Blog

ulei de peste

Uleiul de peşte

Uleiul de peşte are numeroase beneficii pentru sănătatea organismului. Cercetătorii au remarcat o incidenţă ciudat de rară a bolilor cardiace printre inuitii din Groenlanda în ciuda dietei lor bogate în grăsimi. Motivul? Consumau peşte bogat în acizi graşi omega-3.
Studiile au confirmat efectul cardioprotector al uleiului de peşte.

Descoperind şi alte beneficii

Grăsimea din peşte conţine o clasă de acizi graşi polisaturaţi numiţi omega-3. Aceştia diferă de acizii polinesaturaţi care se găsesc în uleiurile vegetale, numiţi omega-6, şi au un efect diferit asupra organismului. Peştii nu sintetizează astfel de grăsimi. Ci le obţin din planctonul pe care-l mănâncă. Cu cât apa este mai rece, cu atât mai mulţi acizi omega-3 conţine planctonul.

Acizii omega-3 cu cele mai mari efecte curative – acidul eicosapentaenoic (EPA) şi acidul DOCOsahexanoic (DHA). Se găsesc din abundenţă în peştii de apă rece, cum ar fi somonul, păstrăvul, macroul şi tonul. Sursele unui al treilea tip de omega-3, acidul alfa-linolenic (ALA), sunt anumite uleiuri vegetale (cum ar fi uleiul din seminţe de in) şi verdeţurile (cum ar fi iarba-grasă). Se pare însă ca ALA nu este la fel de eficient ca APA şi DHA.

Acizii omega-3 joacă un rol-cheie într-o serie de procese organice vitale, de la reglarea presiunii arteriale şi a coagulării sângelui la creşterea imunităţii. Pot preveni sau trata multe boli şi dereglări.

PROFILAXIE

Uleiul de peşte pare să reducă riscul bolilor de inimă. Prezenţa acizilor omega-3 face ca trombocitele din sânge să nu mai fie atât de cleioase. Lipindu-se mai puţin unele de altele, este mai puţin pasibile să formeze cheaguri care produc infarctul miocardic. În afară de aceasta, acizii grasi omega-3 pot reduce trigliceridele (grăsimi din sânge transportate de colesterol) şi pot scădea presiunea arterială. În plus, cercetările recente au arătat că întaresc sistemul electric al inimii, prevenind aritmiile. În orice caz, dovezile cele mai concludente pentru beneficiile cardiovasculare ale uleiului de peşte provin din studiile în care participanţii au consumat peşte şi nu suplimente cu ulei de peşte.

În interiorul pereţilor arterelor, acizii graşi omega-3 inhibă inflamaţia, care reprezintă un factor în formarea plăcilor. Dozele terapeutice ale uleiului de peşte sunt una dintre purinele căi de succes pentru a preveni reblocarea arterelor care se produce adesea după angioplastie. Angioplastia este un procedeu în care un balonaş este condus printr-o arteră la un blocaj şi este umflat pentru a comprima placa, a dilata vasele şi a imbunătăţi fluxul spre inimă. Acest efect asupra vaselor de sânge face ca uleiul de peşte să fie de ajutor şi în boala Raynaud.

Uleiul de peşte – BENEFICII SUPLIMENTARE

Acizii omega-3 sunt eficienţi şi ca antiinflamatori generali, în probleme articulare, lupus şi psoriazis. Studiile indică faptul că persoanele cu artrită reumatoidă au articulaţiile mai puţin umflate şi rigide. Şi pot să se descurce şi cu doze mai mici de medicamente antiinflamatoare, atunci când iau suplimente cu ulei de peşte. Într-un studiu asupra unor pacienţi cu boala lui Crohn (un tip dureros de boală intestinală inflamatorie), 69% din cei care iau suplimente cu ulei de peşte enterosolubile (circa 3 grame de ulei de peşte pe zi) nu au manifestat nici un simptom al bolii.

Uleiul de peşte poate ajuta şi la calmarea crampelor menstruale. În plus acizii graşi omega-3 pot juca un rol în sănătatea mentală. Unii nutriţionişti cred că există o corelaţie între incidenţa crescută a depresiei în Australia şi consumul mai mic de peşte. Iar studiile preliminare arată că aceştia pot reduce severitatea schizofreniei cu circa 25% şi ajută şi la corectarea dislexiei la copii.

