Blog

Hidroterapia

Băi, duşuri, saună… Hidroterapia este o metodă naturală care utilizează apa sub diferite forme – lichidă, vapori, gheaţă – şi la diferite temperaturi.
Proprietăţile terapeutice ale apei sunt recunoscute din Antichitate, pentru a purifica, revitaliza şi tonifica organismul, dar şi pentru a atenua anumite dureri.

Principii

În apă exercită efecte asupra circulaţiei sanguine. Aceste efecte variază în funcţie de temperatura apei. Pielea conţine nenumărate terminaţiuni nervoase care transmit către creier indicaţiile de cald şi rece. Creierul joacă un rol de termoregulator pentru a menţine temeperatura corpului la 37 grade C.

Aplicarea apei reci provoacă o contractare a vaselor capilare. Informaţia este trimisă sistemului nervos, care semnalizează organismului să compenseze această răcire transmiţând imediat sânge cald către piele. Calibrul vaselor creşte pentru a lăsa sângele să treacă: această este vasodilataţia.

Invers, apa caldă produce o dilatare a porilor şi a canalelor sanguine: acest lucru accelerează circulaţia sângelui. Pentru a contracara acest fenomen, sistemul nervos lansează semnale organismului pentru a-şi diminua diametrul vaselor. Mai puţin sânge ajunge la suprafaţa pielii: este vorba de spre vasoconstrictie.
Aceasta capacitate a apei de a modifica fluxul sanguin stă la baza hidroterapiei.

Hidroterapeutul adaptează tratamentul în funcţie de personalitatea dvs., de sensibilitatea, de starea dvs. generala şi – dacă este necesar – de patologia de care suferiţi. El poate să recurgă la mai multe tehnici. Printre cele mai frecvente se numară băile, duşurile, impachetările.

CE TRATEAZă HIDROTERAPIA

Acţiunea temperaturii unei băi sau a unui duş aupra organismului a fost confirmată prin numeroase studii ştiinţifice.

Dacă suferiţi de afecţiuni reumatismale (coxartroză, lombalgii, rahialgii, cervicalgii), hidroterapia vă poate calma durerile.
Ea se dovedeşte în mod egal eficienţa pentru a atenua curbaturile şi contracturile musculare, probleme circulatorii sau insuficienţă venoasă (duşurile reci), sau pentru a trata sechelele fracturilor.
Dacă sunteţi nervos, surmenat, stresat, hidroterapia vă poate ajuta.

CONTRAINDICAŢII

Unele patologii cer precauţii, în mod special bolile cardiace şi bolile de piele (afecţiuni micotice, dermatite infecţioase, virale sau purulente). Dacă suferiţi de una din aceste boli, cereţi sfatul medicului.

GĂSIREA UNUI SPECIALIST

Puteţi să vă adresaţi unui medic homeopat sau unui naturopat.
În general, hidroterapia se practică în cura termală sau în talasoterapie: tratamentele sunt recomandate de către un medic al centrului de sănătate şi sunt efectuate de către hidroterapeut.

EXERCIŢIU INDIVIDUAL

Baia rece

( între 0 şi 26 de grade Celsius) destinde tot corpul. Nu plonjaţi niciodată într-o baie rece, pentru a evita accidentele care pot apărea la un soc termic. În imersiune parţială, baia rece de şezut calmează hemoroizii.

Baia calduţă

( între 26 şi 35 de grade Celsius) are efect calmant.

Baia caldă

(între 35 şi 40 de grade Celsius)este cea mai relaxantă. Faceţi-o cu cel puţin trei ore înainte de culcare, căci pentru a putea dormi bine, temperatura corpului trebuie să scadă puţin, ceea ce nu este cazul dupa o baie caldă.

Atenţie, băile calde sunt contraindicate dacă suferiţi de tulburări cardiovasculare(angina pectorală instabilă, infarct miocardic mai recent de trei luni, insuficienţă cardiac etc.) sau de flebită acută.
Băile calde în imersiune partial nu au contraindicaţii. Gandiţi-vă să faceţi băi calde la picioare în caz de frisoane pentru a evita să răciţi.

Dacă aveţi varice, faceţi duşuri la picioare şi gleznă cu apă rece.
Dacă suferiţi de migrene, stropiţi-vă ceafa cu apă rece.

Inhalaţiile de vapori

vă pot ajuta să vă vindecaţi de guturai sau de sinuzite, mai ales dacă adaugaţi esenţe de eucalipt.
Încercaţi şi împachetările cu un cearsaf umed: împachetările calde ale regiunii abdominale în caz de dismenoree, împachetări reci ale gleznelor pentru a scădea febra, împachetări calde ale pieptului în caz de bronşită.

Dacă suferiţi de sciatică sau de lumbago, de crampe abdominale sau de o bronşită cronică puteţi să practicaţi impachetările cu flori de fân. Ele se prezintă sub forma de extracte sau de săculeţi care trebuie încălziţi la vapori înainte de a fi aplicaţi pe zona care trebuie tratată şi menţinuţi cu un prosop.

SAUNA ŞI HAMMAM

Sauna şi hammamul sunt două tehnici care utilizează vaporii de apă pentru a produce o senzaţie de bine şi de relaxare,pentru a contribui la combaterea anxietăţii şi a stresului, pentru a favoriza eliminarea de toxine şi de celule moarte. Caldura poate atenua artroza.

În interiorul cabinelor de saună, aerul este mai curând uscat (umiditate 3-20%) şi cald (80-90 grade Celsius).La hammam, aerul, mult mai puţin cald, e saturat de umiditate.
O şedinţă de saună durează aproximativ o oră şi jumătate: faceţi un duş cald, vă frecaţi cu buretele, apoi intraţi în cabină pentru a transpira; după fiecare intrare în cabină – trei , în total – vă clătiţi cu un jet de apă calduţă şi vă întindeţi pentru a vă odihni.

Ultimul repaus poate fi mai lung, aproximativ 20 de minute.
La hammam, tratamentul dureaza tot o oră şi jumatate, incluzând o curăţare a pielii şi o odihnă de aproximativ 20 de minute.
Sedinţele se fac înainte de masă sau după digestie, niciodată inainte de culcare.

Atenţie, există numeroase contraindicaţii medicale: insuficienţa venoasă (picioare umflate, varice), flebite, boli cardiovasculare, epilepsie, depresie, hipotensiune arterială, calculi renali, boli inflamatoare sau musculare (poliartrite), febră.

BALNEOTERAPIA

Balneoterapia regrupează ansamblul tratamentelor şi îngrijirilor efectuate ăn băi. Aceasta este propusă mai ales în centrele de talasoterapie sau în curele termale, dar poate fi făcută şi acasă.

Baia cu hidromasaj este ideală pentru a activa circulaţia venoasă. Orientarea jeturilor creează curenţi de apă care urmează circulaţia venoasă şi repartiţia anatomică a dozelor practica o reflexoterapie cutanată.

Baia cu bule masează şi calmează. Este indicate dacă suferiţi de edeme şi strangulari, mai ales în zonele atinse de celulită.

Baile alternative pot să vă aline dacă suferiţi de tulburări circulatorii venoase şi de arterită a membrelor inferioare. Conform tehnicii pediluviului, vă scufundaţi picioarele timp de trei minute într-o baie caldă, apoi un minut într-o baie rece, de trei ori la rând. Atenţie,această metodă nu este recomandată cardiacilor.

preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Share this post

Leave your thought here