Blog

Cu micozele nu e de glumit!

Cu micozele nu e de glumit! Probabil multă lume a văzut la televizor una dintre reclamele pentru probiotice care te întrebă candid: „Eşti răcit? Iei antibiotic? Cum ar fi acum să faci diarie?”.

Iar persoana din reclamă strănută din toţi rărunchii, astfel încât, te gândeşti instat, ce ai face tu să te afli în situaţia respectivă, eventual într-un spaţiu public departe de o toaletă.

La asta mă gândesc şi eu însă dintr-o altă perspectivă. Mă gândesc cum ar fi dacă, răcit fiind, cu imunitatea la pământ, după o banală cură cu antibiotic, te-ai trezi, peste noapte, cu o micoză?

Cu infecţiile fungice nu e de glumit. Credeţi-mă pe cuvânt! Nu numai că am luat-o razna căutând o cură eficientă, dar am înnebunit tratându-mă cu regularitate de două sau chiar trei ori pe zi, timp de nici nu mai ştiu câte luni. În urma unui tratament cu antibiotice, m-am pricopsit cu o candidoză bucală, chiar vara trecută. Înconjurată de aparate de aer condiţionat, care funcţionau la maxim, oriunde mă duceam, am făcut o viroză respiratorie. Tratată cu indiferenţă, după o săptămână, viroza a produs o suprainfecţie. Din această cauză  m-am văzut nevoită să urmez un tratament cu antibiotice. Nimic ieşit din comun pâna aici.

Cu tratamentele pentru micoze nu te joci!

Cine a trecut prin ele ştie! Au fost zile de chin şi jale, în care îi promiteam ficatului meu tinereţe fără bătrăneţe şi detoxifiere fără de moarte.

După încă 7 zile de tratament, când mă pregăteam să respir uşurată, neprevăzutul mi-a tăiat din nou calea. Ce bucuroasă am fost eu când, într-o bună dimineaţă, tocmai ce mă pregăteam să îmi periez cu multă ardoare dantura, m-am trezit cu minunata ciupercă pe limbă. Nu era un mister, dar pentru un dagnostic de certitudine am mers la un laborator. În câteva ore ştiam deja că sunt fericita posesoare a unei candidoze bucale. Din acest moment a început valea plângerii. Cu tratamentele pentru micoze nu te joci. Cine a trecut prin ele, ştie! După zile de chin şi jale, în care îi promiteam ficatului meu tinereţe fără bătrăneţe şi detoxifiere fără de moarte, am terminat tratamentul cu antimicotic. Şi ghici ce? După o perioadă de câteva săptâmâni candidoza „was back”!

Micozele

Micozele sunt, în fapt, infecţii ale pielii cu microorganisme cu o biologie simplă, dar potenţial patogenă pentru oameni, denumite generic fungi sau ciuperci. Infecţiile fungice pot fi localizate la suprafaţa pielii, în pliurile acesteia dar şi în alte zone unde căldura şi umezeala sunt păstrate de îmbrăcăminte sau încălţăminte.

Ce aflăm noi la un simplu search pe net? Ce sunt micozele? Acestea sunt, în fapt, infecţii ale pielii cu microorganisme cu o biologie simplă, dar potenţial patogenă pentru oameni, denumite generic fungi sau ciuperci. Infecţiile fungice pot fi localizate la suprafaţa pielii, în pliurile acesteia dar şi în alte zone unde căldura şi umezeala sunt păstrate de îmbrăcăminte sau încălţăminte. Totodată, acestea se pot instala în crăpături ale pielii, în mucoasa membranelor, sinusuri şi plămâni. Aceste infecţii pot provoca inflamaţii şi leziuni ale ţesuturilor, iar la unele persoane pot declanşa reacţii alergice.

În multe cazuri micozele apar la persoane sănătoase

În general în zonele expuse la frecare şi umezeală precum plicile axilare, inghinale, sub sâni, între degetele de la picioare sau tălpi, frecvent mucoasele genitale feminine şi masculine, unghiile, şi sunt agravate de transpiraţie, fricţiune, tratamente prelugite cu antibiotice, boli febrile.

