Blog

 10 sfaturi pentru prevenirea disfuncţiilor erectile

Disfuncţii erectile – Tulburările de erecţie reprezintă temerea cea mai mare a bărbaţilor, întrucât prestaţia lor sexuală nu poate fi realizată, fapt ce stârneşte nemulţumirea şi frustrările ambilor parteneri. Pe lângă problemele psihologice, aceste dezechilibre apar pe fondul unui stil de viaţă dezorganizat şi în special al unei alimentaţii nesănătoase.;-p:

Dacă faci parte din categoria bărbaţilor ce îşi doresc o cale sigură pentru a avea o viaţă sexuală mai bună şi să prevină apariţia problemelor erectile, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să îţi maximizezi sănătatea sexuală:

1. Atenţie la alimentaţie

O dietă dăunatoare pentru inima unui bărbat, are efect negativ şi asupra abilităţii sale de a obţine şi menţine o erecţie. Cercetătorii au demonstrat că acele obiceiuri alimentare care pot cauza infarct, prin obstrucţia fluxului de sânge în artera coronară – regim sărac în fructe şi legume şi bogat în grăsimi, prăjeli şi mâncare procesată – pot împiedica vascularizarea penisului, blocând fluxul de sânge.

Studii recente confirmă faptul că disfuncţiile erectile sunt rar întâlnite în cazul bărbaţilor care adoptă dieta tradiţională mediteraneană, bazată pe fructe, vegetale, cereale, grăsimi benefice pentru inimă: ulei de măsline, alune, peste şi vin.

Alimente recomandate în prevenirea/ameliorarea disfuncţiilor:
Pepenele verde

Prin conţinutul bogat în citrulină, pepenele verde ajută la relaxarea şi decontractarea vaselor de sânge, susţinând vascularizarea penisului.
Odată ajunsă în organism, citrulina se transformă în arginină, eliberând acid nitric.
Conţinutul cel mai mare de citrinină este localizat la nivelul cojii.

Alimentele bogate în zinc

Zincul este un mineral important în ceea ce priveşte sănătatea sexuală a bărbatului, antrenând producerea de testosteron şi îmbunătăţind calitatea spermei.
Alimentele precum carnea de curcan, pui, vită, miel, somon, cerealele, iaurtul, brânza şi laptele, sunt o excelentă sursă naturală de zinc.

În unele cazuri, bărbaţii care suferă de disfuncţii erectile prezintă o deficienţă puternică de zinc în organism. Această deficienţă poate fi cauzată de utilizarea pe termen lung a diureticelor, sau prezenţa afecţiunilor precum diabetul, bolile de rinichi şi ficat şi afecţiunile digestive.

2. Menţineti o greutatea corporală optimă

Supraponderabilitatea poate atrage multe probleme de sănătate, printre care diabetul de tip 2 – care poate cauza afectarea nervilor din întregul organism: neuropatia diabetică. În situaţiile în care neuropatia afectează şi nervii organului sexual, rezultă disfuncţiile erectile.
Disfuncţiile sexuale au implicaţii mai importante în cazul persoanelor supraponderale, deoarece, de regulă, sunt amplificate şi de anumite aspecte psihologice: lipsa încrederii de sine.

Pentru îmbunătăţirea vieţii sexuale în cazul persoanelor supraponderale, se recomandă:

  • scăderea în greutate cu până la 5 kg, pentru stimularea hormonilor sexuali;
  • consumarea de alimente bogate în nutrienţi, pentru controlarea colesterolului şi al nivelului de zahăr din sânge;
  • consultarea medicului pentru un set de analizele de rutină;
  • efectuarea unui set de exerciţii care să crească fluxul de sânge din zona pelvisului;
  • acceptarea corpului indiferent de aspectul acestuia;

Disfuncţiile sexuale, atât de importante în cadrul oricărei relaţii sexuale sănătoase, nu trebuiesc acceptate ca atare de către persoanele supraponderale. Primul pas constă în delimitarea problemelor fizice de cele psihologice. Problemele medicale trebuiesc corectate şi tratate cu medicaţia potrivită, motiv pentru care consultul medical nu poate fi evitat. În tratarea aspectelor psihologice: încredere, imagine de sine, depresie, este foarte important sprijinul partenerului.

