Presopunctura
Izvorată din medicina tradiţională chineză, presopunctura, denumită şi digitopunctura, este o tehnică de stimulare a punctelor de acupunctură prin apăsare cu degetele.
Ea acţionează cu precădere asupra simptomelor şi permite ameliorarea efectelor unei maladii, dar, de obicei, nu este suficientă pentru a trata cauza.
PRINCIPII
- Presopunctura se bazează pe o concepţie energetică despre viaţă şi sănătate. Suntem sănătoşi atâta vreme cât energia circulă liber prin corp. Dacă această circulaţie a energiei este tulburată, încetinită sau chiar blocată, organismul suferă şi poate avea loc instalarea bolii.
- Stimularea anumitor puncte ale corpului ridică obstacolele din calea energiei şi favorizează însănătoşirea. Acesta este modul de funcţionare a acupuncturii. Presopunctura aparţine, la fel ca şi acupunctura, ansamblului de practici manuale ale medicinei tradiţionale chineze şi are numeroase elemente comune cu shiatsu şi do-in sau Jin Shin Do.
- Este o practică simplă, numită de prima linie, adică nu are nevoie de materiale pentru a putea fi pusă în aplicare oriunde şi în orice clipă.
- Această simplitate are şi un revers: în afara problemelor uşoare şi concrete, presopunctura nu este suficientă. Ea trebuie asociată cu altă terapie (fitoterapie chineză sau europeană, homeopatie, medicină clasică alopată etc.).
CE TRATEAZĂ PRESOPUNCTURA
- ✅ Presopunctura permite reducerea dozelor de antialgice şi/sau de antiinflamatoare, căci efectul ei principal este atenuarea durerii.
- ✅ Puteţi recurge la presopunctură daca aveţi dureri de spate, de ceafă sau de cap şi dacă suferiţi de dureri articulare sau musculoligamentare.
- ✅ Presopunctura v-ar putea fi utilă pentru a trata urmările unui traumatism, tulburările funcţionale respiratorii sau digestive (greaţă, vărsături, constipaţie, balonări etc.) sau în caz de alergie. Ea face parte din îngrijirile paliative.
- ✅ Practicată regulat, presopunctura ar putea întări sistemul imunitar şi ameliora starea dvs. generală; dacă aveţi reumatism cronic, de exemplu, veţi putea reduce tratamentul clasic.
- ✅ Dacă ar trebui să consultaţi un acupunctor, dar vă temeţi de ace, medicul v-ar putea recomanda să recurgeţi la presopunctura.
CONTRAINDICAŢII
Nu există nici o contraindicaţie serioasă. Presopunctura este doar o practică aşa-zis complementară pentru a vă simţi mai bine şi care completează tratamentul obişnuit.
ATENŢIONĂRI
- Ar trebui sa simţiţi repede o ameliorare a stării dvs. Dacă nu simţiţi nici o ameliorare după trei şedinţe, opriţi tratamentul şi vorbiţi cu terapeutul.
- Prudenţa se impune în tratarea copiilor şi a femeilor însărcinate. Asiguraţi-vă că terapeutul are experienţă în lucrul cu aceste categorii de pacienţi.
GĂSIREA UNUI SPECIALIST
- Nu există cursuri care să formeze în mod oficial presopunctori. Naturopaţii, chiropracticienii, osteopaţii, kinetoterapeuţii etc. sunt cei care practică de regulă această metodă. Informaţi-vă înainte de a începe un tratament.
- Şi practicanţii de Shiatsu recurg la presopunctură. Aşadar, puteţi căuta şi un practicant autorizat de Shiatsu.
- Unii medici, chirurgi dentişti ori obstetricieni, calificaţi în acupunctură, vă pot propune această variantă.
CE SPUN STUDIILE
Nu există studii serioase care să confirme efectul acestei terapii. Majoritatea studiilor care demonstrează efectul benefic nu întrunesc toate criteriile ştiinţifice cerute. Chiar daca este aproape demonstrat că durerile pot fi calmate sau atenuate de un masaj local, iar dozele de antialgice ar putea fi reduse, medicii rămân sceptici cu privire la o posibilă acţiune terapeutică sau preventivă a presopuncturii.
CUM SE DESFĂŞOARĂ O ŞEDINŢĂ
DIAGNOSTICUL
- O şedinţă durează între o jumătate de oră şi o oră. Prima şedinţă va dura mai mult, pentru că terapeutul trebuie să vă examineze pe îndelete.
- După ce vă va pune o serie întreagă de întrebări detaliate, vă va cere să vă întindeţi pe o masă de masaj sau pe un covor, pe podea. Nu trebuie să vă dezbrăcaţi. Ar fi bine să purtaţi haine largi, care nu împiedică masajul, nici circulaţia energiilor.
