Blog

Luteina

Luteina este un pigment galben care se găseşte în galbenuşul de ou, în unele alge şi plante şi în celulele folosensibile din fundul ochiului. Ajută la menţinerea unei vederi sănătoase. Consumul crescut de luteină scade riscul degerescenţei maculare, cauza principală a orbirii vârstnicilor.

Ce este luteina?

Luteina (şi izomerul său chimic zeaxantina) este un membru al familiei carotenoidelor. Conferă culoare galbenă fructelor şi legumelor, cum ar fi mango, papaya, porumbul dulce şi roşiile. Cu toate acestea, cantităţile cele mai mari de luteinase găsesc în legumele verzi, precum varza, spanacul şi napii, broccoli, varza de Bruxelles, fasolea, prazul, şi anumite tipuri de lăptuci şi salate, mai cu seama , sunt şi ele surse dietetice bune. Cu cât leguma este mai verde, cu atât conţine mai multă luteină. Iar legumele crude sunt o sursă mai bună decât cele fierte.

Cantitatea de luteină furnizată de dietă englezească medie este între 1 şi 3 mg pe zi. Cu toate că în Anglia nu s-au făcut recomandări oficiale pentru doza zilnică, rezultatele cercetărilor arată că doza adecvată ar putea fi de 6mg pe zi. Chiar pentru persoanele care mănâncă cantităţi mari de fructe şi legume, ea ar putea fi greu de atins.

Cum acţionează?

Luteina este un antioxidant. Asta înseamnă că are capacitatea de a neutraliza radicalii liberi nocivi (substanţe produse de poluare, radiaţii, mâncare prăjită şi arsă, lumina soarelui şi combustie) care pot intra în corp. Aceşti radicali liberi pot deteriora celulele şi accelera îmbătrânirea. La un moment dat, se credea că toţi antioxidanţii slujesc aceluiaşi scop, dar s-a demonstrat că ei au funcţii specifice.

Se consideră că aceasta joacă un rol important în menţinerea unei vederi sănătoase, pentru că este pigmentul principal care se găseşte în zona de sensibilitate vizuală maximă. Pe măsură ce îmbatrânim, celule cu pigment retinal devin mai puţin eficiente, retina degenerează şi vederea centrală se pierde treptat. Acest proces este cunoscut ca degenerescenta maculară legată de vărstă (DMLV).

Una dintre cauzele degenerescenţei maculare este deteriorarea produsă de radicalii liberi în lumina soarelui. Luteina poate proteja macula, actionand ca un filtru optic pentru lumina soarelui şi ca un antioxidant pentru a absorbi radicalii liberi. Luteina poate juca un rol şi în menţinerea imunităţii.

Beneficii majore

Studiile ştiinţifice au constatat în general un risc crescut de degenerescenţă maculară la un nivel scăzut de luteină în dieta sau în sânge, însa nu avem înca la dispoziţie dovezi concludente ca un consum mai ridicat ar reduce incidenţa DMLV sau ar ajuta la tratarea ei. Câteva studii mici au furnizat nişte rezultate încurajatoare. Un studiu american recent a stabilit că suplimentarea cu luteină şi alţi antioxidanţi la persoanele cu o DMLV incipienţă a avut un efect benefic asupra funcţiei maculare. Iar un alt experiment publicat în Optometry arătat că o doză zilnică de 10 mg de luteină, luată singură sau cu alte suplimente antioxidante, a îmbunătăţit funcţia vizuala la 90 de pacienţi cu DMLV atrope într-un interval de 12 luni.

Cercetările referitoare la rolul luteinei în prevenirea cataractei nu au fost până acum încurajatoare. Suplimentele cu luteină au îmbunătăţit însă acuitatea vizuală şi sensibilitatea la lumină puternică (fotofobia) la persoanele cu cataractă.

În aşteptarea rezultatelor unor viitoare cercetări, este important de respectat o dietă bogată în legume cu frunze verzi, care ar trebui să ofere cantităţi mari de luteină. Dacă nu vă plac legumele crude, s-ar putea ca dieta dvs. să fie deficitară în acest nutrient.

Beneficii suplimentare

Consumul dietetic ridicat de luteină este legat de un risc redus pentru anumite tipuri de cancer, mai cu seamă cel endometrial, ovarian şi mamar. Un studiu american a constatat că un consum zilnic de peşte 7300 mcg (7,3 mg) de luteină a fost asociat cu un risc de cancer andometrial redus cu 70%. Riscul cancerului ovarian s-a arătat a fi redus cu 40% la femeile cu un consum săptămânal de luteină de peşte 24000 mcg (24mg) în comparaţie cu un consum săptămânal de sub 3800 mcg (3,8mg). În alt studiu, consumul zilnic de peşte 7162 mcg (7,162mg) de luteină a fost asociat cu o reducere cu 53% a riscului dezvoltării cancerului mamar în comparaţie cu consumul a mai puţin de 3652mcg (3,652mg) pe zi.

Mod de administrare

DOZAJ
Pentru o sănătate generală bună a ochilor: 6 mg zilnic (dacă dieta dvs. nu conţine legume cu frunze verde-închis). Se găsesc suplimente care conţin aceste cantităţi. Profilactic: pentru a reduce riscul unor probleme oculare precum cataracta şi degenerescenţa maculară, luaţi 6-15mg de luteină pe zi.

INDICAŢII DE UTILIZARE
Luaţi luteină cu mâncare într-o doză unică. Rezultatele apar lent, uneori fiind nevoie de 6 luni până la 2 ani.

EFECTE SECUNDARE POSIBILE
Nu se cunosc efecte secundare nici de la folosirea de scurtă durată, nici pe termen lung a luteinei. Nu s-au semnalat interacţiuni cu medicamente.

PRECAUŢII
NU UITAŢI: dacă suferiţi de o boală, consultaţi medicul înainte de a lua suplimente.

Descoperiri recente

  • Un experiment verificat prin sondaj publicat în Nutriţion a investigat 17 persoane cu cataractă legată de vârstă. Suplimentarea cu 15 mg de luteină de 3 ori pe săptămână timp de pănă la 2 ani a avut ca rezultat o performanţă vizuală îmbunătăţită (acuitatea vizuală şi sensibilitatea la lumină), în comparaţie cu placebo.
  • Un studiu pe termen scurt publicat în Ophthalmology a constat că suplimentarea cu luteină, vitamina e şi nicotinamidă zilnic timp de 180 de zile la 30 de pacienţi cu DMLV incipienţă şi acuitate vizualp de 6/9 a avut un efect benefic asupra funcţiei maculare.

Informaţii şi sfaturi

Aceste alimente vă pot asigura necesarul zilnic de luteină:

  • o porţie de varză sau napi de 3 ori pe săptămână
  • o porţie zilnică de spanac
  • o porţie zilnică de broccoli şi o salată cu frunze verzi
  • o porţie zilnică de varză de Bruxelles, fasole şi porumb dulce.

preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Share this post

Leave your thought here