Blog

bacterii

Stresul și digestia sau cum ne guvernează bacteriile soarta

Suntem probabil mulți cei care vedem mintea ca pe ceva separat de restul corpului. Poate că alegem să facem această diferențiere din rațiuni scolastice. Ne vine mai ușor să învățăm despre cum funcționează creierul și corpul, luându-le separat.

Această separare este, însă, doar o iluzie. Multe cercetări au demonstrat dependența minții – creierului – de corp. În fapt există o foarte strânsă legătură între sistemul nostru nervos și cel imunitar.

Cercetătorii de la Universitățile Princeton și Wisconsin-Madison au demonstrat o serioasă legătură dintre starea de bine a minții și răspunsul sistemului imunitar.

Cu alte cuvinte, dacă facem herpes sau răcim mai ușor atunci când suntem supuși unei perioade stresante din viața noastră, înseamnă că mintea noastră răspunde la stres. Acest lucru se întâmplă deoarece stresul distruge neuronii prin aceleași mecansime prin care corpul nostru luptă împotriva bacteriilor sau virușilor. Rezultatul unui sistem imunitar slăbit și al unei minți stresate este starea de slăbiciune, febra, balonarea, digestia proastă.

Creierul și imunitatea

Sunt persoane deja diagnosticate cu sindrom de colon iritabil care experimentează perioade calme, de normalitate, ce alternează cu cele în care sistemul digestiv o ia complet razna. Categoric sunt alimente pe care aceste persoane le consumă în mod regulat, însă rezultatul digestiv este diferit în funcție de perioada în care sunt consumate. De aici unii medici gastroenetrologi au concluzionat că alimentația nu contează prea mult în reglarea simptomelor acute de sindrom de colon iritabil. Ce au uitat, însă, acești medici să ia în calcul, a fost starea de spirit a pacienților. Dacă s-ar lua stresul pacienților în calcul atunci concluziile ar fi altele.

O minte liniștită într-un corp sănătos fără bacterii

Se știe ca una dintre condițiile cele mai importante pentru a avea o minte liniștită și sănătoasă este sentimentul că deținem control asupra existenței noastre. Senzația de control asupra mediului înconjurător este total destabilizată datorită stresului. Panica și anxietatea produc neliniște, nemulțumirea că nu suntem stăpâni pe viața noastră.

Studiile realizate în cadrul UCLA au demonstrat faptul că respingerea socială și critica negativă duc la activarea zonei durerii din creier și la producerea unui răspuns imuniar negativ.

Dacă începem să simțim că viața noastră nu are sens, că nu apucăm să ne terminăm sarcinile zilnice în mod eficient și la asta mai adăugăm și problemele financiare, cocktail-ul stresului este atunci complet. Nu este de mirare faptul că în această perioadă nimic nu ne merge. Cafeaua nu mai are gustul pe care îl știam. Mâncarea este fadă. Ori nu ne satură, ori o mâncăm forțat doar pentru că ne doare stomacul.

Câți medici ați întâlnit care să vă întrebe dacă sunteți stresați?

Câți dintre ei ne întreabă dacă ne ajung banii de la o lună la alta? Dacă avem timp pentru familie, dacă suntem multumiți de viața pe care o trăim? Se pune diagnosticul în funcție de simptome și la final primim rețeta. Dăm fuga la farmacie, primim medicametele indicate și după câteva zile de tratament simptomele sunt ameliorate, însă senzația de gol în stomac rămâne. Ceva ne spune că tot nu e bine și acest lucru se adeverește rapid. Când? Fix atunci când următorul episod acut dă iar peste noi. Asta pentru că problema nu este doar în sistemul nostru digestiv, este și în minte.

Unele dintre bolile psihice, cum este de exemplu depresia, sunt asociate cu inflamații la nivelul creierului. Această inflamație poate conduce în cele din urmă la apariția cancerului sau a altor boli autoimune. Deci este foarte important să gestionăm și mintea nu doar corpul, în lupta cu boala.

Legătura dintre stres, creier și imunitate

Ne naștem cu un sistem imunitar, pe care ni-l dăruiesc mamele noastre înca din timpul vieții intrauterine. Din sângele mamei trec prin placentă molecule care ne formează acest sitem imunitar înnăscut. După naștere sistemul nostru imunitar primește un up-date. Avem nevoie să învățăm cum să ne apărăm și cum să ne adaptăm la mediu. Cu asta se va ocupa sistemul imunitar dobândit, adică o sumă imensă de bacterii și viruși.

