Blog

papadia

Păpădia

Orice copil cunoşte această plantă de un galben viu din familia compozitelor, din care primăvara, imediat dupa înflorire, se formează puful de păpădie aşa de îndrăgit.
Şi în restul anotimupurilor este usor de recunoscut după frunzele sale specifice, puternic zimţate , îngustate la bază.
Cei care îşi doresc un gazon perfect, englezesc, au de luptat continuu cu păpădia care, cu ajutorul rădăcinilor sale adânci, se fixeaza bine de sol.

Unde se găseşte păpădia?

Această plantă absolut nepretenţioasă şi cu o mare capacitate de adaptare este raspândită aproape oriunde, din acest motiv o găsim în întreaga Europa – din laponia de nord până în Sicilia. În zona paralelei geografice unde ne aflam ,aceasta plantă acopera câmpuri întregi, iar în grădină este adesea un musafir nepoftit. Frunzele proaspete se recoltează în perioada aprilie-mai.

Care sunt efectele plantei?

Denumirea populară în franceză a păpădiei “Pissenlit”, în traducere liberă înseamnă : “urinează în pat”. Într-un limbaj de specialitate acest lucru dovedeşte că din timpuri domeniu de aplicare al plantei este stimularea funcţiei rinichiului.
Majoritatea medicamentelor destinate reglării funcţiei renale şi eliminarea pietrelor din rinichi şi căile urinare conţin păpădie, însa întalnim această plantă şi în preparatele destinate problemelor digestive. În cazul în care planta medicinala este utilizată în scop curativ, putem preveni şi apariţia pietrelor bilare.
Prevenirea are efect numai în cazul în care ceaiul de păpădie este consumat un timp îndelungat – cel puţin 4-6 săptămâni.

Cura de păpădie
“Cura de primăvară” din frunzele sau laptele papadiei, cunoscută din timpuri stravechi, are cu siguranţa efect deoarece conţine vitamine, mai ales vitamina C. efectul stimulativ asupra ficatului şi bilei ajută la curăţirea organismului.
Substanţele active conţinute stimulează metabolismul celular, după o cură de păpădie organismul parca renaşte. Deoarece în afară efectelor menţionate planta respectivă stimulează şi circulaţia sângelui din ţesuturi, ea este considerată un tonic general şi relaxant.

Ce parţi se utilizează?

Din punct de vedere medical se poate utiliza întreaga plantă împreună cu radacina. Pe langă extrasul şi ceaiul de păpădie, există şi “cafea de păpădie”, care se realizează din rădăcina prajită a plantei. Din cauza gustului amărui consumul ei nu este foarte răspândit.
Frunzele tinere, culese primăvara, constituie nu numai o sursă importantă de vitamine, ci împreună cu cresonul se pot folosi la prepararea unei salate gustoase.

ATENŢIE
Frunza de păpădie atât de gustoasă primăvara, toamna devine amară. Laptele ce se găseşte în tije poate cauza o stare de rău copiilor care mestecă frunzele plantei.

DOMENIUL DE APLICARE

✅ diuretic
✅ tonificare după o boală lungă
✅ în caz de afecţiuni biliare
✅ previne formarea pietrelor
✅ eliminarea pietrelor existente din rinichi sau din caile urinare.
Share this post

Leave your thought here