Blog

Dieta alimentară şi grupa sangvină

Medicul american Peter J. D’Adamo a vorbit despre regimul alimentar în funcţie de grupa sangvină bazându-se pe cercetările tatălui său, James D’Adamo, medic naturopat. Tatăl şi fiul au încercat să demonstreze că sistemul imunitar şi digestiv al omului păstrează predispoziţia către acele produse pe care la un moment dat le-au folosit strămoşii acestuia.
Reacţia chimică între sânge şi mâncarea folosită este o parte indispensabilă a moştenirii genetice. Potrivit clasificării lui D’Adamo, nevoile dietetice ale oamenilor cu grupă diferită de sânge sunt legate în mod direct de procesul de evoluţie.

Grupa I sangvină  (0): este recomandată carnea fără grăsime

Grupa de sânge I (0) este socotită a fi cea mai veche şi cea mai răspândită. Oamenii cu un asemenea sânge sunt nişte vânători înnăscuţi. Folosesc foarte multă carne, au un tub digestiv rezistent, un sistem imunitar foarte bun, însă se adaptează greu la o noua dietă. Pentru a-şi păstra energia şi rezistenţa ei au nevoie de un metabolism eficace. Cel mai bun mijloc de a înlătura stresul îl constituie pentru ei eforturile fizice prelungite.

Succesul dietei propusă de D’Adamo pentru oamenii cu această grupă sangvină este determinat de folosirea cărnii fără grăsime. În special carnea de vită sau de oaie şi carnea de pasăre şi peşte. Produsele lactate şi cerealele sunt mai puţin indicate pentru că tubul digestiv al vânătorilor încă nu s-a obişnuit cu aceste produse. Glutenul le este de asemenea dăunător – acesta încetineşte activitatea insulinei şi împiedică prelucrarea efectivă a caloriilor.

Grupa  II sangvină   (A): carnea este interzisă

Apariţia grupei sangvine II (A) este legată de formarea comunităţilor cu proprietăţi funciare. Cei care au această grupa de sânge sunt agricultorii şi vegetarienii cu un tub digestiv sensibil şi un sistem imunitar tolerant. Aceste persoane se adaptează foarte uşor la mediul înconjurător şi la condiţiile de alimentaţie. Cel mai bun mijloc de înlăturare a stresului pentru ei este meditaţia. Pentru a se păstra în formă şi pentru a-şi menţine capacitatea de munca ei trebuie să folosească produsele naturale.

Persoanele cu grupă sangvină A au nevoie de o hrană naturală, curată. Din regimul lor trebuie îndepărtat acel produs toxic pentru ei care este carnea. Cei care încearcă totuşi să consume carne observă că încep să ia în greutate. În organismul vânătorilor carnea este prelucrată asemenea unui combustibil, în timp ce la agricultori aceasta se transformă în grăsime. Lactatele sunt de asemenea greu asimilate de către această grupă de persoane. Aceste produse le produc reacţii insulinice care îngreunează schimbul de substanţe. În afară de aceasta, produsele lactate sunt bogate în grăsimi săturate care perturbează activitatea inimii şi duc la obezitate. Acestei grupe i se permite să mănânce fulgi de grâu, dar în cantităţi rezonabile, pentru că altfel va creşte aciditatea din ţesuturile musculare.

Care sunt persoanele care pot avea un alt regim alimentar?

Agricultorilor li se permite să consume o cantitate mare de diferite produse naturale cu un conţinut scăzut de grăsimi, de asemenea legume şi griş. Printre cele mai folosite produse de către această grupă se număra grăsimile vegetale, produsele din soia, legumele şi ananasul. S-a observat că persoanele cu grupă sangvină A strălucesc în sensul propriu al cuvântului după consumul de albumine din legumele cu boabe (fasole, mazăre, soia). Iar seminţele de dovleac şi de floarea-soarelui, migdalele şi nucile sunt nişte adaosuri deosebite la regimul lor zilnic. Pentru normalizarea greutăţii sunt recomandate plantele acvatice, fructele de mare, sarea iodata, ficatul, carnea slabă, spanacul şi varza. Trebuie să alegeţi însă numai varza frunze (când nu este formată căpăţână) sau sparanghelul. Pentru că varza ajunsă la maturitate, varza de Bruxelles, ca şi conopida ajută la creşterea în greutate.

