Blog

Sindromul colonului iritabil sau când stresul trece prin stomac

Dragostea trece prin stomac! Nimic mai adevărat. Și fericirea tot prin stomac trece și se menține datorită unei digestii normale și sănătoase.
Legătura dintre sistemul nostru digestiv și cel neuronal nu mai este, de multă vreme, un mister pentru oamenii de știință. Cercetătorii moderni sunt cei care au pus în lumină cel de-al doilea creier uman – sistemul nostru digestiv. Dacă fabrica noastră de energie – burta- este sănătoasă și, în permanență alimentată corespunzător, atunci și noi vom fi fericiți.

O zecime din populația europeană suferă de sindromul colonului iritabil

Însă realitatea nu este mereu la înalțimea speranțelor noastre. Una din afecțiunile tractului digestiv care dă bătăi de cap, conform statisticilor, aproximativ unei zecimi din populația din Europa, este sindromul colonului iritabil (SCI). Cauza exactă a acestei afecțiuni este necunoscută. Majoritatea pacienților afectati de sindromul colonului iritabil descriu o legătură mai mult sau mai puțin rapidă între ingestia anumitor alimente și apariția sau agravarea simptomelor digestive. Cu toate acestea, medicii specialiști cred că o comunicare între creier și tractul gastrointestinal reprezintă cauza acestui sindrom.

O combinație complexă de elemente, incluzând stresul psihologic, statusul hormonal, sistemul imun și neurotransmițătorii, par să interfere cu mesajele dintre creier și burta noastră.

Această comunicație anormală dintre creier și intestin determină contracții sau spasme abdominale, care cauzeaza adesea crampe. Aceste spasme, fie accelerează tranzitul intestinal, determinand diareea, fie îl incetinesc, determinând constipația. Persoanele care sunt diagnosticate cu sindromul colonului iritabil (SCI) au un intestin anormal de sensibil. Nu se cunoaște motivul pentru care intestinele acestor persoane reacționează puternic la elementele care contribuie la aparitia acestei boli. Așadar, ca în cazul oricărei alte afecțiuni, și în cazul sindromului colonului iritabil sunt mai mulți factori care concură la apariția unui episod acut.
alpha Digest

Este sau nu alimentația responsabilă de apariția sindromului colonului iritabil?

Părerile specialiștilor sunt încă împărțite. Unii consideră alimentația ca principal factor declanșator al crizelor de sindromul colonului iritabil, alții consideră că nu există alimente care să se asocieze cu această afecțiune. Având în vedere, însă, faptul că ceea ce se întâmplă la nivel digestiv determină starea noastră de bine tindem să credem că ceea ce mâncăm ne definește. Tot cercetători au fost și cei care au demonstrat faptul că sistemul digestiv este cel care suplineşte necesarul de serotonină şi dopamină din organism, aproximativ 90-95%.

Sistemul nostru digestiv este cel care suplineşte necesarul de serotonină şi dopamină din organism, aproximativ 90-95%.

Serotonina ca şi dopamina sunt considerate hormoni. Primul este direct răspunzător de buna noastră dispoziţie, de eficiența derulării programului veghe-somn. Al doilea este răspunzător de capacitatea noastră de concentrare şi de acţiune pe timpul zilei. Dezechilibrele ivite în această arie pot avea consecinţe uneori grave. Este clar că dacă sistemul digestiv este afectat de alimente necorespunzătoare. Secreţia de serotonină sau cea de dopamină nu va mai fi conform standardului necesar.

