Blog

Cinci remedii naturiste pentru o digestie sănătoasă

Bilă „leneșă”, bilă „nervoasă”, balonări, dureri de cap, amețeli, greață, constipație, scaune dese și moi? Toate aceste manifestări sunt cauza unei proaste digestii.
Există însă remedii naturiste pentru o digestie sănătoasă la îndemâna oricui care sunt menite să vă reechilibreze digestiv şi să vă readucă buna dispoziție. Medicii specialiști ne avertizează că majoritatea bolilor de stomac sau de intestine își au originea în proasta digestie a alimentelor pe care le mâncăm.
S-a dovedit științific faptul că o digestie deficitară are o influenţă dăunătoare asupra tubului digestiv, dar şi asupra sistemului nervos – cel care controlează activitatea tuturor organelor din corpul uman.  Dacă, până nu demult, medicii considerau că activitatea nervoasă este exclusiv controlată de către sistemul nervos central, descoperirile recente, însă, extind aria de control către sistemul digestiv. Astfel dovezile ştiinţifice au demonstrat clar faptul că secreţia de serotonină şi dopamină se secretă în procent de 2% până la 3% la nivel cerebral, restul secretându-se în burtă.

Fericirea vine din stomac

Sistemul digestiv suplinește în mare parte restul de necesar de serotonină și dopamină din organism, aproximativ 90-95%. Serotonina ca și dopamina sunt considerate hormoni. Primul este direct răspunzător de dispoziția noastră, de buna derulare a programului veghe-somn. Al doilea de capacitatea noastră de concentrare și acțiune pe timpul zilei. Dezechilibrele ivite în această arie pot avea consecințe uneori grave. Este clar că dacă sistemul digestiv este afectat de alimente necorespunzătoare secreția de serotonină sau cea de dopamină nu va mai fi conform standardului necesar.

Câteva modificări ale obiceiurilor alimentare au drept urmare normalizarea digestiei. Primul inamic al digestiei sunt alimentele prăjite. Ca atare:

Ce este de făcut?

Redu consumul de cartofi prăjiți, rântașuri, usturoi, ceapă sau carne prăjite în ulei, pane-uri – fie ele și din legume.
Alte alimente cum ar fi varza, fasolea, lintea sau năutul cresc gradul de fermentație digestivă, provocând balonări.
Ceapa crudă sau usturoiul, mâncărurile cu sosuri dulci, agravează arsurile la stomac.
Băuturile alcoolice cât și sucurile dulci, carbogazoase cresc aciditatea la nivelul stomacului, provocând arsuri dar și balonare.
Dulciurile înalt procesate sunt de asemenea de evitat, producând hiperaciditate, balonare cât și scaune moi.

Reguli simple pentru o digestie sănătoasă

Pentru o digestie mai bună este important ceea ce mâncăm dar, mai ales, cât şi cum. Un ritm de alimentare de 3 mese pe zi și două gustări, de bun simț, ajută la normalizarea tranzitului intestinal. Menținând acest ritm de alimentare zi de zi, organismul se va obișnui să iși primească rația de nutrienți, astfel încât, senzația de foame dureroasă va dispărea.

De asemenea, în acest ritm de alimentare, porțiile se vor micșora treptat, iar cantitatea de alimente din farfurie, la o singură masă, va deveni sincronizată cu necesarul energetic zilnic. Nu mânca atunci când ești nervos sau supărat, cu siguranță vei avea o digestie proastă. Stresul provoacă eliberarea adrenalinei, un hormon care are efectul de a încetini digestia.

De asemenea stările nervoase favorizează hipersecreția de acid gastric, provocând astfel arsuri la stomac sau pirozis. Specialiștii recomandă pe lângă controlul dietei, practicarea unor activități relaxante sau tehnici yoga care să ajute la calmarea sistemului nervos. Toate activitățile fizice, dacă nu sunt obositoare, favorizează un bun tranzit intestinal.

Remedii naturiste pentru  o digestie sănătoasă:

1. Argila sau îngerul pământului

Aceasta este unul dintre cele mai vechi remedii care apar menționate prin hrisoave și tratate antice. Utilizată de către vindecătorii antici pentru calmarea sau normalizarea tulburărilor digestive, argila are proprietăți curative mult peste aștepările noastre. Argila, fie ea albă, verde sau albastră, este deținătoarea unui CV naturist de invidiat, având în principal rol antiseptic. Este „inteligentă” deoarece selectează microbii fără să lezeze țelulele organismului uman.

