Blog

Cancerul

Cancerul este un grup de peste 100 de boli înrudite, cauzate de o proliferare anormală a celulelor care se divid continuu. Această creştere neregulată a celulelor se poate împrăştia şi invada ţesutul normal, creând caracterul malign,
care poate invada ţesuturile învecinate şi se poate răspândi mai departe. Cancerul poate lovi la orice vîrstă şi se poate dezvolta în orice parte a corpului.

Vestea bună e că multe tipuri de cancer pot fi prevenite şi, cu o depistare timpurie, pot fi tratate cu succes. Puteţi reduce riscul de apariţie a cancerului printr-un control medical adecvat, cunoasterea simptomelor şi a factorilor de risc, autoexaminarea regulată şi o dietă şi un stil de viaţă sănătoase.

Un stil defectuos de viaţă poate juca un rol esenţial in multe cazuri de cancer; cercetătorii estimează ca din toate cazurile de cancer, cel puţin 35% au legatură cu hrana.

CANCERUL – CAUZE

Apariţia şi dezvoltarea cancerului reprezintă un proces complex, în mai multe etape. Adesea, boala necesită ani pentru dezvoltare şi se crede ca se produce ca rezultat al unei combinaţii de factori: ereditatea, defectele genetice, mediul, stilul de viaţă şi dieta.

Incapacitatea sistemului imunitar de a repara distrugerile cauzate de forte exterioare cum sunt fumul de tigară, chimicalele, azbestul, radiaţiile (razele X şi razele ultraviolete ale soarelui), smogul şi alte substanţe cancerigene din mediu, precum şi consumul excesiv de alcool pot cauza mutaţii ale celulelor normale în celule precanceroase. Aceste celule, la rândul lor, pot sau nu să devină celule canceroase. Expunerea repetată la radicali liberi poate cauza o deteriorare celulară fundamentală şi induce apariţia cancerului.

CANCERUL – SIMPTOME

✅ Oboseala extremă persistenţa, care nu se ameliorează prin odihna
✅ Pierdere rapidă, inexplicabilă, în greutate, survenind adesea după o creştere ponderală obişnuita
✅ Sângerări (vaginale – între cicluri sau după menopauză în scaun, în urină, în spută etc.)
✅ Simptome recidivante, ce persistă mai mult de 4 saptamani: tuse, răguseală, jena la înghiţit, constipaţie sau/şi diaree, greaţă, vomă, dureri de cap etc.)
✅ Leziuni sau răni care întârzie să se cicatrizeze mai mult de 3 săptămâni
✅ Aluniţe sau pete pe piele care îşi modifică dimensiunea, culoarea, aspectul sau care sângerează
✅ Masa palpabilă (mai ales dacă a crescut): ganglion, nodul (la sân), umflatură (sub piele) etc.

PREVENIRE ŞI TRATAMENT

Chiar dacă sunteţi expuşi la unii dintre factorii de risc asociaţi cu apariţia cancerului, puteţi începe să intoarceţi lucrurile în favoarea dumneavoastră prin selectarea unor alimente sănătoase (ca şi prin renunţarea la fumat şi începerea unui program de gimnastică).

Înainte de orice trebuie să reduceţi grăsimile din dietă. Studiile arată o incidenţă redusă a cancerului printe persoanele care au o dieta cu conţinut scăzut de grăsimi. Şi înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi mononesaturate ca uleiul de măsline poate proteja împotriva cancerului şi a altor boli care ameninţă viaţa cercetările preliminare au arătat că acizii graşi omega-3 pot avea efecte protectoare împotriva cancerului de sân, de colon şi de prostate, prin oprirea creşterii celulelor canceroase.

Deasemenea, mulţi alţi compuşi din alimente sunt studiaţi pentru potenţialul lor de prevenire a apariţiei cancerului sau de prevenire a creşterii tumorilor canceroase. Se crede ca un fruct, de exemplu, poate conţine sute de substanţe fitochimice potenţial benefice. În mod clar, cea mai bună cale de a vă asigura beneficiul a diverse substanţe nutritive şi fitochimice care combat cancerul este pur şi simplu să consumaţi o mare varietate de fructe şi legume.

Acizii fenolici

Aceşti compuşi pot avea capacitatea de a distruge radicalii liberi şi de a activa enzimele din corp care combat cancerul, şi de asemenea, pot avea capacitatea de a bloca formarea substanţelor cancerigene cum sunt nitrozaminele din fumul de tigară şi carnea tratată. Acizi fenolici important ce pot ajuta la combaterea cancerului sunt curcumina şi acizii cafeic, clorogenic, ferulic şi elagic.

