale (functional foods), şi este verosimil ca în viitor Spirulina şi Chlorella să fie incluse în clasele de alimente menționate, respectiv să fie utilizate în cadrul tratamentelor medicale şi dietetice.

Administrare

Pulberea se poate administra în orice moment al zilei, dizolvată în apă, presarată pe salate sau adăugată în shake-uri sau smoothie-uri. Pentru intensificarea metabolismului, chlorella se ia cu 30 de minute înainte de masă.

Copii (15-30 kg ): 1-2 g pe zi
Femei: 3-5 g pe zi
Bărbați: 5-9 g pe zi

Surse:

Chlorella produs pentru detoxifierea organismului

Chlorella Beneficii pentru sănătate

 

Share this post

Leave your thought here