Cu alte cuvinte suntem gazdele unor microorganisme. În fapt studiile au demonstrat că în interiorul corpului uman sunt de 2 ori mai multe celule străine decât celule proprii. Dintre acestea cele mai multe sunt bacterii. Sunt 500 de specii de bacterii care trăiesc în sistemul nostru digestiv. Trăim într-o simbioză perfectă pentru că fără ele nu ne-am putea hrăni sau apăra de boală. Ceea ce medicii nu s-au obișnuit încă să ia în calcul este faptul că aceste bacterii digestive controlează aproximativ 40 de gene din creier.

Mâncarea se descompune în stomac și în intestine unde eliberează fragmente de ARN care au puterea de a controla gene, de aici și efectul anti-cancerigen al unor alimente.

Așadar este maxim de important ceea ce mâncăm. Creierul nostru din intestine, sistemul nostru nervos enteric, conține 100 milioane de neuroni. Aceștia folosesc aceiași neurotransmițători pe care îi folosește și creierul. În plus ei controlează și răspunsul imunitar în funcție de starea bacteriilor intestinale. Dacă ne hrănim echilibrat, oferindu-ne organismului acei nutrienți de care avem nevoie în proporții fiziologice, atât creierul intestinal, cât și fratele lui mai mare, vor fi fericiți.

Sănătatea noastră depinde de bacterii

Având în vedere faptul că noi găzduim în medie 500 de specii de bacterii în procente care variază de la un individ la altul și că acestea ne controlează atât răspunsul imunitar cât și starea de spirit, nu este oare hazardat să ne tratăm toți, la unison, cu aceleași pre sau probiotice? Studii s-au realizat deja și au demonstrat cât suntem de diferiți în ceea ce privește flora microbiană saprofită internă.

Cercetătorii de la reputatul institut suedez Karolinska cât și cei de la Centrul de Alimentație Farmabiotică College Cork Irlanda au descoperit că șoarecii hrăniți cu Lactobacillus Rhamnosus au niveluri mai scăzute de anxietate.

Se poate trage concluzia că dacă ne suplimentăm alimentația cu iaurt îmbogățit cu Rhamnosus nu vom mai fi stresați? Oare ni se va potrivi tuturor acest tratament în toată diversitatea microbiomului nostru intestinal?

În lipsa unor analize de laborator, clare și concludente, care să ne pună în lumină, măcar orientativ, tipul de microbiom intestinal pe care îl deținem, este greșit să ne tratăm la întâmplare și ”pe întuneric”. Să luăm pre sau probiotice dozate în prealabil, fără să știm clar dacă de ele avem nevoie sau de altele este total greșit și anapoda.

Principiul ”să fie acolo, să se găsească” nu funcționează în cazul organismului uman. Un micron în plus sau în minus, din orice moleculă, poate produce ravagii și dezechilibre biologice greu de contracarat.

Cum ne putem contola imunitatea?

Nu este nimic complicat. Trebuie doar să avem grijă de bucatele noastre. ”Alimentele voastre să fie medicamente şi medicamentele voastre să fie alimente”, așa ne sfătuiește părintele medicinei, Hipocrate. Alimentele sunt cele care ne hrănesc ajutând bacteriile digestive să producă energie, să mențină echilibrul homeostatic cât și pe cel al proceselor de termoreglare. Bunăstarea noastră psihică depinzând tot de ele, este indicat să procedăm în așa fel încât să nu le dezechilibrăm sau să le amenințăm chiar existența.

95% din cantitatea de serotonină – hormonul fericirii – este secretată la nivel digestiv din triptofan – aminoacid esențial – pe care îl luăm din alimente.

Cu toții știm că acest demers este unul dificil intr-o lume în care stresul cotidian este foarte greu de evitat. Stresul produce inflamație în organism, cât și la nivelul creierului, ca răspuns la activarea peste măsura a stresului oxidativ. Deteriorările oxidative celulare care se produc peste nivelul capacității antioxidante totale ale organismului induc starea de boală. Însă, organismul uman este atât de inteligent încât are capacitatea de a se autoregenera şi autovindeca. Există în fiecare dintre noi un izvor enzimatic. Starea de boală intervine atunci când, datorită unor principii de viaţă greşite, abuzăm de propria noastră sănătate, secătuind izvorul enzimatic intern.

