Blog

Postul

Ce este postul?

Postul reprezintă o renunţare voluntară la mâncare pentru o perioadă determinată.

Este o metodă naturală care are ca scop stabilirea unui echilibru sănătos între energia fizică, spirituală şi cea intelectuală a individului.
Organismul este uşurat de solicitarea digestiei şi dobândeşte noi energii, prin care îşi poate activa capacitatea de auto-vindecare.
Majoritatea religiilor prevăd sau recomandă asemenea perioade de post. Scopul acestora diferă de abţinerea simplă, pe care majoritatea o ţin pentru a scăpa de surplusul de kilograme. În mod firesc, consecinţa postului religios poate fi scăderea în greutate, însă este numai o consecinţă secundară, faţă de ceea ce înseamnă postul pentru cei care prin renunţare doresc să îşi pună la încercare, în principal, puterea spirituală, să îşi protejeze şi să îşi intesifice starea fizică.

Efectul postului

Consecinţa renunţării la alimentele solide o reprezintă modificarea multor procese chimice, fizice şi biologice din organism.

La început postul este însoţit de o scădere semnificativă în greutate. Această scădere semnificativă poate fi şi de 1 kg pe zi, în special ca urmare a eliminării apei din organism. În organism nu ajunge sare, care să reţină apa. Scăderea în greutate nu este atât de intensă ulterior, odată cu continuarea curei.

Pentru ca şi pe durata postului să fie asigurată cantitatea necesară de energie, organismul consumă rezervele de grăsime.

Consumul de energie şi aşa scade, deoarece în timpul postului funcţia cardiacă, respiraţia, temperatura corpului şi tensiunea arterială ating cote mai reduse.

În tot acest timp, ficatul, sistemul intestinal şi rinichii asigură perfect rolul de detoxifiere şi de scădere a greutăţii.
Toate acestea însă pot avea, temporar, şi consecinţe neplăcute: miros neplăcut, halenă şi depuneri pe limbă.

Efectul spiritual al postului

În mod firesc are şi efecte asupra dispoziţiei. La început cauzează depresie, ulterior însă va produce o stare fizică şi psihică foarte bună.

Cauza o reprezintă faptul că în urma postului organismul se eliberează de endorfine, adică de toxinele asemănătoare morfinei, pe care anterior le producea organismul. Din acest motiv ne vom simţi liberi şi uşori. Ocazional sunt posibile şi perioade critice, când omul devine astenic şi abătut, paralel oscilează şi tensiunea arterială, pot survine balonări şi probleme gastrice.

Cum să ţin post?

Înainte de orice post de durată trebuie să ne convingem că suntem sănătoşi, deoarece în cazul unor afecţiuni mai grave (tumori maligne, infecţii cronice grave, anumite probleme cardiace, afecţiuni ale sistemului nervos şi probleme psihice, depresie şi schizofrenie), postul este interzis.

Cura poate fi uşurată cu 1-2 zile când vom consuma numai fructe şi multe lichide. În a treia zi vom pune în apă sare amară, pentru a curăţa şi evacua intestinele. Pe durata a 2-4 săptămâni de post, pot fi consumate 0,25 kg de suc de fructe sau legume şi câteva căni de ceai îndulcit cu miere, restul numai apă.

Aerul curat face bine!

Pe durata curei, cât posibil, vom sta cât mai mult la aer curat, vom face plimbări, ne vom relaxa şi ne vom dedica timpul hobiurilor. Somnul de după-masă niciodată nu va fi neglijat. Îngrijirea atentă a corpului nu se va neglija nici pe durata postului! Masajul special şi compresele pe ficat intensifică efectul postului şi contribuie la detoxifierea organismului. În mod firesc putem posti acasă, mai ales dacă avem suficientă forţă de rezistenţă iar cura poate fi completată cu un tratament medical sau naturist necesar.

Important!

Odată cu încheierea postului nu este voie de revenirea bruscă, fără nici o trecere, la alimentaţia obişnuită. Se va începe cu alimente uşoare şi treptat, în decurs de 3-4 zile se poate trece la consumul alimentelor obişnuite.

Pentru o viaţă sănătoasă încearcă unul dintre produsele Deep Green-Puterea Naturii.

preluare din “Medicul de familie-Enciclopedia sănătăţii, Terapia nutriţiei, Cartea 26-Grupa 13”

Aţi putea să fiţi interesat să citiţi şi articolul: Naturopatia.

.

Share this post

Leave your thought here