Blog

Traista ciobanului (Capsella bursa pastoris)

Majoritatea grădinilor şi proprietarilor de grădini consideră traista ciobanului ca fiind o buruiană deosebit de neplacută, cu rădăcini rezistente. Puţine persoane cunosc faptul că aceasta poate fi şi o plantă medicinală utilă. Ca urmare a rozetei de frunze şi a fructelor plate sub formă de inimă, planta poate fi recunoscută cu uşurinţă.
Tulpina plantei este scurtă, atingând înălţimea maximă de 20-50 cm. Tulpina este simplă sau ramificată.
Frunzele bazale care se găsesc în partea de jos a tulpinii, ating lungimea de 5-10 cm, sunt lanceolate şi dinţate, fiind aşezate în formă de rozetă. De regulă, rozeta de frunze se culcă pe sol, uneori se ridică. Florile mici, albe, dinţate se găsesc la capătul tulpinii. Florile – la început împrăştiate – formează ulterior un ciorchine alungit. Planta face parte din familia cruciferelor. Traista ciobanului este foarte frecventă în lunile aprilie-mai, înflorind până în luna noiembrie.
Fructele plantei sunt specifice, plate, în formă de inimă, cu multe seminţe închise într-o teacă.

Unde se găseşte traista ciobanului?

Traista ciobanului este larg răspandită în ţara noastră. Este o plantă medicinală demult cunoascută, utilă, însă pentru foarte mulţi fiind numai o buruiană greu de distrus. Traista ciobanului este o plantă nepretenţioasă care trăieşte şi în sol uscat. Este o buruiană frecvent întâlnită în grădini şi câmpuri, însă se găseşte şi pe fâneţe, păşuni, de-a lungul drumurilor, gardurilor, zidurilor, chiar şi între pietre sau crăpăturile de beton. În locurile umede traista ciobanului poate fi atacată de ciupercile de mucegai, în asemenea cazuri suprafaţa plantei este acoperită de mucegai.

Efectul traistei ciobanului

Planta are efect asupra vaselor de sânge, reduce sângerarea şi tensiunea arterială. În opinia unor cercetători, efectul benefic al plantei se datorează nu substanţelor sale active ci mucegaiului care atacă planta. În medicina populară, traista ciobanului, eventual în combinaţie cu alte plante, este utilizată din trecut în vederea reducerii sângerării puternice pe durata menstruaţiei. Datorită efectului de reducere şi echilibrare a tensiunii arteriale, este tot mai frecvent recomandată în cazul problemelor cardiace şi de circulaţie, deasemenea în cazul hipertensiunii arteriale. Are un efect benefic ca hemostatic în caz de hemoragii gastrice şi intestinale, hemoragii nazale şi frecvente. Traista ciobanului este o componentă importantă a ceaiurilor de detoxificare si a unguentelor care ajută la vindecarea rănilor.

Care părţi se utilizează?

În medicină se utilizează întreaga plantă aflată deasupra solului, în special tulpina superioară, de maxim 30 cm înălţime. Planta poate fi recoltată pe durata întregului sezon, însă pe cât posibil se recomandă primăvara. Traista ciobanului se smulge cu rădăcini cu tot din sol, se curăţă, apoi se leagă şi se lasă la uscat într-un loc ferit de soare, bine aierisit.

Substanţele active

Efectul antihipertensiv se datorează în special conţinutului de acetilcolină. Alte substanţe active importante sunt colina, diozima care îşi produce efectul asupra vaselor de sânge, tiramina care stimulează muşchii netezi şi histamina care dilată vasele de sânge. În afară acestora planta mai conţine uleiuri volatile, vitamina C, flavonoide şi saponine.

Domeniul de aplicare

✅ reducerea sângerării în cazul menstruaţiei abundente
✅ împotriva problemelor cardiace şi circulatorii
✅ împotriva hipertensiunii arteriale
✅ împortiva hemoragiilor gastrice şi intestinale
✅ împotriva hemoragiilor nazale
✅ în vederea vindecării rănilor
Share this post

Leave your thought here