Citesc mai departe ceea ce spun medicii dermatologi. Domnul doctor Laurenţiu Vladău, specialist in dermatologie şi venerologie în cadrul clinicii Hebra Dermatologie subliniază faptul că „acest lucru nu înseamnă că ciupercile în ansamblul lor sunt dăunătoare pentru organism. Ele ne afectează într-un mod sau altul de-a lungul vieţii noastre, colonizează în mod normal pielea şi ajută la păstrarea unui echilibru biologic normal. În multe cazuri apar la persoane sănătoase, în general în zonele expuse la frecare şi umezeală şi sunt agravate de transpiraţie, fricţiune, tratamente prelungite cu antibiotice, boli febrile”. Mă liniştesc rapid şi trag concluzia sănătoasă că nu sunt, încă, pe moarte. Însă nici bine nu sunt. Mai ales că mă aşteaptă o perioadă de alte tratamente, pilule şi hapuri frumos ambalate luate, cu drag, de la farmacie.

Candidoza apare atunci când imunitatea organismului este dezechilibrată.

Poate să apară ca urmare a unui tratament recent cu antibiotic, sau ca urmare a instalării diabetului zaharat, sau ca urmare a diabetului zaharat necontrolat, ca urmare a unei sarcini datorită modificării nivelurilor hormonale ale mamei.

Nu cred că mai este necesar să vă menţionez cum am rupt eu internet-ul în două căutând informaţii despre candidoză şi eventuale tratamente alternative. Cine nu ştie ce este candida albicans? Este o ciupercă (micoză) cauzată de specii de candida care fac parte din flora normală a organismului. Infectiile apar în mucoasele membranelor umede ale corpului. Adică, putem distinge după locul de apariţie, o candidoza bucală şi una vulvo-vaginală (deşi ea apare şi la bărbaţi şi am putea să o denumim mai bine candidoză în sfera genitală). Aşadar, dragi bărbaţi, nu vă mai ridicaţi sprânceana dacă partenera voastră vă anunţa că trebuie să faceţi şi voi un tratament pentru candidoză. Nu este cazul să angajaţi un detectiv particular, sau să va faceţi planuri de divorţ.

Candida populează în mod normal vaginul; dar, atât la femei cât şi la bărbaţi, cavitatea bucală şi tractul digestiv.

Candida populează în mod normal vaginul dar şi cavitatea bucală şi tractul digestiv, atât la femei, cât şi la bărbaţi. Candidoza apare atunci când imunitatea organismului este scăzută. Poate să apară ca urmare a unui tratament recent cu antibiotic, sau ca urmare a instalării diabetului zaharat, în urma unor dezechilibre produse de acesta, ca urmare a unei sarcini, datorită modificării nivelurilor hormonale ale mamei.

Alţi factori care pot favoriza aparitia candidei pot fi contraceptivele orale, tulburări endocrine sau tiroidiene, terapia costicosteroidă. La bărbaţi, infecţia micotică cu candida se manifestă prin: mâncărimi (prurit) accentuate, înroşirea şi inflamarea glandului însoţite de depuneri albicioase şi brânzoase asociate, de obicei,cu bubiţe roşii (iritaţii).

Netratată corespunzător candidoza poate provoaca şi cistite, pielite, uretrite. La femei simptomele sunt asemănătoare. Candidozele din sfera genitală se manifestă prin mâncărimi, înroşirea zonei, iritaţii, discomfort vaginal şi prezenţa unor depozite albicioase. Mirosul degajat de aceste depuneri este specific – greu de suportat – asemănător mirosului de peşte stricat.

promotie proBIO

Remediu naturist

Fii mereu în gardă! Pentru un sistem imunitar imbatabil îţi sugerăm proBio. PROBIO revitalizează organismul,  fiind vital pentru menţinerea stării nostre de sănătate. Ingredientele sale sunt atent selecţionate, provenind din culturi atestate ecologic. Fiecare din elementele componenete ale acestui preparat deţine un rol important. Băutura obţinută din amestecul acestor pulberi are certe proprietăţi nutritive, de protejare a celulelor împotriva stresului oxidativ.

