Blog

Alimentele  congelate

De ce ne congelăm alimentele?

Încă din seculul 11 î.e.n. chinezii săpau pivniţe adânci în stâncă pe care iarna le umpleau cu gheaţă de pe râuri şi lacuri pentru a depozita hrana care în aşa fel îşi păstra săptămâni întregi prospeţimea.

În gospodăriile moderne frigiderele şi congelatoarele asigură în fond aceiaşi funcţie.
Prin congelare se pot păstra cel mai bine substanţele nutritive şi aromele. În magazinele mari sunt disponibile numeroase asemenea produse.

Cum are loc congelarea?

Alimentele conţin în cantităţi mari apă, acumulată în celule. Conţinutul de apă al legumelor şi fructelor este 70%-90% , a cărnii 60% , a peştelui 70%. Apa din celule îngheaţă la temperatura de 0°C. Mărimea cristalelor de gheaţă care se formează depinde de temperaturile negative.

Aceste cristale peste temperatura de minus 15°C sunt atât de mari şi ascuţite încât perforează membrana celulei. Din acest motiv este foarte important ca în cursul procesului de congelare pragul de minus 15°C să fie depăşit foarte rapid, adică cristalele de gheaţă să nu fie prea mari. În caz contrar, după decongelare, conţinutul de vitamine şi subtanţe minerale scade semnificativ, alimentele se înmoaie, işi pierde aroma.

Alimentele congelate industrial sunt congelate la o temperatură de minus 40°C . Acasă aşezăm alimentele în sertarul de precongelare unde temperatura este de minus 18°C. Aparatele frigorifice moderne asigură o temperatură mai redusă. După 24 de ore , când alimentul a îngheţat congelatorul se poate regla pe funcţionare normală .

Important!

Înainte de congelare legumele se vor opări. Acestea se vor lăsa 5 minute în apă fierbinte, apoi se vor clăti cu apă rece, astfel va fi stopată activitatea enzimelor care descompun vitaminele. În acest fel legumele vor rămâne gustoase şi sănătoase.

Sunt sănătoase alimentele congelate ?

În mod cert conţinutul de vitamine al alimentelor proaspete este cel mai ridicat. Congelarea este acel procedeu care păstrează cel mai bine substanţele nutritive şi gustul. Dacă congelăm legume şi fructe foarte proaspete, peste 6 luni acestea vor conţine mai multe vitamine decât peste 4 zile dacă nu le congelăm.

Descompunerea vitaminelor nu este împiedicată de congelare însă aceasta încetineşte procesul. Regula general valabilă: o lună de congelare este însoţită de o pierdere de vitamine egală cu cea din cazul depozitării de o zi în frigider.

Când utilizăm alimentele congelate?

Nici alimentele congelate nu pot fi folosite până la infinit. Pe produsele ambalate se indică termenul de valabilitate până la care se vor utiliza.

✅ Prevederile se referă în special la alimentele de origine animală.
✅ Legumele şi fructele congelate se vor consuma pe cât posibil în decurs de 6 luni.
✅ Puiul întreg se poate congela 6 luni, carnea de pui tăiată în bucăţi se va păstra în congelator până la 3 luni.
✅ Pentru restul cărnurilor regulile diferă: carnea de porc se poate păstra 6 luni, cea de viţel 8 luni, vita chiar 12 luni. Carnea feliată subţire se va consuma în decurs de 3 luni.
✅ Cu cât mai multe grăsimi conţine carnea, cu atât mai puţin se poate păstra .

Nu se recomandă păstrarea nici unui aliment mai mult de 1 an în congelator.

Decongelarea alimentelor

Dacă decongelarea are loc la temperatura camerei vitaminele vor fi afectate, germeni se înmulţesc rapid. O soluţie mai sănătoasă este dacă alimentele se decongelează în frigider. Chiar dacă acest procedeu durează o perioadă mai lungă, însă mult mai sigură.
Alimentele congelate se vor transporta în pungi termoizolante pentru a nu se dezgheţa în timpul transportului.

Salmoneloza

Germenul Salmonelei pune în pericol în general alimentele de origine animală, carne de pui , carne tocată si ouăle. Aceşti viruşi nu se distrug în cursul congelării ci numai prin fierbere la temperatura de peste 75°C. La decongelarea alimentelor se vor avea în vedere următoarele :

  1. Ambalajul se va îndepărta.
  2. Apa rezultată în cursul decongelării se va vărsa, nu se va utiliza la fiert.
  3. Mâinile se vor spăla cu atenţie după manipularea cărnii decongelate, vasele de bucătărie se vor spăla cu apă fierbinte.

Pentru o viaţă sănătoasă încearcă unul dintre produsele Deep Green-Puterea Naturii.

preluare din „Medicul de familie-Enciclopedia sănătăţii, Alimentaţia, Cartea 87-Grupa 15″

Vă recomandăm să citiţi următorul articol interesant: Lectură – pentru o viaţă sănătoasă.

Share this post

Leave your thought here