3. Ţineţi sub control tensiunea şi colesterolul

În timp, hipertensiunea deteriorează pereţii vaselor de sânge şi favorizează îngustarea arterelor (ateroscleroză), limitându-se astfel fluxul de sânge; acest aspect afectează şi cantitatea de sânge care circulă către organele sexuale. Pentru unii bărbaţi, scăderea fluxului de sânge îngreunează procesul de obţinere şi menţinere a erecţiei; problema este comună, în special în rândul bărbaţilor care neglijează tratarea hipertensiunii.

Hipertensiunea poate interfera şi cu ejacularea şi poate duce la scăderea libidoului. În unele situaţii, medicaţia administrată pentru tratarea hipertensiunii poate avea un efect similar; unii medici susţin însă că în multe cazuri, disfuncţia sexuală este cauzată de arterele degradate de hipertensiune şi nu de efectele secundare ale medicaţiei.

Printre medicamentele antihipertensive acuzate de efecte secundare asupra activităţii sexuale se numără:

  • inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA);
  • blocanţii canalelor de calciu;
  • blocanţii receptorilor angiotensinei II;
  • Alfa-blocanţii.

Pentru ţinerea sub control a tensiunii şi îmbunătăţirea vieţii sexuale, se recomandă:

  • renunţarea la tutun;
  • optarea pentru alimente sănătoase;
  • reducerea consumului de sare şi a alimentelor sărate;
  • scăderea în greutate (în caz de surplus).

Nenumărate studii au demonstrat conexiunea dintre colesterol şi disfuncţiile erectile.

Cum afectează nivelul colesterolului performanţa sexuală?

În cazul unui bărbat sănătos, când acesta este stimulat din punct de vedere sexual, în organism sunt eliberaţi compuşi chimici care declanşează dilatarea arterelor din penis, permiţând trecerea fluxului de sânge; umplerea cu sânge a arterelor determină întărirea şi alungirea organului sexual; erecţia se manifestă după încetarea stimulării şi prezenţa orgasmului.

Când nivelul colesterolului “rău” LDL din sânge este prea ridicat, se formează plăci la nivelul arterelor care blochează fluxul de sânge. Aceste blocaje îngreunează circulaţia sângelui către penis şi zona genitală favorizând disfuncţiile erectile.

Totodată, nivelul ridicat de colesterol se interpune procesului de producere a chimicalelor necesare erecţiei, afectând abilitatea organismului de a elibera oxid nitric.
Colesterolul afectează şi producerea de testosteron; acest hormon este produs de testicule şi joacă un rol important în trimiterea mesajelor de stimulare sexuală în întreg organismul, controlând totodată şi libidoul.

4. Consumaţi alcool cu moderaţie

Poziţia ocupată de alcool în societatea umană a fost mereu greu de prezis; deşi în era prohibiţiei, alcoolul era considerat “diavolul în formă lichidă”, în prezent, studiile demontrează ca o cantitate moderată de alcool poate avea chiar efecte benefice asupra organismului.
Există însă multe aspecte necunoscute în ceea ce priveşte efectele consumului de alcool asupra vieţii sexuale, libidoului.

Disfuncţiile erectile sunt considerate cele mai comune disfuncţii sexuale în rândul bărbaţilor. Pentru înţelegerea legăturii dintre alcool şi disfuncţiile erectile, este necesară înţelegerea procesului de obţinere a erecţiei. Prin stimulare fizică sau psihică, creierul relaxează muşchii organului sexual masculin şi permite umplerea arterelor cu sânge; astfel, prin crearea de presiune la nivel local, se obţine erecţia. Abilitatea de a menţine o erecţie depinde de capacitatea muşchilor penieni de a reţine fluxul de sânge.

