Blog

Menta

Menta poate fi recunoscută cu uşurinţă după mirosul puternic, specific al frunzelor plantei. Pe tulpina dreaptă, înaltă de 60-80 cm, în poziţie opusă transversal, se găsesc frunzele dinţate, de cca. 2-7 cm lungime. Culoarea diferă în funcţie de soiul cultivat.

Din rădăcina plantei din familia labiatelor, sub pământ şi la suprafaţa solului se întind rizomi. Florile mărunte, de culoare mov sunt grupate sub formă de spic. Înfloreşte din luna iulie.

Unde se găseşte menta?

Menta piperata utilizată în scop curativ este un hibrid al mentei de apă (mentha aquatica) şi mentei verzi (mentha viridis), cunoscut din 1969. Se cultivă la scară largă. Exemplarele sălbatice sunt mai puţin aromate şi nu pot fi utilizate în scop curativ.

Planta preferă solul mlăştinos, lutos, calcaros. În sălbăticie se găseşte numai menta creaţă şi menta de apă mai puţin aromată.

Menta are un efect antispastic şi antigerminativ. Ceaiul poate fi administrat în caz de probleme gastrice şi intestinale, greaţă, stare de rău, balonare şi crampe. Reduce crampele menstruale, stimulează secreţia biliară şi eliminarea acesteia. Masată pe piele are efect de răcire şi de analgezie locală.

Uleiul de mentă şi mentolul sunt utilizate şi la parfumarea medicamentelor şi produselor cosmetice. Sunt componente esenţiale ale şampoanelor, pastelor de dinţi, apelor de gură, spirturile, unguentelor. În gospodărie şi în industria alimentară reprezintă un important condiment.

ATENŢIE!

În caz de supradozare, menta piperata poate cauza simptome de intoxicare! Menta piperata nu poate fi administrată la copii, deoarece poate cauza asfixiere!
Se utilizează numai frunzele plantei. Recoltate înainte sau în perioada de înflorire, frunzele sunt desprinse de pe tulpină, apoi sunt uscate. Cu ajutorul aburilor se extrage uleiul volatil din frunze.

Frunzele plantei conţin o cantitate mare de ulei volatil, tanin şi substanţe amare.
Componenta ce poate fi cristalizată din uleiul volatil este mentolul. Conţinutul de mentol al uleiului volatil este de cca. 60%.

DOMENIUL DE APLICARE

✅ probleme gastrice şi intestinale;
✅ crampe;
✅ stare de rău, greaţă;
✅ balonare;
✅ probleme biliare;
✅ crampe menstruale;
✅ la parfumarea medicamentelor, produselor cosmetice;
✅ condiment.
Share this post

Leave your thought here