ungurasul

Plante Medicinale

Unguraşul

Originar din bazinul mediteraneean, unguraşul creşte acum în întreaga Europa, în locuri însorite şi calde; poate fi văzut adesea pe marginea drumurilor. Tulpinile lui verticale, paroase, ajung la înălţimi de 30-60 cm şi poartă frunze ridate, cu indenaţii în formă de scoici. Vara, apar flori mici şi albe la joncţiunea frunzelor cu tulpină. Plantă are miros de măr.

PĂRŢI UTILE

INFLOREŞCENTELE
Recoltarea începe în mai şi iunie, când planta înfloreste.
După uscare şi mărunţire, planta se foloseşte la prepararea de infuzii, decocturi, tincturi şi extracte.

COMPUŞI ACTIVI

Florile conţin diterpene amare, printre care se numără marrubiina, premarrubiina şi acidul marrubic. Alţi compuşi prezenţi sunt flavonoidele, alcaloizii şi o cantitate mică de ulei esenţial.

UTILIZĂRI MEDICINALE

Planta se foloseşte în mod tradiţional pentru tratarea tusei şi este cunoscută drept unul dintre cele mai eficiente expectorante naturale.

Acţionează prin fluidizarea şi expulzarea flegmei, având efect antispastic şi antiinflamator asupra tractului respirator.
Acţiunea expectorantă a unguraşului a fost verificată pe parcursul unor experimenţe efectuate în 1976.

Datorită compuşilor săi amari (mai ales marrubiinei), unguraşul stimulează apetitul şi ajută digestia.
Aplicat extern, unguraşul este un tratament eficace pentru ulceraţii şi răni purulente sau greu vindecabile.
Un studiu efectuat pe animale în 2001 a subliniat potenţialul antihipertensiv al plantei.

CULTIVARE

Se plantează în sol bine drenat, neutru până la alcalin, în locuri însorite. Alegeţi o parte izolată a grădinii, pentru ca unguraşul poate invada restul vegetaţiei.

PREPARARE ŞI DOZAJ

În tratamentul problemelor digestive minore şi al tusei persistente.
Tinctură (1:4 în alcool 25%): Puneţi 10-20 de picături într-un pahar cu apă. Luaţi de 2-3 ori pe zi, înainte de mese.
În tratamentul inapetenţei
Infuzie: Puneţi 1-2 g de plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Infuzaţi timp de 10 minute. Beţi 3 căni pe zi.
În tratamentul ulceraţiilor şi rănilor purulente
Compresă: Puneţi 30-60 g de plantă uscată la 1 l de apă clocotită. Fierbeţi timp de 3 minute şi infuzaţi alte 10 minute. Inmuiaţi o compresă în acest decoct şi aplicaţi pe zonele afectate, de 1-2 ori pe zi.

DACĂ SIMPTOMELE PERSISTĂ, APELAŢI LA MEDIC.

PRECAUŢII

Dozele mari de marrubiină pot avea reacţii adverse cardiace.
Femeile însărcinate trebuie să evite unguraşul, iar cele care alăptează trebuie să îl consume doar în cantităţi mici.

preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Aţi putea să fiţi interesat să citiţi şi articolul: Orzul ajută la scăderea colesterolului.

Cerasus vine în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră cu produsul Deep Green – Pulbere din Orz Verde.

Leave a Comment

Scroll Up