Blog

Pătrunjelul de câmp

Inflorescenţele umbeliforme, compuse din 5-15 flori ale pătrunjelului de câmp, cunoscut şi sub numele de pătrunjelul sărăcie, sunt vizibile de departe. Planta perenă face parte din familia plantelor umbeliforme.

Planta are două specii: pătrunjelul sălbatic (Pimpinella major) şi pătrunjelul de câmp ( Pimpinella saxifraga).
Pătrunjelul de câmp atinge înălţimea de 1 m. Tulpina dreaptă şi goală prezintă dungi, brazde colorate.Rădăcina dreaptă, de grosimea unui deget aminteşte de rădăcina pătrujelului. Frunzele de la bază sunt de lungimea unei palme, penat-sectate. Frunzele mici sunt simplu penat-sectate, zimţate. Florile de la capătul tulpinii sunt compuse, umbeliforme. Planta înfloreşte din iulie până în septembrie.

Unde se găseşte pătrunjelul de câmp?

Pătrujelul de câmp preferă clima temperată. Trăieşte în sălbăticie, pe sol uscat, de-a lungul drumurilor, şanţurilor, pe câmpuri, păşuni, dealuri calde, pante. În multe locuri se cultivă pe suprafeţe mari.

Efectul pătrunjelului de câmp

Pătrunjelul de câmp este mucolitic şi expectorant eficient. Preparatele din pătrunjel de câmp sunt recomandate în special în caz de tuse, infecţii ale gâtului, bronşită, astm. Este eficientă şi la combaterea febrei.

În trecut planta se recomanda şi în caz de tulburări digestive, litiază renală şi biliară, gută, edeme, tulburări menstruale, arsuri gastrice şi probleme cardiace. Sebastian Kneipp utiliza planta şi în caz de reumatism şi de nefrită.

Preparatul homeopatic realizat din rădăcina proaspătă se administrează în caz de probleme gastrice şi intestinale, cefalee şi hemoragii nazale.

Care părţi se utilizează?

În scop terapeutic se recoltează rădăcina plantei, primăvara (martie-aprilie) sau toamna (septembrie- octombrie). Rădăcinile recoltate se curăţă, se taie de-a lungul, apoi se usucă într-un loc bine aerisit, apoi în cuptor.

Din rădăcina uscată se prepară ceai şi tinctură. Preparatul homeopatic denumit Pimpinella albă este realizat din rădăcina proaspătă.

Frunzele patrunjelului de câmp sunt un condiment gustos.
Cea mai importantă substanţă activă a plantei este uleiul volatil şi substanţa amară denumita pimpinelină. În afara acesteia planta mai conţine tanin şi saponină. Efectul mucolitic al plantei se datorează saponinelor.

Domeniul de aplicare

✅ Tuse;
✅ Faringită;
✅ Răguşeală;
✅ Bronşita;
✅ Astm.
Share this post

Leave your thought here