Blog

Secretele zeilor

Tradiţia spune ca tsipouro a aparut în jurul secolului al XIV-lea, fiind creată de călugarii unei mănăstiri de la Muntele Athos. Mai târziu acestei băuturi i s-a adăugat anason, obţinându-se o băutură foarte cunoscută – ouzo. Pentru prepararea acesteia nu se foloseşte numai boasca, ci şi alte fructe fermentate, însă ingredientul principal îl constituie anasonul. În anul 2006 Grecia şi-a câştigat dreptul de a eticheta acest produs ca fiind specific grecesc, obţinând certificatul de unic producător. Această băutură spirtoasă, specific grecească aromată cu anason, este asemănătoare la gust cu absintul, pastis, sambuca sau mastika.

Tsipouro, sau ţuica balcanică, este o băutură alcoolizată obţinută din tescovină. Tescovina, boască sau boştină – aşa cum i se mai spune în popor – reprezintă acele resturi de pulpă, sâmburi şi coji de struguri rămase după prepararea vinului.

Ouzo băutura zeilor

Istoria acestei băuturi este pierdută în negura vremii, nu există dovezi istorice, ci doar legende. Se spune că reţeta ouzo ar fi fost furată de la zei, fiind băutura lor preferată. Se povesteşte despre mese întinse, despre petreceri care durau zile şi nopţi, scăldate în mâncăruri alese şi în ouzo. Această băutură nu este considerată un aperitiv. Nu se bea rapid. Ea trebuie savurată, deoarece are rolul de a calma spiritul şi de a relaxa organsimul. Grecii îţi oferă ouzo şi platouri de mezedes sau meze. Obiceiul este să mănânci încet şi să bei câte puţin în timp ce te bucuri de companie. Ei obişnuiesc să stea cu orele în „ouzerii” unde vorbesc politică, filozofează sau pun ţara la cale în timp ce se bucură de mâncare şi de băutură aleasă.

Aroma de anason este specifică băuturii ouzo

Peşte proaspăt sau marinat, calamar, caracatiţă, brânză la grătar sau prăjită, cârnaţi, pastramă de vită sau ardei copţi sunt variante de mezedes foarte gustoase care merg acompaniate de savuroasa băutură ouzo. Ţuică, sau pălincă avem şi noi. Mezedes cu brânză proaspătă, slănină, cârnăciori şi ceapă avem şi noi, însă la noi pălinca sau ţuica se beau ca aperitiv. Ce face diferenţa între cele două tipuri de băuturi? Tipul de alcool, dar mai ales aroma. La noi pălinca este obţinută din prune sau pere, ţuica din diverse alte fructe iar rachiul – ca la greci – din tescovină. Ce nu avem noi este o băutură în care să se fi pus la macerat ierburi aromatice sau direct anason. Aroma de anason este specifică ouzo, la fel ca şi beneficiile pe care această băutură le aduce consumatorilor.

Anasonul are rol antibacterian

Beneficiile acestei băuturi se datorează seminţelor de anason. Fiind o sursa bogata de minerale precum fier, magneziu, calciu, mangan, zinc, potasiu şi cupru, seminţele de anason contin 18% proteine, 23% acizi grasi, 2-7% uleiuri esentiale, 5% amidon si 25% fibre. Aroma specifică seminţelor de anason este extrem de puternică şi se datorează anetolului. Acest ulei esential, care se regăseşte din belşug în anason, are în special rol bactericid. Proprietățile antibacteriene raportate includ atât acţiunea bacteriostatică, cât și cea bactericidă față de Salmonella enterica (atunci când este înghiţit, nu în fumigaţii) dar şi acţiune antifungică (eficientă împotriva infecţiilor micotice) atunci când este utilizat în mâncăruri sau în crème direct pe piele.

Anasonul şi sănătatea digestivă

Faptul că anasonul are proprietăţi uimitoare în ceea ce priveşte păstrarea sănătăţii tractului digestiv nu mai este un mister. Specialiştii de la European Food And Safety Authority au cercetat de-a lungul timpului beneficiile acestei plante. Aceştia citează în lista de beneficii ale pimpinella anisum – denumirea latinească a anasonului – următoarele:

✅ susţine buna funcţionare a tractului digestiv,
✅ are efect antispastic şi anticolitic,
✅ combate arsurile gastrice (pirozis) des întâlnite în cadrul sindromului dispeptic;
✅ combate stările de balonare şi flatulenţa;
✅ are rol colagog (favorizează şi stimulează eliminarea bilei în duoden);
✅ contribuie la sporirea motilităţii intestinale.

Însă efectele sale nu se opresc aici. Anasonul şi-a dovedit eficienţa în tratarea insomniilor. Băut înainte de culcare ceaiul obţinut din seminţele de anason relaxează musculatura şi detensionează spiritul. Este important să pui seminţele de anason în apa fierbinte, pentru a evita evaporarea uleiurilor esenţiale. Efectele sale calmante pot fi folosite pentru relaxare, pentru controlul stresului şi pentru combaterea anxietăţii.

Mai bine previi decât să tratezi

Tot seminţele de anason sunt citate ca fiind benefice pentru astm deoarece acestea au proprietati expectorante. Astfel ceaiul de anason este potrivit pentru oricine suferă de astm sau de orice altă problemă a aparatului respirator. Benefice pentru sănătatea orală, din seminţele de anason se poate obţine o infuzie care poate inlocui cu succes apa de gură din comerţ, ajutând la combaterea halenei, gingivitelor, aftelor, parodontozei. Nu în ultimul rând, anasonul stelat reglează menstruaţia şi ameliorează durerile specifice acesteia, având efecte antispastice. Pe mămicile care alăptează le ajută să producă mai mult lapte însă este important ca acestea să se consulte cu medicul înainte de a consuma ceai de anason pentru stimularea lactaţiei.

Sănătatea este măsura fericirii noastre

Pornind de la băutura zeilor iată că am ajuns pe pământ, unde anasonul are multiple beneficii pentru noi, muritorii de rând. Folosit în cantitatea corespunzătoare anasonul are efecte uimitoare asupra corpului nostru. Nu produce dependenţă şi mai ales nu are efecte secundare folosit în dozele zilnice admise. Şi pentru că este mai simplu să previi decât să tratezi, eu vă urez sănătate din plin deoarece sănătatea este măsura fericirii noastre!

*Anasonul stelat este fructul arborelui cu acelaşi nume, originar din China şi Japonia. Aceste fructe au formă de stea şi sunt alcătuite din păstăi în care se găsesc seminţe. Anasonul stelat se consumă fie ca atare, sub formă de stea, după ce a fost uscat la soare, fie sub formă de pudră, obţinut prin pisarea fructelor uscate. Anasonul stelat este folosit în supe, în ceaiuri, în deserturi, în lichioruri dar şi în vinul fiert.

Share this post

Leave your thought here