Grupa III sangvină (B): mari consumatori de lapte

Grupa sangvină III (B) aparţine nomazilor. Aceasta a apărut atunci când triburile au început să migreze către nord, către teritorii cu un climat mai aspru. Persoanele cu această grupă sangvină au un sistem imunitar puternic, un tub digestiv tolerant. Şi de asemenea posibilitatea mai largă de a alege produsele alimentare (spre deosebire de persoanele cu grupele 0 şi I). În această categorie persoanele sunt în special mari consumatori de lapte.

Pentru a-şi menţine silueta şi starea de bună dispoziţie, aceste persoane trebuie să combine în mod echilibrat activitatea fizică şi activitatea intelectuală. Pentru a scăpa de stres aceste persoane trebuie să creeze. La creşterea în greutate a persoanelor cu grupă sangvină B contribuie porumbul, hrişca, lintele, alunele de pământ şi seminţele de susan negru. Acestea conţin lecţie care îngreunează schimbul de substanţe şi conduc la hipoglicemie (scăderea semnificativă a nivelului zahărului în sânge după masă).

Dacă este exclus tot ce este dăunător din alimentaţie atunci zahărul din sânge rămâne la limita normală. Există o legătură bine determinată între starea de bună dispoziţie a persoanelor cu grupă sangvină B şi consumul de carne închisă la culoare.

Ce spun experţii?

Experţii afirmă că oboseala survenită foarte rapid şi desele tulburări ale sistemului imunitar încetează imediat ce aceşti oameni în loc de carne de vită şi de curcă încep să mănânce carne de miel, de berbec sau de iepure. Carnea de găină trebuie de asemenea înlocuită dacă se poate cu carne de fazan.

Nomazii reacţionează prost şi la alimentele lipicioase, tocmai de aceea lor nu le sunt recomandaţi fulgii de grâu. Mai mult decât atât, grâul combinat cu porumb, hrişcă şi alune de pământ are un efect distrugător asupra organismului. Astfel grâul trebuie evitat cu orice preţ. În timpul dietei trebuie să vă bazaţi pe legumele verzi, carne, ouă, produse lactate cu un nivel scăzut de grăsime, ficat şi măruntaie de vită şi decoct de iarbă dulce.

Grupa sangvină IV (AB): fulgii de grâu sunt foarte indicaţi

Grupă sangvină IV (AB) a apărut cu mai puţin de 1.000 de ani în urmă, ca rezultat al amestecului celorlalte grupe. Persoanele cu această grupă de sânge sunt nişte adevăraţi cameleoni, care reacţionează permanent la schimbările din mediul înconjurător şi din alimentaţie. Au un tub digestiv foarte sensibil, dar un sistem imunitar deosebit de tolerant.

Cel mai bun mijloc de a se menţine în formă este combinarea muncii intelectuale cu activitatea fizică uşoară. Persoanele din această grupă au o greutate peste normă şi din cauza moştenirii lor genetice combinate. Pentru a scăpa de kilogramele de prisos persoanele cu grupă sangvină AB trebuie să limiteze consumul de carne, iar atunci când o consumă trebuie să o combine cu legume. Printre produsele care le ajută pe aceste persoane să slăbească se număra fructele de mare (în afara celor conservate sau uscate), legumele verzi, plantele marine şi ananasul.

De la strămoşii lor cu grupa de sânge B au moştenit o reacţie insulinică negativă la fasole, porumb, nuci şi susan negru. Datorită moştenirii genetice de la înaintaşii cu grupa A, organismul lor se comportă foarte bine cu lintele şi arahidele. Spre deosebire de celelalte grupe de sânge, aceasta reacţionează foarte bine la grâu.

Share this post

Leave your thought here