Blog

alfa digest11

Bilă „leneşă”, bilă „nervoasă”, balonări, dureri de cap, ameţeli, greaţă, constipaţie, scaune dese şi moi? Toate aceste manifestări sunt cauza unei proaste digestii.
Există însă remedii naturiste pentru o digestie sănătoasă la îndemâna oricui care sunt menite să vă reechilibreze digestiv şi să vă readucă buna dipoziţie. Medicii specialişti ne avertizează că majoritatea bolilor de stomac sau de intestine îşi au originea în proasta digestie a alimentelor pe care le mâncăm.
S-a dovedit ştiinţific faptul că o digestie deficitară are o influenţă dăunătoare asupra tubului digestiv, dar şi asupra sistemului nervos – cel care controlează activitatea tuturor organelor din corpul uman.  Dacă, până nu demult, medicii considerau că activitatea nervoasă este exclusiv controlată de către sistemul nervos central, descoperirile recente, însă, extind aria de control către sistemul digestiv. Astfel dovezile ştiinţifice au demonstrat clar faptul că secreţia de serotonină şi dopamină se secretă în procent de 2% până la 3% la nivel cerebral, restul secretându-se în burtă.

Fericirea vine din stomac

Sistemul digestiv suplineşte în mare parte restul de necesar de serotonină şi dopamină din organism, aproximativ 90-95%. Serotonina ca şi dopamina sunt considerate hormoni. Primul este direct răspunzător de dispoziţia noastră, de buna derulare a programului veghe-somn. Al doilea de capacitatea noastră de concentrare şi acţiune pe timpul zilei. Dezechilibrele ivite în această arie pot avea consecinţe uneori grave. Este clar că dacă sistemul digestiv este afectat de alimente necorespunzătoare secreţia de serotonină sau cea de dopamină nu va mai fi conform standardului necesar.
Câteva modificări ale obiceiurilor alimentare au drept urmare normalizarea digestiei. Primul inamic al digestiei sunt alimentele prăjite. Ca atare:

♣ Redu consumul de cartofi prăjiţi, rântaşuri, usturoi, ceapă sau carne prăjite în ulei, pane-uri – fie ele şi din legume.

♣ Alte alimente cum ar fi varza, fasolea, lintea sau năutul cresc gradul de fermentaţie digestivă, provocând balonări.

♣ Ceapa crudă sau usturoiul, mâncărurile cu sosuri dulci, agravează arsurile la stomac.

♣ Băuturile alcoolice cât şi sucurile dulci, carbogazoase cresc aciditatea la nivelul stomacului, provocând arsuri dar şi balonare.

♣ Dulciurile înalt procesate sunt de asemenea de evitat, producând hiperaciditate, balonare cât şi scaune moi.

Reguli simple pentru o digestie sănătoasă

Pentru o digestie mai bună este important ceea ce mâncăm dar, mai ales, cât şi cum. Un ritm de alimentare de 3 mese pe zi şi două gustări, de bun simţ, ajută la normalizarea tranzitului intestinal. Menţinând acest ritm de alimentare zi de zi, organismul se va obişnui să işi primească raţia de nutrienţi, astfel încât, senzaţia de foame dureroasă va dispărea. De asemenea, în acest ritm de alimentare, porţiile se vor micşora treptat, iar cantitatea de alimente din farfurie, la o singură masă, va deveni sincronizată cu necesarul energetic zilnic. Nu mânca atunci când eşti nervos sau supărat, cu siguranţă vei avea o digestie proastă. Stresul provoacă eliberarea adrenalinei, un hormon care are efectul de a încetini digestia. De asemenea stările nervoase favorizează hipersecreţia de acid gastric, provocând astfel arsuri la stomac sau pirozis. Specialiştii recomandă pe lângă controlul dietei, practicarea unor activităţi relaxante sau tehnici yoga care să ajute la calmarea sistemului nervos. Toate activităţile fizice, dacă nu sunt obositoare, favorizează un bun tranzit intestinal.