Superoxid Dismutaza – enzima mamă, sursă vitală pentru toate celelalte enzime

Dacă bacterii avem fiecare în medie 500 de specii, unii mai multe de-un fel, alții mai mult din alte feluri, cu Superoxid Dismutaza este altceva. De SOD-natural avem cu toții nevoie, pentru ca noi toți avem această enzimă în corpul nostru. Superoxid Dismutaza sau SOD-ul natural, este o enzimă antioxidantă responsabilă de neutralizarea acizilor radicali liberi de oxigen din organism. Adică SOD-ul luptă cu inflamația, fiind o enzimă care echilibrează atât digestiv cât și pshihic organismul uman.

Unitatea în varietate poartă numele de SOD-natural

Studiile efectuate de celebrul medic Hiromi Shinya au demonstrat faptul că această enzimă este o sursă vitală pentru toate celelalte enzime, fiind considerată motorul princeps al organismului. Din păcate, însă, atunci când abuzăm masiv, printr-un stil de viaţă nesănătos, de acesastă enzimă, sau când depăşim vârsta de 40 de ani, nivelul său normal scade şi noi rămânem singuri în faţă bolii.

Dacă SOD-ul, această enzimă sursă, ar există din abundență în organism, ea s-ar putea concentra asupra radicalilor liberi pe măsură ce ar fi nevoie.

Suplimentarea dietei noastre zilnice cu produse bogate în SOD poate fi o mişcare foarte isteaţă şi o atitudine corectă pe să o abordăm. Unde se poate gasi SOD-natural în cantitatea cea mai mare? Ei bine, orzul verde este recunoscut ca fiind cea mai bogată sursă de SOD-natural, din lume. Aşadar dacă vom consuma alimente bogate în SOD-natural, cum este pulberea din orz verde, vom reuşi limitarea cantitatăţii de radicali liberi pe care organsimul nostru stresat îi va produce fără voia noastră. În plus vom limita epuizarea cantității de enzimă-sursă din organismul nostru. Acest comportament va conduce la un ciclu pozitiv care ne va mări constant energia vitală și care ne va ține într-un echilibru benefic pe tot parcursul anului indiferent de vreme sau vremuri.

Aşadar sănătatea este, fără îndoială, măsura fericirii noastre.

Cabinetul de Nutriție Cerasus-Puterea Naturii vă recomandă:

Sucurile proaspete de fructe sunt extraordinare pentru sănătate. Amestecurile, însă, sunt adevărate elixire. Ele conțin cantități mari de fibre, vitamine, minerale, enzime și principii nutritive extraordinar de importante pentru corp. Acestea ajută foarte mult digestia, combat constipația și stimulează tranzitul intestinal, stimulând sistemul imunitar și conferind o stare generală de bine. Orice combinație de legume sau fructe este permisă atâta timp cât vă încântă papilele gustative.

💚💚🍌🍊 Sugestie de consum💚💚🍌🍊

 

proBio reteta unica

Un plic (5 gr) de  pulbere din orz verde sau PROBIO se amestecă în 100 ml de suc obținut prin stoarcerea unei portocale mai mari (sau a două portocale mai mici), a unui morcov și a unui măr. Pentru persoanele diabetice sau pentru cei care adoptă o dietă hipoglucidică sucul poate fi obținut dintr-un morcov, două sfecle roșii, o țelină și câteva frunze de spanac peste care se adaugă zeama de la o lămâie.

Pulberea din orz verde sau produsul proBIO sunt pulberi extrem de fine. Din amestecul acestora cu sucurile proaspete rezultă un suc de o culoare verde intens, foarte benefic sănătății oricărei persoane. Aceste combinații obținute prin amestecarea fructelor și legumelor cu pulberile noastre sunt fresh-uri pline de vitamine și minerale cu efecte benefice oricărui consumator de la bebeluși până la persoane de vârsta a treia.

 

Surse: http://inimafericita.ro/2015/05/28/25-de-retete-de-smoothies-pentru-sanatate-maxima/

Dragos Cirneci în dialog cu Iuliana Alexa, Creierul de Homo Sapiens ghid de utilizare,Ed. Eikon, București 2016 vizitează și http://dragos-cirneci.blogspot.ro/
Hiromi Shinya, Enzima miracol. Cum să ajungi sănătos la 100 de ani, Ed. Lifestyle Publishing, București, 2013

Share this post

Leave your thought here