Blog

Silurul (Euphrasia officinalis)

Silurul, această plantă anuală are înălţimea de 30 cm. Tulpina dreaptă, ocazional ramificată este acoperită de un puf fin. Din tulpină pornesc frunzele zimţate, ovale situate opus. Florile albe sau albăstrui sunt situate la baza frunzelor de la capătul tulpinii.
Pe acestea se găseşte o pată galbenă stridentă, pe partea inferioară a corolei. Prezentarea plantei a inspirat şi denumirea sa greacă: euphrasia, ceea ce înseamnă seninătate sau bună dispoziţie.

Unde se găseşte silurul?

Planta se întâlneşte practic oriunde în Europa. Preferă pantele muntoase însorite, desişurile luminoase din pădure, respectiv câmpurile muntoase. Planta se întâlneşte şi în România. Planta este semiparazită şi în ciuda faptului că frunzele sale sunt de culoare verde, cu ajutorul rădăcinilor nutritive de la rădăcinile altor ierburi, pentru a se putea hrăni.

Silurul – efecte

Denumirea sa populară, florea de ochi, descrie clar destinaţia acesteia în medicina populară. Cu ajutorul compreselor cu silur pot fi ameliorate semnificativ inflamaţiile oculare acute şi subacute, în special inflamaţiile conjunctivei şi ale pleoapelor. Aceasta tratează rapid roşeaţa, inflamaţia, respectiv tulburările de vedere care însoţesc aceste simptome. Ajută la vindecarea inflamaţiilor, în cazul în care se utilizează şi intern sub formă de tinctură hemopată sau ceai. În caz de lăcrimare sau sensibilitate oculară, planta reduce durerea şi vindecă. O cantitate identică de silur şi muşetel sub formă de comprese calde se recomandă în caz de urcior. Planta nu este utilizată numai la tratarea afecţiunilor oculare. În cărţile de specialitate din secolul 16 planta este amintită ca un remediu în caz de hepatită, în secolul trecut se recomanda în caz de intoxicaţii. Părintele Kneipp, unul dintre cei mai celebri cunoscători ai plantelor medicinale, evidenţia în special efectul de tonic gastric al plantei.

Atenţie !!!

În caz de chalazion nu trebuie să vă bazaţi pe tratamentul cu silur, deoarece există riscul ca infecţia să se extindă asupra cavităţii oculare, cauzând complicaţii. Din acest motiv se recomandă să contactaţi cât mai repede medicul oftalmolog.

Care părţi se utilizează?

În timpul înfloririi se culege întreaga parte a plantei situată deasupra solului (în general vara târziu), şi se lasă la uscat la cald, la umbră, legată şi atârnată în mănunchi. Este important ca planta bine uscată să fie depozitată într-o cutie bine închisă, deoarece ca urmare a umezelii îşi pierde rapid efectul.

Substanţele active

Planta nu a fost niciodata examinată amănunţit. În ciuda faptului că se cunosc câteva componente ale plantei, de exemplu tainul sau substanţele amare, uleiul volatil, acubina şi componentele aromatice, răşinoase, nu se ştie cărora dintre aceste componente se datorează vindecarea bolilor oculare.

Domeniul de aplicare

✅ conjunctivita
✅ infecţii ale pleoapelor
✅ lăcrimare, ochi obosiţi, sensibili la lumină, senzaţia de arsură la nivelul ochilor
✅ in caz de leziuni oculare efect analgezic
✅ urcior
✅ probleme gastrice
Share this post

Leave your thought here