Iată şi remediile naturiste pentru o digestie sănătoasă promise:

1. Argila sau îngerul pământului

Aceasta este unul dintre cele mai vechi remedii care apar menţionate prin hrisoave şi tratate antice. Utilizată de către vindecătorii antici pentru calmarea sau normalizarea tulburărilor digestive, argila are proprietăţi curative mult peste aştepările noastre. Argila, fie ea albă, verde sau albastră, este deţinătoarea unui CV naturist de invidiat, având în principal rol antiseptic. Este „inteligentă” deoarece selectează microbii fără să lezeze celulele organismului uman. Proprietăţile bactericide ale argilei fac din aceasta un aliat eficient în tratarea enteritelor, colitelor, colibacilozelor, afecţiunilor pulmonare sau a parazitozelor intestinale. Ca veritabil aliment-medicament, argila, utilizată pe cale internă, este extrem de folositoare în tratamentul mai multor afecţiuni. În primul rând argila absoarbe gazele intestinale cât şi toxinele. În cazul afecţiunilor tubului digestiv, tratamentul argilos este superior multor altora ca urmare a proprietăţilor sale cicatrizante, purificante, reconstructoare (colite, enterite, ulcere, dizenterie, cancer gastric). Ingestia de argilă este eficientă şi în anemie, dezechilibre electrolitice dar şi în furunculoză deoarece neutralizează toxinele şi reechilibrează organismul prin aportul său de calciu, fier, sodiu, potasiu sau magneziu.

2. Anasonul stelat – elixirul zeilor

Se spune că reţeta pentru ouzo ar fi fost furată de la zei, fiind băutura lor preferată. Această băutură alcoolizată, a cărei istorie este pierdută în negura vremii, se prepară adăugând alcoolului aferent anason stelat. Fiind o sursă bogată de minerale precum fier, magneziu, calciu, mangan, zinc, potasiu şi cupru, seminţele de anason contin 18% proteine, 23% acizi grasi, 2-7% uleiuri esentiale, 5% amidon si 25% fibre. Aroma specifică seminţelor de anason este extrem de puternică şi se datorează anetolului. Acest ulei esential, care se regăseşte din belşug în anason, are în special, rol bactericid. Proprietățile antibacteriene raportate includ atât acţiunea bacteriostatică, cât și cea bactericidă față de Salmonella enterica (atunci când este înghiţit, nu în fumigaţii) dar şi acţiune antifungică (eficientă împotriva infecţiilor micotice) atunci când este utilizat în mâncăruri sau în creme direct pe piele. Faptul că anasonul are proprietăţi uimitoare în ceea ce priveşte păstrarea sănătăţii tractului digestiv nu mai este un mister. Specialiştii de la European Food and Safety Authority au cercetat de-a lungul timpului beneficiile acestei plante. Aceştia citează în lista de beneficii ale Pimpinella anisum – denumirea latinească a anasonului – următoarele: susţine buna funcţionare a tractului digestiv, are efect antispastic şi anticolitic, combate arsurile gastrice (pirozis) des întâlnite în cadrul sindromului dispeptic; combate stările de balonare şi flatulenţă; are rol colagog (favorizează şi stimulează eliminarea bilei în duoden); contribuie la eliminarea disconfortului digestiv, contribuie la sporirea motilităţii intestinale.

3. Chimenul – miracol într-o sămânţă

Ne-am obişnuit să căutăm alinarea acolo unde nu este. De multe ori  însă miracolele sunt lângă noi iar unul dintre ele este chimenul. Micuţa sămân­ţă cu puteri miraculoase care, de peste 5.000 de ani încoace, continuă să uimească şi să vindece chiar şi acolo unde toate încercările s-au dovedit a fi fără de folos. De la dureri de cap, sinuzită, viermi intestinali, până la diuretic, chimenul şi-a dovedit de fiecare dată eficienţa. În Orient, de secole, chimenul negru se foloseşte pentru vindecarea asmului, a bronşitelor, a reumatismului, dar şi în cazul de­fi­cien­ţelor de alăptare. Nimic din ceea ce se spune despre această plantă nu este fals, iar beneficiile curelor pe bază de chimen sunt, o recunosc inclusiv medicii zilelor noastre, cu totul notabile. În sfera afecţiunilor intestinale nu mai este cazul să punctăm deosebita sa eficienţă în tratarea durerilor abdominale. Chimenul este folosit pentru calmarea colicile abdominale (rol antispastic) inclusiv la sugari şi pentru evacuarea gazele intestinale (rol carminativ). De asemenea, acesta combate meteorismul intestinal adică acumularea de gaze în stomac şi intestine. Nu degeaba francezii îl folosesc şi astăzi, cu mare succes dealtfel, în reţetele secrete ale brânzei fermentate, fiind un ajutor nepreţuit pentru digestie.