Proprietățile bactericide ale argilei fac din aceasta un aliat eficient în tratarea enteritelor, colitelor, colibacilozelor, afecțiunilor pulmonare sau a parazitozelor intestinale. Ca veritabil aliment-medicament, argila, utilizată pe cale internă, este extrem de folositoare în tratamentul mai multor afecțiuni.

În primul rând argila absoarbe gazele intestinale cât și toxinele. În cazul afecțiunilor tubului digestiv, tratamentul argilos este superior multor altora ca urmare a proprietăților sale cicatrizante, purificante, reconstructoare (colite, enterite, ulcere, dizenterie, cancer gastric). Ingestia de argilă este eficientă și în anemie, dezechilibre electrolitice dar și în furunculoză deoarece neutralizează toxinele și reechilibrează organismul prin aportul său de calciu, fier, sodiu, potasiu sau magneziu.

2. Anasonul stelat – elixirul zeilor

Se spune că rețeta pentru ouzo ar fi fost furată de la zei, fiind băutura lor preferată. Această băutură alcoolizată, a cărei istorie este pierdută în negura vremii, se prepară adăugând alcoolului aferent anason stelat. Fiind o sursă bogată de minerale precum fier, magneziu, calciu, mangan, zinc, potasiu şi cupru, seminţele de anason contin 18% proteine, 23% acizi grasi, 2-7% uleiuri esentiale, 5% amidon si 25% fibre. Aroma specifică seminţelor de anason este extrem de puternică şi se datorează anetolului.

Acest ulei esențial, care se regăsește din belșug în anason, are în special, rol bactericid. Proprietățile antibacteriene raportate includ atât acțiunea bacteriostatică, cât și cea bactericidă față de Salmonella enterica (atunci când este înghițit, nu în fumigații) dar şi acțiune antifungică (eficientă împotriva infecțiilor micotice) atunci când este utilizat în mâncăruri sau în creme direct pe piele. Faptul că anasonul are proprietăți uimitoare în ceea ce privește păstrarea sănătății tractului digestiv nu mai este un mister.

Specialiștii de la European Food and Safety Authority au cercetat de-a lungul timpului beneficiile acestei plante. Aceștia citează în lista de beneficii ale Pimpinella anisum – denumirea latinească a anasonului – următoarele: susține buna funcționare a tractului digestiv, are efect antispastic și anticolitic, combate arsurile gastrice (pirozis) des întâlnite în cadrul sindromului dispeptic; combate stările de balonare și flatulență; are rol colagog (favorizează și stimulează eliminarea bilei în duoden); contribuie la eliminarea disconfortului digestiv, contribuie la sporirea motilității intestinale.

3. Chimenul – miracol într-o sămânță

Ne-am obișnuit să căutăm alinarea acolo unde nu este. De multe ori  însă miracolele sunt lângă noi iar unul dintre ele este chimenul. Micuța sămân­ță cu puteri miraculoase care, de peste 5.000 de ani încoace, continuă să uimească și să vindece chiar și acolo unde toate încercările s-au dovedit a fi fără de folos. De la dureri de cap, sinuzită, viermi intestinali, până la diuretic, chimenul și-a dovedit de fiecare dată eficiența.

În Orient, de secole, chimenul negru se folosețte pentru vindecarea asmului, a bronșitelor, a reumatismului, dar şi în cazul de­fi­cien­țelor de alăptare. Nimic din ceea ce se spune despre această plantă nu este fals, iar beneficiile curelor pe bază de chimen sunt, o recunosc inclusiv medicii zilelor noastre, cu totul notabile. În sfera afecțiunilor intestinale nu mai este cazul să punctăm deosebita sa eficiență în tratarea durerilor abdominale.

Chimenul este folosit pentru calmarea colicile abdominale (rol antispastic) inclusiv la sugari și pentru evacuarea gazele intestinale (rol carminativ). De asemenea, acesta combate meteorismul intestinal adică acumularea de gaze în stomac și intestine. Nu degeaba francezii îl folosesc şi astăzi, cu mare succes dealtfel, în rețetele secrete ale brânzei fermentate, fiind un ajutor neprețuit pentru digestie.

