Coenzima Q10
Prezentată în reclame ca un supliment-minune, se spune despre coenzima Q10 că mareşte rezistenţa, ajută la slăbit, combate cancerul şi chiar întârzie îmbătrânirea. Aceste pretenţii sunt exagerate, dar nutrientul este într-adevar promiţător în tratamentul bolilor cardiace şi al gingivitei.
Coenzima Q10, o substanţă naturală produsă de organism, face parte dintr-o familie de compuşi numiţi chinone. Când a fost izolată pentru prima dată, în 1957, oamenii de ştiinţă au numit-o ubichinonă. Aceasta pentru că era omniprezentă (ubicuă) în natură.
De fapt, coenzima Q10 se găseşte în toate organismele vii. Este concentrată şi în multe alimente, printre care alune, nuci şi uleiuri. În ultimul deceniu, coenzima Q10 a devenit unul dintre suplimentele dietetice cele mai populare în lume. Partizanii acestui nutrient îl folosesc pentru a trata boli de inima şi alte afecţiuni grave. Unii clinicieni cred că este atât de importantă în menţinerea funcţionării normale a organismului, încât ar trebui numită “vitamina Q”.
CUM ACŢIONEAZĂ COENZIMA Q10
Funcţia cea mai importantă a coenzimei Q10 este catalizator al metabolismului. Este seria complexă de reacţii chimice în timpul cărora alimentele sunt descompuse în “pacheţele”de energie pe care le foloseşte organismul.
Acţionând împreună cu enzimele (“coenzimă”), compusul accelerează procesul metabolic, furnizând energia de care celulele au nevoie:
- ✅ pentru a digera mâncarea;
- ✅ a vindeca rănile;
- ✅ a menţine muşchii sănătoşi;
- ✅ a îndeplini celelalte funcţii somatice.
Nutrientul are un rol esenţial în producerea energiei, aşa că nu este de mirare că se găseşte în fiecare celulă din corp.
Prezent din abundenţă mai cu seama în celulele energointensive ale inimii, el ajută acest organ să bată de peste 100000 de ori în fiecare zi. În afară de aceasta, coenzima Q10 aciţonează ca antioxidant. La fel ca vitaminele C şi E, ajuntă la neutralizarea radicalilor liberi, moleculele care deteriorează celulele.
PROFILAXIE
Coenzima Q10 poate preveni cancerul, infarctul miocardic şi alte boli asociate cu acţiunea distructivă a radicalilor liberi. Este folosită şi ca intensificator de energie şi supliment împotriva îmbătrânirii. Concentraţia ei scade cu vârsta (şi cu anumite boli), aşa că unii medici recomandă începerea suplimentării sale zilnice după 40 de ani.
BENEFICII MAJORE
Coenzima Q10 a produs entuziasm ca posibilă terapie pentru cardiaci, în special pentru cei care suferă de insuficienţă cardiacă sau care au inima slăbită. În anumite studii, pacienţii cu deficienţe în funcţionarea inimii au înregistrat o ameliorare substanţială după ce au adăugat suplimentul la medicamentele şi terapiile lor convenţionale.
Alte studii au indicat că persoanele cu boli cardiovasculare au un nivel scăzut al acestei substanţe. Alte cercetări au arătat că coenzima Q10 poate împiedica formarea cheagurilor de sânge, să scadă tensiunea arterială, să controleze aritmia, să trateze prolapsul valvei mitrale, să reducă simptomele bolii Raynaud *(circulaţia proastă în extremităţi) şi să aline durerile în piept (angina). Dar este considerată un complement – nu un înlocuitor – al tratamentelor medicale convenţionale. Nu luaţi acest nutrient în locul medicamentelor pentru inimă sau altei medicaţii prescrise.
BENEFICII SUPLIMENTARE
Câteva studii au arătat că coenzima Q10 poate prelungi viaţa celor cu cancer mamar sau de prostată, dar rezultatele sunt înca incerte. Pare şi să ajute în procesul de vindecare şi reducere a durerilor şi sângerarii celor care suferă de gingivită şi să accelereze refacerea după chirurgia bucală.
Suplimentul promite şi în bolile Parkinson şi Alzheimer, precum şi în fibromialgie, şi poate să îmbunătăţească rezistenţa celor care sufera de SIDA. Unii practicieni cred că nutrientul ajută la stabilizarea nivelului de zahăr în sânge la diabetici. Multe alte avantaje mai sunt reclamante de acest supliment: încetineşte îmbătrânirea, ajută la slabit, îmbunătăţeşte performanţa sportivă, combate sindromul de oboseală cronică, calmează multe forme de alergii şi creşte imunitatea. Sunt necesare şi alte cercetări ca să se stabilească eficacitatea coenzimei Q10 pentru aceste probleme, ca şi pentru altele.
MOD DE ADMINISTRARE
Dozaj
Doza generală este de 50 mg de 2 ori pe zi. Dozele mai mari, de 100 mg de 2 ori pe zi, pot fi folositoare în afecţiunile cardiace sau circulatorii sau în boala Alzheimer şi alte afecţiuni specifice.
INDICAŢII DE UTILIZARE
Luaţi un supliment dimineaţa şi seara, cu mâncare pentru a mări absorbţia. Coenzima Q10 ar trebui luată continuu o perioadă mai lungă de timp: e nevoie de 8 săptămâni pentru a se înregistra rezultate notabile.
EFECTE SECUNDARE POSIBILE
Majoritatea cercetărilor indică faptul că suplimentul este inofensiv, chiar în doze mari, în rare cazuri poate produce deranjamente stomacale, diaree, greaţă şi pierderea poftei de mâncare. Cum însă coenzima Q10 nu a fost studiată aprofundat, este indicat să consultaţi medicul înainte de a o folosi, în special dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi.
PRECAUŢII
Femeile gravide sau care alăptează ar trbui să fie foarte precaute şi să-şi consulte medicul înainte de a lua coenzima Q10; nutrientul nu a fost bine studiat în acest grup.
NU UITAŢI!: dacă suferiţi de o boală, consultaţi medicul înainte de a lua suplimente.
preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011