Simptomele sindromului colonului iritabil sunt multiple și categoric neplăcute

Medicii gastroenterologi folosesc adesea o listă de simptome, cunoscută ca și criteriile Roma II, pentru a face diferența între SCI și de alte tulburări intestinale.
Cu toate acestea, chiar dacă nu toate simptomele din lista Roma II sunt prezente, se poate pune diagnosticul de sindrom de colon iritabil. Așadar se consideră ca fiind sindrom de colon iritabil dacă durerile sau disconfortul abdominal sunt continue sau apar și dispar pe o perioadă de cel puțin douăsprezece săptămâni (nu neapărat consecutive) în timpul ultimului an, plus două din următoarele trei condiții:
– durerile sunt ameliorate după emisia de fecale;
– frecvența scaunelor se modifică;
– aspectul sau forma scaunului se modifică.

În afara simptomelor intestinale mai pot apărea și alte manifestări

Modelul de tranzit intestinal poate varia cel puțin în 25% din timp. Așadar tranzitul intestinal poate fi accelerat, adică să producă diaree, sau încetinit și atunci se discută despre contipație. Persoana în cauză poate avea mai mult de trei scaune pe zi sau mai puțin de trei scaune pe săptămână. Materiile fecale pot varia în mărime sau consistență, pacientul experimentând senzația de defecație iminentă sau încompletă.

Modificările digestiei sunt însoțite de balonare abdominală cu borborisme la nivelul intestinelor iar scaunele diareice pot alterna cu perioadele de constipație.

Aceste modificări ale digestiei sunt însoțite de balonare abdominală cu sunete abdominale – borborisme – așa zisele bolboroseli la nivelul intestinelor. Scaunele diareice pot alterna cu perioadele de constipație. În toată această perioadă pacientul acuză dureri abdominale joase care pot determina emisia de mucus odată cu scaunul. În afara simptomelor intestinale mai pot apărea și alte manifestări cum ar fi stări de anxietate sau chiar depresie, stări de oboseală însoțite de dureri de cap (cefalee), modificări ale gustului – de obicei gust neplăcut- dureri de spate, tulburări ale somnului sau tulburări urinare (senzația de micțiune imperioasă, micțiuni frecvente, golire incompletă a vezicii urinare).

Ce este de făcut?

În primul rând trebuie să încercăm să controlăm acei factori din viața noastră care depind de noi. Poate că nu vom reuși imediat să ne controlăm propriile reacții la stres sau nu vom putea contracara eficient oboseala. Însă alimentația este unul din acei factori pe care îi putem influența rapid dacă ne dorim acest lucru. Este important să verificăm calitatea alimentelor pe care urmează să le consumăm cât și frecvența meselor. Astfel mesele trebuie să fie luate la ore regulate, mâncând încet și stând pe scaun (nu pe fugă), într-o atmosferă calmă, mestecând bine alimentele și consumând apă din belșug după masă. Alimentele trebuie preparate la abur, la cuptor sau la grătar.

Trebuie evitate cu orice preț alimentele prăjite, mâncărurile pe bază de rântașuri, mâncărurile în sosuri grele, alimentele picante (muștar, ceapă, usturoi, piper).

De asemnea persoana care suferă de sindromul colonului iritabil trebuie să evite mâncărurile grase sau preparatele afumate. Alcoolul, cafeaua și tutunul trebuie categoric scoase din regimul zilnic de viață. De asemenea este de dorit un stil de viața mai activ. Dacă persoana în cauză are un stil de viața sedentar este de dorit ca acest aspect să se schimbe. Treizeci de minute de mișcare ușoară pe zi (mers în pas alert sau o plimbare prelungită) este un abicei de adoptat de către orice persoană, fie că este diagnosticată cu sindromul colonului iritabil fie că nu.

Constipație sau scaune moi – ce putem mânca și ce nu?

Așa cum am mai afirmat sindromul colonului iritabil se poate manifesta prin modificări digestive fie în sfera constipației fie în cea a scaunelor diareice. Dacă problema principală este constipația regimul alimentar al persoanei în cauză se va orienta în jurul unui hidratări corecte și a unui regim alimentar foarte bogat în fibre.

O hidratare corectă presupune consumul a 1,5 până la 2 litri de apă pe zi. Se recomandă administrarea unui pahar de apă plată dimineața, pe stomacul gol. După câteva minute se poate mânca micul dejun. Acesta trebuie să conțină preponderent lactate și brânzeturi, pâine integrală sau pâine cu tărâțe, sucuri proaspete de fructe sau legume (portocale, lămâi, morcov, țelină, sfeclă roșie). Se mai pot mânca cerealele integrale, neprelucrate termic (semințe de in sau psilium).

Mesele principale trebuie să fie compuse preponderent din legume verzi, crude sau gătite simplu (la abur sau fierte) cum ar fi: fasolea verde, mazărea, spanacul, ștevia, loboda, urzicile, dovleceii, salata verde, rucola, valeriana, avocado, ceapa verde și usturoiul verde cu precauții însă. Carnea se poate consuma însă în cantități moderate. Este de preferat carnea de pește la grătar sau la cuptor sau carnea de curcan sau de vită fierte sau la grill. Gustările pot consta din fructe crude (pere, prune) în compot sau în tarte, sau fructe uscate cum ar fi curmalele sau smochinele.

Alimentația în sindromul colonului iritabil  se stabilește în funcție de modificările digestive care apar:  fie din sfera constipației fie din cea a scaunelor diareice.

Alimentație de protecție în caz de scaune moi

Dacă sindromul colonului iritabil se manifestă prin accelerarea tranzitului intestinal atunci persoana în cauză trebuie să iși modifice dieta. Acesta ar trebui să se concentreze pe:
– ceai de mentă,
– orez sau paste din orez,
– carne slabă de vită sau de curcan,
– pește fără grăsime,
– ouă fierte, tari,
– pâine uscată sau veche de o zi, crutoane, grisine,
– legume care nu fermentează (fără mazăre, fasole, linte, varză, ardei gras, ardei capia)
– roșii și castraveți (decojite în prealabil),
– fructe care nu fermentează – cum ar fi bananele, merele pentru diabetici fără coajă, gutui.

Măsura fericirii este sănătatea noastră digestivă

Nu există, însă, un tip de tratament care sa fie eficient pentru toate persoanele. Medicul specialist și pacienții săi trebuie să colaboreze pentru a determina care este cea mai eficientă abordare terapeutică. Este necesara adaptarea stilului de viață pentru a ameliora eficient simptomele și pentru a putea fi continuate activitățile zilnice. Pentru cele mai multe persoane cu sindromul colonului iritabil tratamentul la domiciliu reprezintă cea mai buna opțiune. Este de ajutor cunoașterea cât mai multor lucruri despre aceasta boală, pentru a putea comunica si conlucra mai bine cu medicul specialist. Cu toate că momentan nu există un tratament care să vindece această afecțiune, atenția deosebită asupra dietei și eliminarea, pe cât posibil, a stresului, țin simptomele sub control și previn reactivarea bolii.

sindromul colonului iritabil
alpha DIGEST

Citeşte mai multe despre cele cinci ingrediente pentru o digestie sănătoasă – alphaDIGEST !

Promoţie alpha DIGEST

Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro/Tulburari-de-tranzit–diareea-si-constipatia-/sindromul-de-intestin-iritabil-sii_560,
http://www.gastromf.ro/dieta-in-sindromul-de-intestin-iritabil,
https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/sindromul-de-intestin-iritabil-tratament

Share this post

One Comment

    • Liliana

    • 9 august 2019 at 11:04 am

    Buna ziua,eu sufar de sci am facut tot felul de tratamente …lucrez in afara tari si acum sunt in tara ,datorita unui stres de 2 saptamani stau numai pe wc si cu antidiareice ,stiu ca e pe fond de nervos deoarece sunt intr o situatie care se misca incet si asta ma face fff anxioasa ,in trecut am suferit de o depresie ,acum simt ca sa stabilit la colon …va rog ce pot sa iau pana ajung din nou in tara unde lucrez la medicul curant..multumesc

Leave your thought here