Cu o cană de ceai de pelin se fac spălături ale zonei afectate atât la femei cât şi la bărbaţi, după care se aplică tratamentele antimicotice.

Tratamentul candidozei, în sfera genitală, este asemănător celui pentru candodiza orală şi anume administrarea de medicamente antimicotice. Administrarea se face pe cale intravaginală a cremelor sau ovulelor antimicotice. În multe dintre cazuri este necesară şi asocierea pe cale orală a unor tratamente antimicotice. Ceea ce este foarte important de reţinut este că acest tip de tratament se efectueaza concomitent la ambii parteneri sexuali şi trebuie susţinut şi de o foarte bună igienă locală.

Leacurile bătrâneşti, fie că mă credeţi sau nu, pot fi extraordinar de folositoare şi în această situaţie. Ceaiul de pelin, la care trebuie adăugată o linguriţă de bicarbonat de sodiu, este sfânt. Cu o cană de ceai de pelin se fac spălături ale zonei afectate atât la femei cât şi la bărbaţi, după care se aplică tratamentele antimicotice. Dacă apa pe care o folosiţi pentru prepararea ceaiului este apă care a stat în prealabil peste un strat consistent de argilă, ar fi şi mai bine! Ar fi păcat să nu punem la treabă într-o astfel de situaţie apa din argilă, ea având atâtea proprietăţi curative.

O pastă de dinţi preperată în casă salvează vieţi.

Adaugă unei linguri de pulbere de argilă albă o linguriţă de apă plată, o linguriţă de pulbere de anason, o jumătate de linguriţă de turmeric şi două linguriţe de bicarbonat alimentar şi amestecă bine.

Cu ce am reuşit să o ţin la respect? Nici eu nu m-aş fi crezut pe cuvânt! Cu leacuri aşa zis băbeşti! Uite aşa, de prin babe adunate, reţetele astea vechi sunt foarte eficiente. Timp de aproximativ două luni m-am spălat pe dinţi cu o pastă preparată în casă. Am adăugat unei linguri de pulbere de argilă albă o linguriţă de apă plată (care a stat timp de o zi peste un strat gros de argilă), o linguriţă de pulbere de anason, o jumătate de linguriţă de turmeric şi două linguriţe de bicarbonat alimentar. După ce mă spălam pe dinţi cu această pastă, dimineaţa mai ales, mă spălam cu pastă de dinţi din comerţ. Era necesar să îmi albesc dinţii înainte de a ieşi pe stradă deoarece turmericul conţine un pigment galben foarte puternic. Nu uitam de limbă, ea fiind cea mai afectată de candidoză.

Dacă aş fi avut puţintică răbdare şi aş fi avut mult mai multă încredere în cămara naturii poate mi-aş fi salvat ficatul de la o luptă inegală.

Leacuri

Stând acum strâmb şi gândind drept îmi pare rău că, la momentul respectiv, nu am încercat eu mai întâi leacul băbesc. M-am aruncat, ca orice om modern al timpurilor noastre, în terapiile medicamentoase, în speranţa unei rezolvări rapide şi eficiente. Dacă aş fi avut puţintică răbdare şi aş fi avut mult mai multă încredere în cămara naturii, poate mi-aş fi salvat ficatul de la o luptă inegală. Dar, niciodată nu e prea târziu. Oricum după tratamentul cu antimicotice am urmat o cură de mai multe luni de resetare a organismului meu şi de reaşezare a lui pe traiectoria sănătoasă. Cu aceste informaţii în minte închei şi vă transmit sănătate doar pentru că ea este măsura fericirii noastre. Iar cu înţelepciunea mea de acum vă spun sincer că ar fi mai bine să prevenim decât să tratăm. Pe cuvântul meu de pionier!

Citeşte mai multe şi despre alphaDIGEST!

 

Surse:

Share this post

Leave your thought here