4. Fenicul – vraciul din grădină

Fie că îl folosim pentru a ne condimenta mâncarea fie că îl folosim ca medicament, proprietățile feniculului nu ne vor dezamăgi niciodată. Efectul fitonutrienților (printre care amintim flavonoidele rutin și quercitină) este prompt în tratarea mai multor afecțiuni. Mai precis, semințele de fenicul sunt valoroase pentru sănătate pentru îmbunătațirea digestiei, pentru combaterea flatulenței, pentru tratarea hipertensiunii arteriale, în creșterea producției de lapte, la mamele care alăptează cât şi în tratamentul naturist al afecțiunilor respiratorii.

5. Lucerna verde sau mama tuturor plantelor, remediu naturist pentru o digestie sănătoasă

Lucerna verde sau alfalfa este o plantă pe care medicina tradițională a folosit-o timp de secole întregi. Datorită proprietăţilor sale deosebite, alfalfa a fost îndelung întrebuințată pentru a trata litiazele renale (pietrele la rinichi) – deoarece această plantă deține excelente proprietăți diuretice și laxative, dar nu numai.

Frunzele lucernei sunt foarte bogate în vitamine și minerale precum calciu, magneziu, potasiu, acestea conținând chiar și caroten, de aceea aceasta este eficace în combaterea infecțiilor urinare, afecțiunilor prostatei și ale vezicii urinare. Având capacități antibacteriene și antimicrobiene lucerna verde combate apariția infecțiilor urinare datorate deplasării calculilor renali (pietrelor de la rinichi) în momentul expulziei acestora. Această plantă este de asemenea recunoscută și pentru rolul său detoxifiant, deoarece se consideră că acționează asupra ficatului echilibrându-i funcția.

În medicina tradițională lucerna verde era folosită și în combaterea artritei, diabetului, în combaterea astmului sau alergiilor sezoniere. Lucerna verde fiind bogată în proteine este indicată tuturor acelora care ţin o cură de slăbire supunându-se unui regim alimentar restrictiv. Conține doar 24 calorii în 100 de grame de produs, nu contine zahăr, grăsimi saturate, așadar nu favorizează creșterea colesterolului sau a trigliceridelor.

Datorită conținutului său bogat în fibre, lucernă verde ajută digestia și totodată prelungește senzația de sațietate, temporizând astfel foamea. De asemenea prin conținutul său bogat în fibre se adresează și persoanelor care suferă de constipație cronică, deoarece normalizează tranzitul intestinal.

Alpha Digest – remediu naturist pentru o digestie sănătoasă

Fară îndoială, cele mai bune rezultate se obțin în echipă.

Pentru a avea beneficii rapide, eficiente și mai ales de durată este bine să combinăm alimente-medicament cu spectru comun de atribute. Pentru a vă simți excelent zi de zi consumați sucul obținut din amestecul acestor pulberi. Recunoscut ca fiind cea mai eficientă metodă de protejare a celulelor organismului uman împotriva stresului oxidativ și de încetinire a  proceselor de îmbătrânire, Alpha Digest revitalizează organismul și stimulează sistemul digestiv, pentru menținerea stării dumneavoastră de sănătate.
remediu pentru o digestie sanatoasa

Deoarece ne-am inspirat dintr-o rețetă magistrală dar, mai ales, deoarece  ne dă zilnic exemplu de a trăi sănătos, echipa de cercetare Cerasus a reinventat o veche rețetă insuflându-i spirit tânăr. Efectele benefice ale acestui tratament naturist pentru o digestie sănătoasă este atestat și certificat de experiența directă a medicilor și farmaciștilor timpurilor moderne.

Când arta preparării rețetelor magistrale era încă apanajul medicului și a farmacistului această rețetă circula cu repeziciune printre pacienți. Diversificarea tratamentelor cât și industrializarea a condus la pierderea atât a rețetelor magistrale cât și a procesului de manufacturare. Leacurile și-au pierdut treptat sufletul iar tratamentele s-au îmbogățit cu reacții secundare. Natura însă continuă să fie doar la un pas distanță. Depinde doar de noi să-i deschidem ușa pentru a o primi în viețile noastre. Nu uitați că sănătatea este măsura fericirii dumneavoastră!

Citește mai multe despre alphaDIGEST!

Share this post

Leave your thought here