4. Fenicul – vraciul din grădină

Fie că îl folosim pentru a ne condimenta mâncarea fie că îl folosim ca medicament, proprietăţile feniculului nu ne vor dezamăgi niciodată. Efectul fitonutrienţilor (printre care amintim flavonoidele rutin şi quercitină) este prompt în tratarea mai multor afecţiuni. Mai precis, seminţele de fenicul sunt valoroase pentru sănătate pentru îmbunătaţirea digestiei, pentru combaterea flatulenţei, pentru tratarea hipertensiunii arteriale, în creşterea producţiei de lapte, la mamele care alăptează cât şi în tratamentul naturist al afecţiunilor respiratorii.

5. Lucerna verde sau mama tuturor plantelor, remediu pentru o digestie sănătoasă

Lucerna verde sau alfalfa este o plantă pe care medicina tradiţională a folosit-o timp de secole întregi. Datorită propietăţilor sale deosebite, alfalfa a fost îndelung întrebuinţată pentru a trata litiazele renale (pietrele la rinichi) – deoarece această plantă deține excelente proprietăți diuretice și laxative, dar nu numai. Frunzele lucernei sunt foarte bogate în vitamine și minerale precum calciu, magneziu, potasiu, acestea conținând chiar și caroten, de aceea aceasta este eficace în combaterea infecțiilor urinare, afecțiunilor prostatei și ale vezicii urinare. Având capacităţi antibacteriene și antimicrobiene lucerna verde combate apariția infecțiilor urinare datorate deplasării calculilor renali (pietrelor de la rinichi) în momentul expulziei acestora. Această plantă este de asemenea recunoscută și pentru rolul său detoxifiant, deoarece se consideră că acționează asupra ficatului echilibrându-i funcţia. În medicina tradiţională lucerna verde era folosită și în combaterea artritei, diabetului, în combaterea astmului sau alergiilor sezoniere. Lucerna verde fiind bogată în proteine este indicată tuturor acelora care ţin o cură de slăbire supunându-se unui regim alimentar restrictiv. Conține doar 24 calorii în 100 de grame de produs, nu contine zahăr, grăsimi saturate, așadar nu favorizează creșterea colesterolului sau a trigliceridelor. Datorită conținutului său bogat în fibre, lucernă verde ajută digestia și totodată prelungește senzația de sațietate, temporizând astfel foamea. De asemenea prin conținutul său bogat în fibre se adresează și persoanelor care suferă de constipație cronică, deoarece normalizează tranzitul intestinal.

Alpha-digest – remediu pentru o digestie sănătoasă

Fară îndoială, cele mai bune rezultate se obţin în echipă.

Pentru a avea beneficii rapide, eficiente şi mai ales de durată este bine să combinăm alimente-medicament cu spectru comun de atribute. Pentru a vă simţi excelent zi de zi consumaţi sucul obţinut din amestecul acestor pulberi. Recunoscut ca fiind cea mai eficientă metodă de protejare a celulelor organismului uman împotriva stresului oxidativ şi de încetinire a  proceselor de îmbătrânire, ά-digest revitalizează organismul şi stimulează sistemul digestiv, pentru menţinerea stării dumneavoastră de sănătate.
remediu pentru o digestie sanatoasaDeoarece ne-am inspirat dintr-o reţetă magistrală dar, mai ales, deoarece  ne dă zilnic exemplu de a trăi sănătos, echipa de cercetare Cerasus a reinventat o veche reţetă insuflându-i spirit tânăr. Efectele benefice ale acestui tratament naturist pentru o digestie sănătoasă este atestat si certificat de experienţa directă a medicilor şi farmaciştilor timpurilor moderne.
Când arta preparării reţetelor magistrale era încă apanajul medicului şi a farmacistului această reţetă circula cu repeziciune printre pacienţi. Diversificarea tratamentelor cât şi industrializarea a condus la pierderea atât a reţetelor magistrale cât şi a procesului de manufacturare. Leacurile şi-au pierdut treptat sufletul iar tratamentele s-au îmbogăţit cu reacţii secundare. Natura însă continuă să fie doar la un pas distanţă. Depinde doar de noi să-i deschidem uşa pentru a o primi în vieţile noastre. Nu uitaţi că sănătatea este măsura fericirii dumneavoastră!

Citeşte mai multe despre alphaDIGEST!

Share this post

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *