Blog

Cromoterapia

Cromoterapia este o metodă naturală de tratament cu ajutorul culorilor. De multă vreme omul a fost comparat cu macrocosmosul, în modul cum este el alcătuit: cerul gândirii lui – creierul şi neuronii ca nişte stele cu care se aseamănă până şi ca formă (morfologic).
Arterele şi venele, vasele limfatice ar fi ca nişte râuri ce străbat toate formele de relief, chiar urcă datorită unui motor care funcţionează şi în timpul somnului – INIMA – care nu încetează până la moarte.

Sângele are culoarea roşie, limfa galbenă, bila din vezica biliară verde etc. Deci şi în interiorul nostru există culori!
Plantele cu care ne hranim, florile multicolore care ne incinta privirea, cerul, aerul, marea, padurile toate sint vegheate de blindetea si puterea luminii.

Lumina descompusă (de o prismă) realizează cele şapte culori fundamentale ale curcubeului, numite şi ton cromatic: roşu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo şi violet.
Aceste culori, unde electromagnetice cuprinse între 390 milimicroni şi 710 milimicroni, percepute de ochiul nostru în toate nuanţele şi intensităţile posibile, aflate în jurul nostru acţionează asupra creierului, glandelor endocrine şi contribuie la armonizarea sau, dimpotrivă, la tulburarea pe plan psihic, influenţat apoi în somatic.

Cromoterapia

Aceasta este o metodă naturală de tratament prin culoare ce se poate practica de oricine cu uşurinţă, atât prin contemplarea unei anumite culori, cât şi prin baia de culori ori proiectarea unei culori pe o anumită zonă a trupului, în funcţie de efectul pe care dorim să-l obţinem. Condiţia sine qua non: cunoaşterea. Să nu uităm nici importanţa culorii veşmintelor cu care ne îmbrăcăm sau a obiectelor cu care ne decorăm locuinţa.

În afara celor şapte culori există şi culori acromatice: negru-cenuşiu, alb, neutre din punct de vedere terapeutic. În artă se vorbeşte de căldura sau răceala culorilor şi de puritatea lor: roşu, portocaliu sunt culori calde.

Complementaritatea culorilor comportă interes din punct de vedere optic, pentru obţinerea altor culori decât cele combinate

Prin experiment s-a dovedit că influenţa culorilor este independentă de vedere, ele ne influenţează şi atunci când nu le vedem deloc.
Undele electromagnetice care le generează se comportă distinct intrând în rezonanţă cu organismul uman, dând naştere unor efecte ştiute şi precise în zonele în care sunt direcţionate. Acţiunea culorilor se explică prin vibraţiile generate de diferenţele lor în ceea ce priveşte lungimea de undă a fiecărei culori.

Tot aici amintim puterea vindecătoare a cristalelor şi pietrelor preţioase, care au virtuţi extraordinare. Este important de ştiut, în funcţie de îmbolnăvirile noastre, ce culoare va fi benefică pentru vindecare. Ca metode practice de aplicare a cromoterapiei chiar la domiciliu subliniem:

  • consumarea  apei din sticle colorate adecvat intenţiei noastre de a obţine un anumit rezultat. Dacă nu avem sticle în culoarea respectivă, recurgem la sticle incolore, pe care le înfăşurăm în celofan colorat. De dorit ca sticlele să se expună la soare câteva ore, apoi apa va fi consumată.
  • expunerea la lumină colorată, zonal sau tot organismul, complet gol timp de minimum 20 de minute, în linişte deplină sau ascultând o melodie corespunzătoare, despre care vom vorbi la metoda Meloterapie.

Sursa de lumină poate fi o lampă fotografică (folosită în laboratorul foto) la care se pot aplica filtre colorate diferit sau un proiector de diapozitive cu un bec puternic de 150-400 W, de asemenea adaptându-i-se un filtru colorat.

Redăm mai jos indicaţiile şi contraindicaţiile culorilor:

Roşu

Culoarea roşie este considerată un stimulent universal.

  • Stimulează înmulţirea globulelor roşii, regenerează celulele, întăreşte voinţa şi curajul.
  • Va fi folosit în şedinţe scurte sau deloc la persoanele colerice sau hipertensionate ori hipertensivi.
    Este contraindicat în stări inflamatorii sau stări emoţionale.
  • Acţionează asupra glandelor sexuale, stimulându-le funcţionalitatea.
Portocaliu
  • dinamizează energiile vitale;
  • stimulează sistemul respirator;
  • diminuează starea de oboseală;
  • stimulează o mai rapidă asimilare pe plan mental a ideilor noi;
  • acţionează asupra glandelor corticosuprarenale.
    Atenţie! Aceste glande secretă adrenalina, hormonul agresivităţii.

Culoarea este contraindicată în: isterie, stres, spasmofilie, halucinaţii, demenţă senilă, pietre la vezica biliară (litiază), astm bronşic, bronşită.

Galben
  • stimulează sistemul limfatic;
  • stimulează sistemul nervos central, energia mentală;
  • intensifică energia digestivă;
  • facilitează atingerea unei depline stăpâniri de sine, autocontrolul;
  • acţionează asupra secreţiei pancreatice (glandă cu secreţie mixtă endocrină – secretă insulina si exocrina – enzimele pancreatice: amilaza, lipoza şi tripsina).

Este contraindicat în febră, palpitaţii cardiace, constipaţie.

Verde
  • diminuează stresul;
  • echilibrează structura somatică şi cea psihică;
    topeşte (anihilează) neliniştile;
  • destinde şi relaxează atât corpul, cât şi gândurile.
  • Este considerat marele calmant al nevroticilor.

Sanatoriile de recuperare pentru nevroza sunt situate în zona montană, unde verdele nu piere nici iarna. Este indicată deci celor iuţi la minie, irascibili cronici, celor cu idei fixe, obsesive, care sunt dominaţi de angoasă, de frică, tiranizaţi de un sfârşit apocaliptic etc.
Din punct de vedere medical:

  • scade tensiunea sangvină;
  • dilată capilarele.
  • Este culoarea glandei tiroide.

Nu are contraindicaţii.

Albastru
  • creşte capacitatea de adaptare a organismului;
    uşurează regenerarea celulară, întinerirea;
  • conferă o deschidere entuziastă spre tot ce este elevat, înălţător şi minunat în jurul nostru;
  • ne ajută să trăim în armonie cu semenii, cu cei apropiaţi nouă.

Excesul ei poate dăuna! Şi celelalte culori au rostul şi importanţa lor.
Corespunde şi stimulează glandele paratiroide.
Contraindicată în diabet zaharat şi insipid.

Dorim să insităm asupra acestor două culori: verde şi albastru, culorile dominante ale planetei Pământ

Cosmonauţii au confirmat ceea ce poeţii numeau cu un secol în urmă – planeta albastră – şi anume că Pământul de la înălţime se vede ca o stea albastră.
Considerăm că oamenii au fost concepuţi, creaţi să trăiască pe aceste două niveluri corespunzătoare culorilor verde şi albastru.

Verdele întregii vegetaţii care este materia primă primordială concepută la rându-i cu toate elementele desfăşurării metabolismului; cerealele au mare conţinut în glucide (hidraţi de carbon), dar şi de proteine vegetale, iar plantele oleoginoase conţin şi din ele se extrag uleiurile şi esenţele aromatice volatile.
Trebuie să existe un plan, un program al creaţiei pentru a potrivi toate aceste minunăţii.

Culoarea verde reamintim că semnifică introspecţia, concentrarea (întoarcerea gândului spre sine, spre propria fiinţă), îndrăzneală, detaşare, sublimare în divin, în cele veşnice, netrecătoare, abstinenţa autoelevare, împingerea energiilor spre niveluri superioare ale culorii albastre.
Clarvăzătorii, cei care au harul clarviziunii spun că medicii vindecători au în jurul corpului un halou verde, o aură verde.

Trasăturile personalităţii cu aură verde sunt: liniştea, mulţumirea, acceptarea, concilierea, rafinarea

Verdele simbolizează flexibilitatea impulsurilor (autocontrolul). De asemenea, subliniem dorinţa de a impresiona şi obţine recunoaşterea.
Preferinţa pentru verde indică o natură a individului adaptabilă la schimbarea situaţiilor. Credem că aşa se explică şi neimplicarea medicilor în revendicări exteriorizate de cei care aparţin ca profil psihologic culorilor roşu în special şi portocaliu secundar.

Albastrul este culoarea oceanelor, mărilor, care reflectată în atmosfera, împrumută vazduhului, cerului nuanţa sa.
Aceasta culoare simbolizează calmul profund, abnegaţie, dăruirea către un ideal nobil, iubirea fără sentimentul de posesivitate şi gelozie, iubirea în sensul propovăduit de Iisus.

Preferinţa pentru albastru ne sugerează un om paşnic, inteligenţă dublată de afecţiune şi armonie interioară.
Efectele asupra corpului uman: culoarea albastră este odihnitoare, predispune la meditaţie şi reverie, conferă liniştea interioară, facilitează detasarea, senzaţia de spaţialitate, de depărtare în spaţiu, pace inefabilă, atingerea spontană, fulgerătoare a imensităţii infinitului.
Trăsăturile personalităţii cu aura albastră sunt: echilibrul, fidelitatea, aspiraţia către libertate (eliberarea spiritului de gânduri materiale), speranţa, dragostea atotcuprinzătoare.

Să nu fim greşit înţeleşi! Aşa cum glandele endocrine trebuie să funcţioneze toate normal pentru a asigura dezvoltarea armonioasă a corpului, şi culorile trebuie combinate armonios! Toate au rostul şi importanţa lor.

Indigo
  • are acţiune anestezică;
  • diminuează durerile de cap, vâjiieturile în urechi;
  • favorizează instalarea echilibrului interior;
  • facilitează evoluţia spirituală;
  • este purificatoare a sângelui, a corpului fizic în general şi un eliberator mental, favorizând autocontrolul, deci are şi acţiune benefică asupra corpului subtil (eteric şi astral);
  • este folosită în tratamentul obsesiilor.

Acţionează asupra glandei tiroide.

Violet
  • întăreşte sistemul de apărare imunitar;
  • întăreşte (tonifică) sistemul nervos;
  • este detoxifiantă, având cea mai mare putere de acţiune asupra legăturilor electrochimice ale organelor şi ţesuturilor;
  • este purificator al gândurilor;
  • este stimulantă în special pentru firile intuitive, determină starea de graţie, de inspiraţie.

Pe plan fiziologic, medical:

    • intensifică activitatea cardiovasculară;
    • accelerează respiraţia.

Este contraindicată în nevroze (ar accentua excitabilitatea) şi în tulburările mentale. Deci această categorie de bolnavi se va trata în staţiuni montane, nu la mare!

Share this post

Comentarii (2)

    • cris

    • 2 august 2017 at 05:49 am

    Un articol foarte bun!

    1. Multumim frumos pentru apreciere.

Leave your thought here