Blog

Dieta Evers

Dieta a fost denumită după medicul german dr. Joseph Evers (1894-1975). Părintele metodei a plecat de la premiza că majoritatea alimentelor ajung pe masa noastră în formă prelucrată, astfel pierzând mult din valoarea originală.
Din acest motiv componentele de bază ale dietei Evers sunt alimente naturale – de exemplu rădăcini, fructe şi tuberculi – lapte crud, pâine din ovaz şi cereale integrale. Această dietă este foarte utilă în special la tratarea tulburărilor metabolice (diabet zaharat sau obezitate).

Principiile de bază ale dietei Evers

Joseph Evers a fost intens preocupat de problema răspândirii tot mai largi în ţările industrializate a bolilor specifice civilizaţiei. Acesta a enumerat printre cele mai moderne afecţiuni ale omului tulburări metabolice, apariţia cariilor dentare, arterioscleroza, cancerul, respectiv afecţiunile gastrice şi intestinale cronice.

Dr. Evers a formulat clar răspunsul: denaturalizarea alimentelor este răspunzătoare de aceste fenomene negative. De aici şi soluţia. Aceste boli şi consecinţele acestora pot fi prevenite prin consumarea alimentelor naturale, cu valoare nutriţională ridicată. În baza a diferite studii, Dr. Evers a stabilit că în principal oamenii ar trebui să se hraneasca cu fructe şi legume.

În opinia acestuia carnea, legumele frunzoase şi germenii nu constituie hrana naturală a omului. Însă dr. Evers, pe lângă acestea a stabilit că popoarele care trăiesc în natură nu cunosc cariile, arteroscleroza, diabetul sau alte boli ale civilizaţiei. Acest lucru este valabil în ciuda faptului că se hrănesc unilateral, adică în mare parte hrana lor nu este compusă din seminţe naturale, rădăcini, ci din carne.

Din observaţiile sale a tras următoarele concluzii:

  • În ciuda faptului că oamenii sunt în principal erbivori, pot consuma şi alimente de origine animală;
  • În nici un caz alimentele nu trebuie falsificate.

Alimentaţia sănătoasă ne fereşte de bolile civilizaţiei.

Alimente “false”

Dr. Evers consideră că cea mai frecventă greşeală este că în loc să consumăm pâine integrală, bogată în substanţe de balast şi vitamine ne hrănim cu pâine albă cu valoare nutritivă mult mai redusă.

Nici laptele de vacă nu este consumat în forma originală. În cazuri fericite este numai pasteurizat, în schimb, în prezent, în comerţ, ajunge lapte omogenizat, conservat şi sterilizat.

Valoare nutritivă a alimentelor conservate şi congelate scade semnificativ în cursul sterilizării. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul produselor lactate, fructelor conservate chimic. Digestia ne este îngreunată de nicotină, cafea, ceai, alcool şi dulciuri. Aceşti factori împreună contribuie la apariţia bolilor civilizaţiei.

.

Din ce constă dieta Evers

Pentru ca dieta să fie eficientă, prescripţiile se vor respecta cu stricteţe.

  • Pricipiul de bază al dietei este ca alimentele să se consume în forma in care sunt disponibile în natură. Din acest motiv hrana nu se va fierbe, coace, prăji în ulei şi condimenta puternic.
  • La alegerea alimentelor se va acorda atenţie la oferta de sezon şi se va consuma ceea ce provine din mediul nostru. Avantajul este că în acest fel alimentele sunt proaspete şi nu necesită conservare în vederea transportului de durată.
  • La dietă se pot consuma diferite fructe, de exemplu mere, pere, prune, lapte crud şi unt de casă. Alte componente ale dietei sunt secara şi grâul, pâinea integrală, fulgii de ovăz, ouăle crude , mierea şi apa. Dieta poate fi completată cu alune şi nuci.
  • Se va evita consumul alimentelor iritante şi a condimentelor : nicotina, cafea, ceai, cacao. De asemenea pe parcursul dietei Evers este interzis consumul de zahăr, sare, oţet, muştar, piper se va evita consumul îndulcitorilor şi al conservanţilor. Însă din când în când este permis consumul unui pahar de vin sau bere.
Share this post

Leave your thought here