Blog

Vitamina A

Acest nutrient esenţial măreşte acuitatea vizuală, menţine sănătatea pielii şi sprijină sistemul imunitar. În consecinţă, organismul are nevoie de un nivel adecvat de vitamina A pentru a preveni anumite afecţiuni oculare, unele boli de piele şi o gamă largă de infecţii. Un nutrient solubil în grăsime, este înmagazinată în ficat.

Organismul obţine vitamina A parţial din grăsimi animale şi parţial din beta-caroten şi alte carotenoide conţinute în fructe şi legume. Vitamina A este prezentă în corp în forme chimice variate numite retinoide. Deoarece vitamina este esenţială pentru sănătatea retinei.

CUM ACŢIONEAZĂ VITAMINA A?

Această vitamină:

✅ previne cecitatea nocturnă;
✅ menţine sănătatea pielii şi a celulelor peretilor tractului respirator şi gastrointestinal;
✅ ajută la formarea dinţilor şi a oaselor;
✅ este vitală pentru o reproducere, creştere şi dezvoltare normale.

În plus, este crucială pentru sistemul imunitar. Inclusiv rezerva bogată a celulelor imune care căptuşesc căile respiratorii şi tractul digestiv. Asigură apărarea împotriva bolilor.</pA

BENEFICII MAJORE

Este poate cel mai bine cunoscută pentru capacitatea ei de a menţine vederea. Aceasta mai cu seamă vederea pe timp de noapte, ajutând ochiul să se adapteze de la lumină puternică la întuneric. Ea poate să atenueze şi sindromul de “ochi uscat”, o problemă raspândită în multe tări în curs de dezvoltare şi asociată specific cu o deficienţă severă de vitamina A.

Stimulând imunitatea,creşte rezistenţa la infecţii, printre care gâtul inflamat, răceala, gripa şi bronşita. Ea poate să combată, de asemenea, herpesul facial şi zona zoster (produse de un virus al herpesului), verucile (o infecţie virală a pielii), infecţiile oculare şi vaginale fungice şi poate chiar să ajute să fie tinute sub control alergiile.

Poate să sprijine sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului la sân şi la plămâni şi să îmbunătăţească ratele de supravieţuire ale celor care au leucemie În plus, studiile pe animale arată că ea inhibă melanoamele, o formă posibil fatală a cancerului de piele.

Un alt beneficiu al pacienţilor cu cancer este că eficienţa chimioterapiei poate fi sporită atunci când organismul dispune de rezerve suficiente de vitamina A.

BENEFICII SUPLIMENTARE

A fost folosită pentru prima dată în anii ’40 pentru a trata afecţiuni dermatologice. Printre care acneea şi psoriazisul , dar dozele erau mari sau toxice. Oamenii de ştiinţă au dezvoltat mai târziu nişte derivate mai sigure ale vitaminei A (acidul retinoic).Acestea sunt  vândute acum sub forma de medicamente care se eliberează pe baza de reţetă. Printre acestea se numără şi crema contra acneei şi ridurilor Retin-A.

Nişte doze mai scăzute de vitamina A(7500 mcg pe zi) pot fi folosite, dar numai sub supraveghere medicală. Pentru a trata unele afecţiuni ale pielii, printre care acneea, pielea uscată, eczemele, cuperoza şi psoriazisul.

Când nivelul ei în organism este optim, este stimulată vindecarea rănilor pielii şi chiar accelerată recuperarea după luxaţii şi întinderi musculare. Eficienţa unui nivel bun al vitaminei A se extinde chiar şi asupra pereţilor tractului digestiv, aceasta ajutând la tratarea intestinului inflamat şi a ulcerului.

În plus, nişte cantităţi suficiente ale acestei vitamine vor grăbi însănătoşirea persoanelor care au suferit un atac cerebral. Femeile cu ciclu abundent şi prelungit au uneori carenţe în vitamina A.

CÂT DE MULT VĂ TREBUIE

Doza recomandată pentru vitamina A este de 600 mcg pe zi pentru femei şi 700 mcg pentru bărbaţi.

DACĂ LUAŢI PREA PUŢIN

Cu toate că este rară, o deficienţă de vitamina A poate duce la cecitate nocturnă (chiar la orbire totală) şi la o rezistenţă mult scăzută la infecţii. Cazuri mai moderate de deicienta survin mai cu seamă la vârstnici, care au adesea o dietă săracă în vitamine. Infecţii precum pneumonia pot epuiza stocurile de vitamina A.

DACĂ LUAŢI PREA MULT

Cu toate ca un nivel zilnic pana la 1500 mcg este lipsit de riscuri, suplimentarea cu vitamina A nu ar trebui făcută dacă nu a fost prescrisă de un medic. Acest sfat este important în mod special pentru femeile care sunt sau vor să rămână gravide, din cauza riscului unor efecte nocive asupra fătului în dezvoltare.

Peste acest nivel, o supradozare cu vitamina A poate fi o problemă reală.
O singură doză de 150000 mcg poate produce slăbiciune şi vărsături şi s-a semnalat că până şi numai o cantitate de 7500 mcg pe zi timp de 6 ani a cauzat o boală gravă a ficatului (ciroza). Printre semnele toxicităţii se numără piele uscată, crăpată, şi unghii friabile, o cădere mai mare a părului, sângerarea gingiilor, pierderea în greutate, irascibilitate, oboseală şi greaţă.

MOD DE ADMINISTRARE

DOZAJ

Pentru a evita un consum excesiv de vitamina A se recomandă să nu ia suplimente care conţin mai mult decat cantitatea zilnică permisă de 800 mcg. Alternativ, luaţi vitamina A sub formă de amestec de carotenoide.

INDICAŢII DE UTILIZARE

Luaţi suplimentele la masă puţină grăsime în dietă facilitează absorbţia. Vitamina E şi zincul ajută organismul să folosească vitamina A, care, la rândului ei, măreşte absorbţia fierului din alimente.

ALTE SURSE

Se găseşte din abundenţă în peşte, gălbenuş de ou, unt, măruntaie şi organe cum ar fi ficatul (90g asigură peste 2500 mcg) şi în laptele fortificat (verificaţi eticheta pentru a fi siguri). Fructele şi legumele gălbenele, portocalii, roşii şi verde-închis conţin cantităţi mari de beta-caroten şi multe alte carotenoide, pe care organismul le transformă în vitamina A când este nevoie.

PRECAUŢII

  • vitamina A poate să ajungă la nivel toxic, aşa că fiţi atenţi să nu luaţi prea multă şi ţineţi minte că forma beta-caroten a vitaminei este mai sigură.
  • femeile care sunt gravide sau vor să rămână însărcinate nu ar trebui să ia mai mult de 1500 mcg de vitamina A pe zi, dozele mai mari pot provoca defecte congenitale. Este important să vă controlaţi sarcina dacă luaţi doze mai mari de 1500 mcg şi încă cel puţin o lună după aceea.
  • NU UITAŢI! Dacă suferiţi de o boală, sfătuiţi-vă cu medicul înainte de a lua suplimente.

preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Share this post

Leave your thought here