Carotenoide

Aceşti pigmenţi vegetali pot ajuta sistemul imunitar în apărarea împotriva radicalilor liberi nocivi. Deasemenea, se crede că întrerup procesul de divizare anormală necontrolată, tipic pentru celulele canceroase. Studiile arată că unele carotenoide pot ajuta la stimularea activităţii celulelor “asasini naturali” (NK) ale sistemului imunitar. Celulele “asasini naturali” atacă şi neutralizeaza celulele canceroase. Cele două carotenoide studiate pentru capacitatile lor de combatere a cancerului sunt beta-carotenul şi licopenul.

Compuşi de sulf

Cunoscuţi şi sub numele de compusi din familia usturoiului, compuşii de sulf atribuie mirosul patrunzător usturoiului, cepei, prazului etc. Ei pot ajuta la intensificarea acţiunii sistemului imunitar, inhibarea creşterii celulelor canceroase şi pot impiedica formarea nitrozaminelor, substanţe cancerigene periculoase existente în fumul de tigară şi în carnea tratată.

Fitoestrogeni

Numiţi adesea “estrogeni vegetali”, fitoestrogenii sunt substanţe chimice vegetale despre care se crede că blochează estrogenii. Niveluri ridicate de estrogen sunt legate de anumite tipuri de cancer legat de hormoni. Există două tipuri principale de fitoestrogeni- izoflavonele, cum este genisteinul din alimente din soia şi lignanii din seminţele de în, secară şi susan.

Flavonoide

O clasă largă de substanţe fitochimice (există mii de flavonoide), flavonoidele pot fi împărţite în numeroase categorii. Fiecare tip funcţionează în alt mod, multe acţionând ca antioxidanţi. Flavonoidele pot îmbunătăţi şi absorbţia vitaminei C, o vitamină antioxidantă importantă. Categoriile principale de flavonoide care au fost studiate pentru potenţialul lor de combatere a cancerului includ antocianinele, flavonoidele din citrice, quercitina, izoflavonele (din soia) şi catechinele (din ceai).

Glucozinolate

Substanţe chimice naturale existente în legumele crucifere, ca broccoli şi varza, glucozinolatele sunt precursori pentru unele substanţe care combat viguros cancerul cum sunt indolii şi izotiocianaţii. Se crede că derivatele din glucozinolate intensifică propria apărare a corpului împotriva cancerului.

Vitamine antioxidante şi microminerale

Moleculele radicalilor liberi sunt produse în corp de reacţiile celulare dintre oxigen şi glucoză. Mai pot fi generate de surse din mediu (fum de tigară, radiaţii şi smog) şi pot cauza deteriorarea directă a celulelor. Aceasta deteriorare produsă de radicalii liberi poate declanşa iniţierea procesului cancerigen. Substanţele nutritive care se comportă ca antioxidanţi neutralizează radicalii liberi, impiedicând astfel celulele să devină canceroase. Unele dintre principalele substanţe nutritive antioxidante conţin vitamina C, vitamina E şi micromineralul seleniu.

SUPLIMENTE ALIMENTARE

  • Vitamina C şi flavonoidele oferă protecţie împotriva cancerului de col uterin, plămâni, gură, esofag, pancreas şi stomac.
  • Vitamina E si compuşii din uleiul din seminţe de in, numiţi lignane, ne feresc de cancerul la sân, colon şi prostată.
  • Seleniul şi extractul de ceai verde au un efect protector general.
  • Coenzima Q10 şi carotenoidele natural mixte sprijină acţiunea altor antioxidanţi alimentari.

Cum sa beneficiaţi la maximum de tratamentul anticancer.
Intervenţiile chirurgicale, radioterapia şi chimioterapia pot fi foarte eficiente în lupta împotriva cancerului. Terapiile naturale anticancer nu au beneficii dovedite şi trebuie folosite doar pentru a completă tratamentele convenţionale şi a combate efectele secundare ale acestora.

Pierderea poftei de mâncare este ceva obişnuit în caz de cancer o formulă bine echilibrată de multivitamine şi minerale vă asigură un aport corespunzător de micronutrienţi.

Radioterapia şi chimioterapia

distrug celulele canceroase, însă le afectează şi pe cele sănătoase. Vitamina A şi antioxidanţi precum vitamina C, vitamina E, carotenoidele mixte (mai ales beta-carotenul şi licopenul), seleniul şi coenzima Q10 protejează celulele de radicalii liberi scăpaţi de sub control şi inhibă creşterea celulelor canceroase.