Deşi, în teorie, consumul de alcool ar trebui să susţină erecţia, primul efect este creşterea volumului de sânge, ceea ce duce la hipertensiune; starea se menţine până la eliminarea lichidului excesiv prin intermediul urinei.

Cu toate acestea, alcoolul acţionează şi ca sedativ şi poate reduce anxietatea de performanţă sexuală, una din cauzele majore ale disfuncţiilor în rândul bărbaţilor tineri. Deşi în cazul unor bărbaţi alcoolul este o soluţie în obţinerea unui act sexual de calitate, intoxicarea organismului nu trebuie considerată remediu pentru disfuncţiile erectile.
Consumul cronic afectează ficatul, distruge sistemul nervos şi favorizează o serie de afecţiuni corelate cu disfuncţiile sexuale.

5. Practicaţi cu regularitate sport

Viaţa sedentară este deseori asociată cu disfuncţia erectilă.
Conform cercetătorilor, o activitate fizică de 3-5 ore pe săptămână reduce cu 30% riscul de disfuncţie erectilă.
Sistemul cardiovascular este responsabil de funcţia erectilă, motiv pentru care persoanele care prezintă probleme circulatorii sau boli de inimă sunt predispuse disfuncţiilor sexuale.

Exerciţiile, în special mersul alert, alergatul sau exerciţiile cardio reduc riscul bolilor de inimă şi menţin circulaţia la parametrii optimi.
Alergatul, înotul, aerobicul şi alte tipuri de activităţi pot preveni sau ameliora disfuncţiile sexuale.

Cu toatea acestea, trebuiesc evitate exerciţiile care formează presiune la nivelul perineului; ciclismul, în special, poate cauza disfuncţii. Plimbările ocazionale cu bicicletă nu sunt considerate factor de risc, însă bărbaţii care îşi petrec mult timp pe bicicletă trebuie să se asigure că şaua este reglată corespunzator, că pantalonii sunt potriviţi mersului pe bicicletă şi că în cazul drumeţiilor lungi, se ridică frecvent în timpul pedalării.

6. Ţineţi sub observaţie nivelul de testosteron

Este bine cunoscut faptul că testosteronul este esenţial în dezvoltarea hormonală a unui bărbat. Testosteronul este cel mai important hormon masculin, cu multiple implicaţii în dezvoltarea şi caracteristicile sexuale.
Chiar şi în cazul bărbaţilor sănătoşi, nivelul de testosteron începe să scadă pe neaşteptate, în jurul vârstei de 50 de ani.

După atingerea vârstei de 40 de ani, nivelul de testosteron scade, în mod normal, cu aproximativ 1.3%.
Unul dintre simptomele primare ale scăderii nivelului de testosteron în organism este reprezentat de disfuncţia erectilă.

Simptomatologia specifică deficienţei de testosteron include:

  • scăderea apetitului sexual;
  • disfuncţii erectile;
  • irascibilitate, indispoziţie;
  • stare de slăbiciune;
  • creşterea masei de grăsime din organism;
  • slăbiciune musculară;
  • căderea părului;
  • depresie;
  • nesiguranţă în adoptarea deciziilor.

7. Evitaţi steroizii anabolizanţi

Steroizii anabolizanţi sunt derivaţi ai testosteronului, utilizaţi de regulă de către atleţi şi culturişti pentru a obşine o creştere mai rapidă a masei musculare.
Administrarea de steroizi prezintă însă puternice efecte negative asupra sistemului reproducător masculin, conducând la o creştere excesivă a concentraţiei de testosteron sau derivaţi ai testosteronului; răspunsul organismului la aceasta modificare hormonală constă în scăderea eliberării de hormon luteinizant (LH) şi hormon de stimulare foliculară (FSH).

