Blog

Coada racului ( Potentilla anserina )

Coada racului din familia Rosaceelor este parte a unei numeroase familii. Frunzele plantei sub formă de rozetă sunt divizate în foliole dinţate pe margini. Frunzele sub formă de rozetă sunt specifice plantei. Frunzele sunt acoperite de peri argintii, fini.
Planta anuală atinge înălţimea de 30 cm, având tulpini târâtoare chiar de 1 m. Florile galbene, cu tulpina lungă sunt aşezate individual; acestea sunt formate din 5 sepale şi 5 petale. Florile noaptea se închid. Planta înfloreşte în perioada mai-iunie, foarte rar în septembrie.

Unde se găseşte coada racului?

Planta se întâlneşte oriunde în Europa, până la înălţimea de 1700 m deasupra nivelului mării. Preferă solul umed, bogat în substanţe nutritive, în special argilos.
Planta se găseşte în special pe câmpuri, marginea drumurilor, în gropi umede şi tufărişuri, la marginea râurilor. Recoltarea se face numai pe durata înfloririi, deoarece numai atunci cantitatea de substanţe active este mare.

Efectul cozii racului

Conform ierbarelor din perioada Evului Mediu planta se utiliza ca şi în prezent: împotriva diareii, ca astringent şi analgezic. Planta este eficientă în cazul crampelor tractului gastro-intestinal, de exemplu în caz de inflamaţii gastrice, intestinale.
Are un efect benefic în special în combinaţie cu alte plante. Efectul său îndreptat împortiva crampelor se manifestă eficient şi în cazul durerilor menstruale. Se recomandă consumul ceaiului cu câteva zile înainte de menstruaţie.
Preparatul homeopat denumit “Potentilla anderina” se utilizează intern, fiind disponibilă sub formă de tinctură.
Se mai aplică şi sub formă de băi, dezinfectant bucal, împotriva durerilor gingivale şi dentare.

Care părţi se utilizează?

De regulă, se utilizează întreaga plantă, fără rădăcini, însă se consideră deosebit de eficiente frunzele recoltate şi uscate la înflorire.

Substanţele active

Dintre substanţele active ale plantei sunt cunoscute taninurile elagice, tormentolul şi substanţele amare. Până acum nu s-a reuşit identificarea substanţei care combate crampele.

Aplicare

Planta se utilizează în special intern. Extrasele plantei se găsesc în numeroase preparate medicinale. Ceaiul numai din coada racului sau în amestec cu alte plante este eficient şi mult mai ieftin.
Deasemenea, se pot aplica comprese îmbibate cu ceai, în cazul unor ulceraţii ale pielii sau în inflamaţii ale gingiilor. Pe lângă proprietăţile antihemoragice şi antiseptice, ceaiul de coada racului are şi acţiune puternic sedativă, calmându-vă durerile de orice natură.

Domeniul de aplicare

✅ diaree
✅ crampre gastrice şi intestinale (în special în cazul gastritei, inflamaţiei intestinului gros sau subţire)
✅ menstruaţie dureroasă
✅ crampe menstruale
Share this post

Leave your thought here