Blog

Nalba-mare

Răspândită pe solurile umede în toată Europa, nalba-mare poate atinge înălţimea de 1 m. Puful de pe tulpină şi de pe frunzele ei mari îi conferă un aspect catifelat. La sfârşitul verii, apar pentru scurt timp flori delicate, alb-rozalii, urmate de fructe plate şi rotunde.

Însă nalba-mare este preţuită mai mult pentru rădăcinile ei groase, albe şi fibroase, pe care romanii le considerau o delicatesă.

PĂRŢI UTILE

RĂDĂCINILE ŞI FRUNZELE
•Rădăcinile se dezgroapă toamna, când plantele au vârsta mai mare de 2 ani. Ele sunt uscate, apoi folosite la prepararea de infuzii, pulberi, extracte şi siropuri.
•Frunzele se culeg uneori, vara, fiind utilizate în infuzii.

COMPUŞI ACTIVI

O mare parte a rădăcinii este formată din mucilagiu. Sunt prezenţi şi acizi fenolici şi flavonoide.

UTILIZĂRI MEDICINALE

Nalba-mare este renumită pentru propietăţile ei calmante şi antiinflamatorii, fiind prescrisă pentru calmarea tusei seci şi a altor afecţiuni respiratorii. Aplicată în compresă, este foarte eficientă în combaterea ulcerelor bucale, a abceselor bucale, a abceselor dentare, a furunculelor, acneei şi arsurilor.

Testele au arătat că, datorită nivelului ridicat de mucilagiu, nalba-mare poate reduce inflamaţiile. Alte cercetări i-au confirmat propietăţile antiseptice, ca şi eficienţa în combaterea infecţiilor, prin stimularea sistemului imun.

În afară de descoperirile medicale, în Japonia s-a demonstrat o altă calitate a plantei şi anume că nalba-mare are un efect de albire a pielii. Această însuşire ar putea constitui un obiect de interes în industria cosmetică, domeniu în care planta este deja folosită pentru prepararea de creme hidratante, datorită propietăţilor ei de catifelare şi calmare.

CULTIVARE

Nalba-mare poate fi cultivată din seminţe. Se plantează primăvara, în orice sol umed, în locuri foarte însorite.

PREPARARE ŞI DOZAJ

✅ În tratamentul durerilor în gât şi al bronşitelor
Infuzie: Puneţi 2-3 g de rădăcină uscată la 1 ceaşcă de apă clocotită. Infuzaţi timp de 10 minute, apoi strecuraţi. Beţi 2-3 ceşti pe zi.
Pulbere/Extract uscat: Luaţi câte 6 g pe zi.
Extract lichid din rădăcină (1:1 în alcool 25%): Luaţi 2-5 ml, de trei ori pe zi.
✅ În tratamentul inflamaţiilor bucale, abceselor dentare
Compresă: Pregătiţi infuzia de mai sus. Aplicaţi compresa pe zona afectată de câteva ori pe zi, după caz.

DACĂ SIMPTOMELE PERSISTĂ, APELAŢI LA MEDIC

PRECAUŢII

✅ Nalba-mare poate deveni toxică în combinaţie cu alte substanţe precum alcoolul, taninii şi fierul.
✅ Dacă urmaţi un alt tratament medicamentos, întrebaţi medicul înainte de a folosi extractul de nalbă mare, deoarece poate interfera cu absorbţia acestuia.
✅ S-a demonstrat că nalba-mare scade glicemia. De aceea poate interfera cu acţiunea altor medicamente antidiabetice, precum insulina.

preluare: Portia de sanatate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Aţi putea să fiţi interesat să citiţi şi articolul: Nalba medicinală.

Cerasus vine în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră cu produsul proBIO.

Share this post

Leave your thought here