Administrarea prelungită a steroizilor anabolizanţi în doze mari, conduce la hipogonadism, afecţiune masculină caracterizată de o producere insuficientă de hormon masculin de către organism.
În plus, steroizii anabolizanţi afectează şi libidoul. Deşi există puţine studii publicate pe acestă temă, se pare că în prezenţă steroizilor anabolizanţi creşte dorinţa sexuală, însă, odată cu aceasta, creşte şi frecvenţa disfuncţiilor erectile. Deşi pare contradictoriu, acest aspect are o explicaţie logică: apetitul sexual este influenţat de nivelul de androgen, în timp ce disfuncţiile sexuale nu au nici o legătură cu acest hormon.

8. Întrerupeţi fumatul

Fumatul şi disfuncţia erectilă au fost adesea asociate de către specialişti, ca urmare a riscurilor asupra sănătăţii provocate de consumul de tutun; printre altele, nicotina contractă vasele de sânge şi limitează fluxul de sânge din organele sexuale. Fumatul favorizează formarea de plăci la nivelul arterelor şi îngustarea acestora – ateroscleroza – cauzând probleme circulatorii la nivelul întregului organism.

Conform unui studiu:

  • bărbaţii care fumează mai mult de 20 de ţigări pe zi prezintă un risc cu 60% mai mare de a dezvolta disfuncţii erectile, faţă de cei care nu au fumat niciodată;
  • 15% dintre fumători au experimentat disfuncţii erectile;
  • fumătorii sunt cu 30% mai predispuşi către impotenţă;
  • în rândul nefumatorilor, doar 12% au prezentat disfuncţie erectilă.

9. Evitaţi partidele riscante

Unele cazuri de disfuncţie erectila sunt cauzate de leziuni ale organelor în timpul actelor sexuale neconvenţionale. Pentru a se evita orice leziune a organului sexual, înaintea începerii actului de penetrare, asiguraţi-vă că vaginul este lubrefiat corespunzător.
Deasemeni, în timpul actului sexual, evitaţi mişcările grăbite sau necontrolate, care pot determina întreruperea contactului cu vaginul şi lovirea accidentală a penisului de osătura bazinului partenerei sau a altor corpuri tari.

Dacă partenera efectuează mişcări care provoacă dureri la nivelul penisului, se recomandă oprirea actului sexual şi găsirea poziţie confortabile.
Fracturile pot apărea în cazul unei presiuni puternice asupra penisului în erecţie. “Fractura”, reprezintă de fapt o fisură la nivelul tunicii albuginea, membrana fibroasă care înveleşte corpii cavernoşi ai penisului, responsabili de producerea erecţiei.

Simptomele unei “fracturi” de penis:

  • zgomot specific unei fisuri;
  • durere locală puternică;
  • înroşirea zonei;
  • pierderea imediată a erecţiei.

În unele cazuri, poate interveni şi sângerarea.
În general, tratarea unei fracturi de penis presupune:

  • administrarea de calmante;
  • aplicarea locală de gheaţă;
  • administrarea de antiinflamatoare.

Tratamentul înregistrează rezultate satisfacătoare în aproximativ 80% dintre cazuri; la unii pacienţi însă, durerea poate persista şi pot apărea dificultăţi în întreţinerea actelor sexuale pe viitor.

10. Reduceţi stresul

Stresul psihologic ridică nivelul adrenalinei din organism, cauzând contractarea vaselor de sânge. Din acest motiv, pentru menţinerea unei vieţi sexuale sănătoase, este importantă orice activitate de recreere sau detensionare.

Semne emoţionale ale stresului:

  • tristeţe;
  • accese de furie;
  • iritabilitate;
  • munca neproductivă;
  • schimbări frecvente de dispoziţie.

Principalele semne şi simptome fizice:

  • palme transpirate;
  • oboseală cronică;
  • dureri stomacale;
  • schimbări ale apetitului alimentar;
  • modificări ale greutăţii corporale;
  • disfuncţii erectile;
  • tulburări ale somnului;
Share this post

Leave your thought here