Blog

Ţintaura

Țintaura este o plantă anuală sau bienală, din familia genţianaceelor. Tulpina erectă, cu patru muchii, este înaltă de până la o jumătate de metru. Frunzele sunt opuse, ovale, cu nervuri longitudinale. Inflorescenţele umbeliforme din partea superioară a plantei sunt în formă de stea, formate din flori albe, roz vii, grupate în cime bipale terminale.

Floarea înfloreşte din iunie până în august.

Unde se găseşte ţintaura?

Țintaura se întâlneşte în zonele calde, cu climă temperată. În Europa Centrală nu este o plantă prea frecvent întâlnită. În ţara noastră preferă în principal fâneţele, dealurile însorite, tufarişurile, zonele despădurite, stejarişurile nu prea dese. La noi în ţară se întâlnesc soiurile de tintaură mică, tintaură cu frunză îngustă şi frigurica.

Efectul ţintaurii

Substanţa amară conţinută de plantă stimulează pofta de mâncare. În cazul inapetenţei de origine psihică, anorexiei nervoase frecventă în rândul tinerelor adolescente, medicii recomandă cu plăcere ceaiul de ţintaură.
Planta are un efect benefic şi în cazul digestiei lente şi a tranzitului intestinal lent, respectiv în cazul balonării. Ţintaura accelerează circulaţia. Are efect benefic şi în caz de astenie, suprasolicitare. Stimulează funcţia biliară, iar în caz de calculi are efect calmant.

Care părţi se utilizează?

În medicină se utilizează întreaga parte, cu inflorescenţe de deasupra pământului. Planta se recoltează pe timpul înfloririi, se usucă în loc umbros, legată în mănunchi, deoarece planta uscată la soare îşi pierde culoarea. Mănunchiul pe durata uscării se rearanjează pentru ca şi mijlocul să se usuce. Planta se consumă sub formă de ceai simplu sau în amestec. Este o componentă indispensabilă a băuturilor aperitive, lichiorurilor amare. În loc de hamei se utilizează şi la producerea berii.

Substanţele active

Cele două substanţe active mai importante sunt substanţele amare numite eritaurină, respectiv eritrocentaurină (centaurii herba), care stimulează în mod benefic funcţia gastrică şi intestinală. Este o substanţă preferată de stimulare a poftei de mâncare. O parte semnificativă a substanţelor active se găsesc în florile şi tulpina plantei.

Ceai de ţintaură

Peste o linguriţă de plantă mărunţită se toarnă 250 ml de apă rece, se lasă 6-10 ore, apoi se strecoară. Se consumă înainte de masă, călduţ, fără zahăr.

Domeniul de aplicare:

✅ inapetenţă
✅ senzaţie de saturaţie
✅ tulburări gastrice
✅ tulburări intestinale
✅ balonare
✅ probleme biliare
✅ probleme circulatorii
✅ astenie
Share this post

Leave your thought here