MOD DE ADMINISTRARE

Dozaj
Pentru boli cardiace, boala Raynaud, lupus su psoriazis : 3000 mg de ulei de peşte pe zi. Pentru artrită reumatoidă: 6000 mg pe zi. Pentru boala intestinală inflamatorie: 5000 mg pe zi.

Indicaţii de utilizare

Suplimentele cu ulei de peşte nu sunt necesare pentru prevenirea sau tratarea bolilor de inimă, dacă mâncaţi peşte gras cel puţin de 2 ori pe săptămână. Oricum, suplimentele sunt recomnadate pentru artrita reumatoidă şi alte afecţiuni inflamatorii. Suplimentele pot fi tolerate mai uşor dacă împărţiţi doza. De exemplu, 1000 mg de 3 ori pe zi, în loc de 3000 mg o singură dată. Când luaţi ulei de peşte suplimentar, asiguraţi-vă că primiţi un surpuls de protecţie antioxidantă mâncând multe fructe şi legume sau luând nişte vitamina E.

EFECTE SECUNDARE POSIBILE

Capsulele cu ulei de peşte pot produce eructaţii, flatulenţă, balonare, greaţă şi diaree. Dozele foarte mari pot avea drept rezultat un uşor miros de peşte al corpului. Există suspiciuni că dozele mari pot produce sângerări interne. Dar un studiu asupra unui grup de cardiaci care au luat 8000 mg de suplimente cu ulei de peşte pe lângă aspirina (un anticoagulant) nu a constatat nici o creştere a incidentei sângerărilor interne. Unele studii au semnalat că dozele mari de ulei de peşte înrautăţesc controlul glicemiei la diabetici. Altele nu au înregistrat nici un efect. Pentru siguranţă, diabeticii nu ar trebui să ia mai mult de 2000 mg de suplimente cu ulei de peşte pe zi, fără indicatia medicului.

Cei cu un nivel crescut de trigliceride ar trebui să fie atenţi dacă au şi colesterolul LDL (“rau”) mărit. Dozele terapeutice de ulei de peşte pot creşte LDL. Suplimentele de usturoi pot fi remediul. Un studiu a stabilit că usturoiul a anulat efectul uleiului de peşte de creştere a LDL. Pentru artrita reumatoidă şi alte boli inflamatorii, a mânca peşte nu este probabil suficient şi se recomandă suplimente cu ulei de peşte.

PRECAUŢII

  • Acizii graşi omega-3 impiedică coagularea sângelui, deci consultaţi medicul înainte de a folosi suplimente cu ulei de peşte dacă aveti o dereglare sanguină sau dacă luaţi medicamente anticoagulante.
  • Suplimentele cu ulei de peşte nu ar trebui luate in timpul celor 2 zile dinainte sau dupa o operaţie.
  • Diabeticii trebuie să consulte medicul înainte de a lua suplimente cu ulei de peşte, deoarece dozele mari pot creşte nivelul zahărului în sânge.

NU UITAŢI: dacă suferiţi de o boală, consultaţi medicul înainte de a lua suplimente

INDICAŢII PENTRU CUMPĂRARE

  • Dacă vedeţi că nu puteţi tolera o anumită marcă de suplimente cu ulei de peşte, încercati alta. Efectele secundare variază de la marcă la marcă.
  • Nu încercaţi să economisiţi bani cumpărând suplimente cu ulei de peşte angro, pentru ca pot râncezi foarte repede. Capsulele cu ulei de peşte ar trebui pastrate întotdeauna la frigider.
  • Preparatele cu untură de peşte (din ficat) de cod sunt o sursă bună de omega-3, dar ele conţin vitamina A, aşa că femeile gravide ar trebui să folosească o sursă alternativă de ulei de peşte.

DESCOPERIRI RECENTE

Un studiu care a implicat 120 de copii din districtul Durham a stabilit ca suplimentele cu omega-3 pot ajuta la îmbunatăţirea capacităţilor de citire, scriere şi de concentrare ale copiilor cu dificultăţi de învăţare.

Uleiul de peşte poate ajuta la prevenirea cancerului mamar. Un studiu francez a indicat că femeilor cu un consum mare de omega-3 li s-a redus riscul de cancer la sân în mod semnificativ. Alte cercetări sugerează că acizii omega-3 pot creşte producţia uneia dintre genele care suprima cancerul mamar.

preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Share this post

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *