Blog

Echinaceea

Nativă din câmpiile Americii de Nord, echinaceea era folosită de băştinaşi pentru tratarea rănilor şi a muşcăturilor de şarpe.
Astăzi, trei specii ale acestei plante perene sunt cultivate în scop medicinal. Echinaceea are un lung sezon de înflorire şi este o plantă ornamentală frumoasă şi populară.

PĂRŢI UTILE

RĂDĂCINILE ŞI FLORILE

✅ Rădăcinile sunt mai des folosite decât florile.
✅ Rădăcinile se obţin de la plante cu vârste mai mari de 4 ani; florile se culeg când sunt complet deschise.
✅ Rădăcina este cilindrica şi brăzdată. Are un miros aromatic şi slab, iar gustul îi este mai întâi dulce, apoi amar.
✅ Echinaceea se foloseşte la prepararea tincturilor, extractelor şi pulberilor, singură sau în combinaţie cu alte plante.

COMPUŞI ACTIVI

Rădăcina conţine un ulei volatil, polizaharide, răşini – ale căror acţiuni antiseptice şi antifungice stimulează sistemul imun – glucozide antibacteriene şi antivirale.

UTILIZĂRI MEDICINALE

Echinaceea este un remediu eficient împotriva răcelilor, gripei, infecţiilor tractului respirator superior, infecţiilor genito-urinare şi a altor boli. Este adesea folosită pentru combaterea răcelii obişnuite: ea ajută organismul să-şi revină, stimulând sistemul imun să lupte împotriva altor infecţii.

În anul 2002, cercetătorii canadieni au demonstrat că, în vitro, echinaceea este un puternic agent antiviral împotriva virusului herpex simplex. În 1988, cercetătorii germani au descoperit că planta produce o creştere semnificativă a fagocitozei, un proces prin care corpurile străine organismului sunt distruse de celulele sistemului imun.

Echinaceea întăreşte sistemul imun al organismului şi creşte rezistenţa la infecţii, mai ales la gripă. În consecinţă, planta este deosebit de utilă pentru persoanele imunodeprimate. Poate fi eficientă şi ca tratament adjuvant când sistemul imun este deprimat de medicamente, de pildă, ca urmare a chimioterapiei anticanceroase. Totuşi, întrebuinţarea plantei într-un astfel de caz trebuie luată în calcul şi prescrisă doar de către medic.

CULTIVARE

Echinaceea se plantează în locuri însorite, pe un sol bogat şi bine drenat.

PREPARARE ŞI DOZAJ

✅ În tratamentul răcelilor, al inflamaţiilor gâtului, al gripei şi bronşitei.
Capsule (325 mg): Luaţi 1-3 capsule pe zi cu un pahar cu apă, înainte de mese.
✅ Ca măsură preventivă antiinfecţioasă
Tinctura (1:5 în alcool 45%) : 500 mg rădăcină uscată, de două ori pe zi.

DACĂ SIMPTOMELE PERSISTĂ, APELAŢI LA MEDIC

PRECAUŢII

✅ Întrebaţi un medic înainte de a consuma echinacea , în cazul în care suferiţi de o boală autoimună, precum lupusul, sau de boli progresive precum scleroza multiplă sau tuberculoză.
✅ Dacă sunteţi alergici la florile din familia margaretei, puteţi fi alergici şi la echinaceea.
✅ Nu folosiţi echinaceea ca înlocuitor al altor tratamente: antibioticele şi alte medicamente pot fi de asemenea necesare.
✅ Nu s-au înregistrat până acum proprietăţi toxice şi efecte adverse ale acestei plante.
✅ Uzul prelungit diminuează efectul benefic al plantei.

preluare: Portia de sanatate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Aţi putea să fiţi interesat să citiţi şi articolul: Aloe vera.

Cerasus vine în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră cu produsul alphaDIGEST.

Share this post

Leave your thought here