Fitonutrienţii cu proprietăţi anticancer, care se găsesc în plante precum echinacea şi ciupercile maitake, pot fi folosiţi în paralel cu radioterapia sau chimioterapia pentru a menţine nivelul normal de leucocite (globule albe care combat infecţiile).

PLANTE

Apelaţi la medic sau la un specialist in medicina plantelor

  • Medicina plantelor poate fi folosită în completarea tratamentului medical anticanceros, dar nu poate constitui în exclusivitate un tratament adecvat.
  • Unele remedii complementare din plante pot interacţiona cu metabolismul anumitor medicamente, de aceea este necesar sfatul medicului curant despre oportunitatea administrării lor.

ATENŢIE! Nu folosiţi simultan plantele din lista următoare.

Uz intern

  • Ashwagandha (tinctură,1:3 în alcool 45%) Luaţi 20 de picături într-un pahar cu apă de 3 ori pe zi.
  • Echinacea (tinctură,1:5 ăn alcool 45%) Luaţi câte 15 picături într-un pahar cu apă de 3 ori pe zi.
  • Usturoi (capsule,300 mg de pulbere ) Luaţi 1-3 capsule pe zi.
  • Ceai verde Puneţi o linguriţă de ceai verde la o cană cu apă clocotită. Infuzaţi timp de 10 minute. Beţi 2-3 căni pe zi.
  • Lemn-dulce Infuzaţi 1-2 linguriţe de pulbere de rădăcină într-o cană cu apă clocotită timp de 10 minute, apoi strecuraţi. Beţi 2 căni pe zi.
  • Ginseng siberian (capsule,150 mg de pulbere) Luaţi câte o capsulă de 3 ori pe zi cu un pahar mare cu apă.
  • Urzică (tinctură,1:4 în alcool 25%) Luaţi 20 de picături în apă de 3 ori pe zi, după mese.

TERAPII ALTERNATIVE

Specialişti
Medicina alternativă nu are pretenţia că poate să vindece cancerul, însă utilitatea ei este recunoscută pe scară tot mai largă: ea ameliorează atât starea de disconfort a bolnavului (reducerea durerii şi a efectelor secundare ale tratamentelor convenţionale), cât şi starea lui psihică şi modalitatile de apărare a organismului. Cea mai mare parte a medicinei alternative se dovedeşte a fi utilă. Fără pretenţia de exhaustivitate, cităm ăn special: acupunctura, homeopatia, fito-aromaterapia, gimnastica energetică (taiji quan, qi gong, yoga), relaxarea, sofrologia, meditaţia, hipnoza, shiatsu, reflexologia, dietetică.

Atenţie: pentru a evita complicaţiile, trebuie să le spuneţi întotdeauna medicilor că aţi luat decizia de a recurge la o terapie alternativă.

ALIMENTAŢIA

Consumaţi din belşug:

  • Ceai verde, fructe de pădure, mere, rodii, turmeric – pentru acizii fenolici
  • Cirese, fructe de pădure, mere, struguri şi vin roşu – pentru antocianine
  • Caise, cartofi dulci, morcovi – pentru beta-caroten
  • Ceai verde, ciocolată neagră, rodii – pentru catechine
  • Ceapă , usturoi – pentru compuşii din familia usturoiului
  • Alimente din soia, legume, rodii, seminţe de in – pentru fitoestrogeni
  • Broccoli, ceapă, citrice, fructe de pădure, mere – pentru flavonoide
  • Linte, sfeclă, sparanghel – pentru folat
  • Broccoli, varză, varză de Bruxelles – pentru glucozinolat
  • Avocado, arahide/ulei de arahide, măsline/ulei de măsline, nuci – pentru grăsime mononesaturata
  • Caise, grepfrut roz şi roşu, pepene verde, roşii – pentru licopen
  • Arahide, struguri roşii şi negri, vin roşu – pentru resveratrol
  • Ciuperci, macrou, fructe de mare, nuci de Brazilia – pentru selenium
  • Broccoli, verdeţuri pentru gătit, varză – pentru sulforafan
  • Ardei graşi, broccoli, citrice – pentru vitamina C
  • Alune şi nuci, seminţe de floarea-soarelui,supercereale, ulei de măsline – pentru vitamina E

Reduceţi consumul de:

  • Alcool
  • Grăsimi, în special saturate
  • Alimente afumate sau în saramură
  • Cărnuri, în special procesate
  • Alimente fripte sau la grătar

preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Share this post

Leave your thought here