Blog

Acupunctura clasică II

Conform unor opinii sceptice acupunctura este sugestie pură, eficienţa tratamentului bazându-se pe credinţa pacientului. Această opinie însă poate fi cu uşurinţă contrazisa deoarece acupunctura poate fi aplicată eficient şi cu rezultate şi la animale.
În prezent, această metodă îşi găseşte o aplicare tot mai largă şi în medicină veterinară, deoarece intervenţia este relativ ieftină şi nu are efecte adverse, consecinţe farmacologice.

S-a făcut un experiment: câţiva pacienţi au fost înţepaţi aleatoriu cu ace de acupunctură – fără nici un rezultat. În acelaşi timp, tratamentul aplicat în punctele determinate de acupunctură a avut un rezultat favorabil.

Efectul analgezic al intervenţiei poate fi explicat prin faptul că senzaţia de durere produsă de înţeparea acului duce la eliberarea endorfinei, un analgezic natural produs de organism. Această metodă are o importanţă mare în special la persoanele care suferă de alergie la medicamente.

De ce este în stare acupunctura?

Aşa cum am mai amintit, acupunctura poate fi aplicată în special la tratarea durerilor cronice. Metoda este ineficientă numai la 10-20 % dintre pacienţi (probabil din cauza asa numitelor focare survenite ca urmare a medicamentelor sau alcoolului, care provoacă tulburări).

Acupunctura este la o scară tot mai larga în China şi Europa în domeniul anesteziei, anesteziei în cursul intervenţiilor chirurgicale şi la combaterea durerilor post-operative. În acest fel se poate reduce semnificativ doza de analgezice şi anestezice (narcotice) administrate.

Metoda este eficientă şi în tratarea afecţiunilor căilor respiratorii, inflamării mucoasei gastrice, tulburărilor circulatorii, modificărilor reumatice, paraliziilor, dependenţelor etc. în cazul anumitor simptome, simptomatologii şi afecţiuni, acupunctura este contraindicată sau nu are efecte. Asemenea cazuri sunt tumorile maligne, infecţiile micotice, virotice şi bacteriene, afecţiunile care necesită soluţii chirurgicale. În caz de sarcină, pe durata menstruaţiei şi după expunerea la o doză mare de radiaţii X anumite puncte nu pot fi înţepate.

Cum se realizează acupunctura?

Cuvântul acupunctură este de origine latină, format din cuvintele

acus (punct) şi punctura (înţepătură).
Intervenţia se realizează cu nişte ace de diferite lungimi, grosimi şi din materiale diferite. Acele din aur, în opinia învăţăturilor chinezeşti, stimulează fluxul energetic în organism, cele din argint îl reduc. Mai nou se lucrează cu ace din oţel.

Unghiul, adâncimea introducerii acului depinde de constituţie şi partea corpului tratată. Acul se introduce rapid, printr-o mişcare de răsucire, la o adâncime de 2-8 mm, în aşa fel încât durerea produsă să fie cât mai mică. Uşoara tumefiaţie sau roşire a pielii se interpretează ca o reacţie pozitivă. Acul este lăsat 10-20 de minute. Prin rotirea acului efectul se amplifică.
Tratamentul se repetă la intervale de 3-7 zile.

În cazul îmbunătăţirii simptomelor, sau dacă după câteva tratamente nu sunt reacţii apreciabile, tratamentul se va opri. Tratamentul aplicat necorespunzător poate avea efecte adverse (colaps circulator, infecţii cauzate de ace nesterilizate)

Share this post

Leave your thought here