- Terapeutul nu foloseşte nici un produs, nici un instrument, ci se foloseşte doar de mâinile şi degetele sale. Vă va examina apăsând anumite puncte ale corpului şi luându-vă pulsul, element important al medicinei tradiţionale chineze.
TRATAMENTUL
- Practicianul tratează punctele pe care le-a detectat în cursul examinării. Cu degetul mare, uneori cu arătătorul, apasă mai tare sau mai uşor, un timp mai lung sau mai scurt. Poate completa acest tratament cu frecţionări de-a lungul meridianelor şi prin sfaturi de igienă de viaţă (modificări ale obiceiurilor alimentare, exerciţii fizice etc.). Încă de la prima şedinţă, oboseala musculară şi tensiunile nervoase ar trebui să se estompeze.
- Pentru probleme acute, aveţi în vedere una-două, cel mult trei şedinţe. Pentru probleme cronice sau repetitive, sunt necesare mai multe (uneori 20 şi chiar mai multe) sau ar putea fi nevoie de şedinte regulate de întreţinere (de exemplu, în cazul reumatismelor cronice). Puteţi recurge la şedinţe de presopunctură chiar şi numai pentru a fi în formă.
- Atenţie, în cursul tratamentului, puteţi resimţi o durere trecătoare în punctul tratat, ceea ce este absolut normal. La fel, este posibil ca după o şedinţă, mai ales la începutul tratamentului, să resimţiţi o agravare temporară a tulburărilor. Este perfect normal şi trece repede.
Precauţii
: dacă este posibil, programaţi-vă şedinţa la o oră şi jumătate sau două ore după ce aţi luat masa. Iar după şedinţă staţi culcat câteva minute şi releaxaţi-vă.
TRATAMENT INDIVIDUAL
- Puteţi utiliza singuri tehnicile presopuncturii pentru a vă trata de micile neplăceri ale vieţii curente (dureri reumatismale, greţuri, tulburări intestinale etc.).
- Instalaţi-vă confortabil, în linişte, într-o cameră cu o temperatură agreabilă.
- Reperaţi punctele ce trebuie tratate printr-un masaj uşor: sunt tensionate, sensibile sau, dimpotrivă, dau impresia unei mici scobituri, de vid. In funcţie de caz, le veţi stimula, dispersa sau armoniza prin apăsări cu degetul mare sau cel arătător.
- Trataţi-vă pe ambele părţi la corpului, cu excepţia situaţiei în care suferinţa este unilaterală (tendinită, entorsă, traumatism etc.).
- Anumite puncte ar putea fi dificil de atins. În acest caz, solicitaţi ajutorul unei persoane apropiate.
- Atenţie, în toate cazurile, ar trebui sa obţineţi rezultate rapide.
JIN SHIN DO
Jin Shin Do este o tehnică care asociază presopunctura propriu-zisă cu o conştientizare a emoţiilor declanşate astfel.
- Această tehnică a fost pusă la punct în anii 1970-1980 de către un psihoteraput american, Iona Marsaa Teeguarden.
Jin Shin Do (care înseamnă ,, calea spiritului de compasiune”) caută relaxarea corpului şi a spiritului. - Atenţie, aceasta nu este o metodă de psihoterapie. Codul deontologic îi interzice terapeutului orice intervenţie sau interpretare a emoţiilor exprimate de către pacient. Înainte de a începe tratamentul, pacientului i se spune că este liber să vorbească sau să treacă sub tăcere ceea ce simte.
- În timpul şedinţelor, terapeutul acţionează prin presopunctura asupra anumitor puncte, situate sau nu pe meridianele acupuncturii. Exercitând aceste presiuni, îl invită pe pacient să descifreze mesajul corpului sau şi sa-şi exprime emoţiile şi sentimentele. Şedinţa se poate termina prin câteva exerciţii de qi gong. O şedinţă durează între o oră şi jumătate şi o oră.
- Jin Shin Do este, înainte de toate, o metodă de relaxare, care diminuează stresul şi tensiunile. Tratamentul, la care se recurge după un bilanţ medical, v-ar putea ajuta dacă suferiţi de dureri de ceafă, spate, cap, oboseală cronică, insomnie,dismenoree, sindrom premestrual, tulburări de menopauză, tulburări digestive etc.
- Jin Shin Do nu are nici o contraindicaţie. Totuşi dacă sunteţi însărcinată, fiţi prudentă, asiguraţi-vă că terapeutul are experienţă tratării femeilor însărcinate.
- Pentru a găsi un terapeut calificat, adresaţi-vă federaţiei Jin Shin Do.
- Până acum nu au fost făcute studii ştiinţifice care să confirme interesul terapeutic al metodei.
preluare: Portia de sanatate – Ed. Reader’s Digest, 2011