Usturoiul (Allium sativum)
Nici o altă plantă nu are un aşa miros specific ca usturoiul. Odată ce simţim parfumul specific într-o mâncare, cu siguranţă ştim că aceasta conţine ştim că aceasta conţine usturoi. Usturoiul face parte din familia Liliacea, având un bulb sferic cu diametrul mediu de 4 cm.
Bulbul maturizat este de natură compusă, fiind format din căţei, grupaţi împreună între membrane şi închişi într-un săculeţ subţire interior. Primăvara din bulb se formează o inflorescenţă care poate atinge şi înălţimea de 1m. Bulbul este înconjurat de frunze rotunde, verticale. Frunzele cu marginea netedă au lăţimea de 1cm, fiind înguste spre vârf.
Florile alb-roşiatice
Usturoiul înfloreşte în iulie şi august. Florile plasate la capătul tijei sunt alburii şi grupate împreună într-un cap globular sau o umbrelă. În jurul acestora se dezvoltă 20-25 bulbi. Întreaga inflorescenta este înconjurata de o frunza care ulterior cade.
Unde se găseşte usturoiul?
Usturoiul preferă clima uşor caldă, temperată. În Europa Centrală se cultivă. Necesită un sol bogat în substanţe nutritive. Are nevoie de puţină apă, în schimb este recunoscător dacă folosim îngrăşăminte minerale.
Efectul usturoiului
Usturoiul este consumat sub formă de condiment şi plantă medicinală, în scop terapeutic. Reduce tensiunea şi crampele, din acest motiv este foarte util în caz de probleme gastrice şi intestinale. Reduce balonarea, ajută şi la eliminarea bilei. Înainte de toate are efect antibiotic: distruge anumite ciuperci, bacterii şi paraziţi. Dilată vasele de sânge, astfel stimulează circulaţia cerebrală şi cea de la nivelul fundului de ochi. În baza acestor caracteristici se poate stabili că previne arterioscleroza. Acest efect este completat şi prin faptul că reduce nivelul de colesterol din sânge şi acumularea de hematii, reducând tensiunea arterială. Contribuie la eliminarea tulburărilor de somn şi măreşte puterea fizică.
Care părţi se utilizează?
Se utilizează exclusiv bulbii. Usturoiul se recoltează toamna. Odată ce frunzele se lasă, se adună bulbul cu frunzele uscate, se împletesc şi se lasă la uscat. Căţeii mărunţiţi sau presaţi se adaugă la mâncare sau se presează sucul, se prelucrează în capsule sau drajeuri realizându-se medicamente homeopatice.
Substanţe active
Substanţele active care au efect antibiotic sunt alicina, garlicina şi scordinina. Efectul vasodilatator se datorează adenosinei, care la fel ca alicina şi un anumit sulfit previne adunarea de hematii. Pe lângă alicină, usturoiul mai conţine şi uleiuri volatile, diferite enzime, colină, iod, uraniu, niacinamidă, respectiv saponine, flavonină, magneziu, fier, mangan, zinc. Pe lângă acestea usturoiul mai conţine şi vitamine preţioase pentru organismul uman, ca de exemplu vitaminele A, B1, B2 şi C. Usturoiul conţine şi hormoni sexuali.
IMPORTANT
Cine simte repulsie faţă de mirosul de usturoi însă nu doreşte să renunţe la efectele benefice va consuma capsule sau drajeuri inodore. Efectul acestora este asemănător cu cel al usturoiului proaspăt.
Domeniul de aplicare:
- ✅ în caz de probleme gastrice si intestinale
- ✅ împotriva bacteriilor, parazitilor intestinali
- ✅ reducerea hipertensiunii arteriale
- ✅ tulburări de somn, slăbiciune fizică
- ✅ arterioscleroză
- ✅ condiment
preluare: Portia de sanatate – Ed. Reader’s Digest, 2011