Blog

Masaje de conştientizare

Masajele de conştientizare a corpului se bazează, toate, indiferent de tehnică (masaj californian, suedez sau metamorfic), pe explorarea simţului tactil.
Permiţând pielii să-şi regăsească toate capacităţile senzoriale, ele induc un sentiment real de destindere şi abandon.

PRINCIPII

Masajele de conştientizare a corpului sunt inspirate din practica atingerii. Este folosită spontan pentru a alina micile probleme de sănătate cotidiene, precum durerile de cap şi tensiune. Şi este utilizată în mod curent de medicina populară pentru a uşura convalescenţa după o rănire sau o boală.

  • Civilizaţia occidentală a repudiat multă vreme această practică, considerată jenantă, fiind asociată plăcerii sexuale.
  • Masajele de constientizare a corpului solicită toate cele 720 000 de terminaţii nervoase ale pielii, împlicate în percepţia atingerii. Excitata – în sensul propriu al termenului – pielea atinsă îşi recapătă funcţia de organ senzorial. Este capabil de a genera o plăcere care favorizează destinderea, fizică şi psihică.
  • Terapeuţii fac o mişcare învaluitoare care, atingand epiderma fară a exercita nici o presiune, nu acţionează asupra terminaţiilor nervoase implicate în perceperea durerii.
  • Mişcarile se pun în acord cu respiraţia, care tinde să calmeze, pe parcursul şedinţei, contribuind astfel la relaxarea pacientului.
  • Aceste masaje acţivează circulaţia sângelui şi a limfei: mişcarea învăluitoare a mâinilor exercită un adevarat drenaj care ameliorează eficacitatea irigării organelor.
  • Vă pot atenua durerile postoperatorii sau lombalgiile, depresia, stresul şi anxietatea ( mai ales dacă suferiţi de cancer)
  • Disponibilizarea corpului, excitat dincolo de zonele erogene obişnuite, favorizează plăcerea sexuală.

CONTRAINDICAŢII

  • Masajele de conştientizare a corpului nu sunt recomandate dacă suferiţi de boli de piele, dacă aveţi răni sau echimoze, sau dacă aţi suferit recent o intervenţie chirurgicală.
  • În plus, masajele, chiar superficiale, influenţează circulaţia sângelui (tensiunea arterială urcă un pic) şi ritmul inimi (scade puţin). Dacă aveţi probleme circulatorii sau cardiace, aceste efecte pot avea consecinţe importante. Dacă aveţi antecedente de boală cardiacă, de embolie, flebită sau diabet, cereţi sfatul medicului.

ATENŢIONARE

Fiecare sedinţă de masaj de conştientizare a corpului vizează abandonul de sine. Numai că nu te poţi abandona indiferent cum, indiferent cu cine şi, oricare ar fi tipul de masaj, relaţia cu maseurul este fundamentală. Ceea ce înseamna că există şi pericolul să daţi peste un maseur care v-ar putea spune că vă ajută să vă regăsiţi starea fetală şi care ar putea încerca să vă prindă într-o relaţie de dependenţă: ceea ce înseamnă că abandonul comporta un risc pentru pacienţii fragili din punct de vedere psihic.

GĂSIREA UNUI SPECIALIST

În Romania, masajul este practicat, în mod oficial, de catre tehnicieni maseuri cu certificat recunoscut de Ministrerul Muncii si cel al Educaţiei.
Există o gamă foarte largă de cursuri de calificare, ceea ce însemnă că trebuie să vă interesaţi ce tip de masaj practică un anume maseur.

CE SPUN STUDIILE

Au fost analizate mai multe studii clinice pentru a se evalua impactul masajelor de conştientizare a corpului asupra anxietăţii, în mod special la persoanele bolnave de cancer. Ele au deomnstrat o reală eficacitate asupra calităţii vieţii bolnavilor (diminuarea a greţurilor, a oboselii şi a durerii), ele au dovedit şi impactul asupra personalului de îngrijire, căruia masajul îi permite să stabilească o relaţie mai bună cu pacienţii. În schimb, efectul asupra depresiei nu a fost validat, şi nici cel asupra lombalgiei.

Oricum, medicii recomandă masajele pentru atenuarea durerilor, în mod special pentru durerea morală şi psihică. Psihoterapeuţii îl consideră chiar o unealtă a specialităţii lor, un fel de modalitate fizică de a-şi exercita profesia.

CUM SE DESFAŞOARĂ O ŞEDINŢĂ

Între terapie şi starea de bine

  • Specialistul va întreba întai ce doriţi, pe planul starii fizice şi psihice, al modului dvs. de viaţă etc. ar trebui să aveţi încredere, căci eficienţa masajului depinde de buna relaţie dintre el şi dvs.
  • Fiecare sedinţă durează aproximativ o oră, se practică pe pielea goală, cel mai adesea în poziţie culcat.
  • Specialistul foloseşte uneori un ulei sau o loţiune, ca să evite supra încalzirea pielii. Poate începe printr-o fricţiune puternică, pentru a încalzi muşchii, fără a arde epiderma. Gestul sau, învaluitor, ia întai în stapanire spatele dvs., apoi abdomenul şi bustul. Mâinile coboară întai şi apoi urcă, ca şi când c-ar ridica sau, dimpotrivă, v-ar aseza ele vă trag într-o direcţie sau în alta.
  • Maseurul îşi pune în acord miscarea sa cu respiraţia dvs.: dacă mâinele fac o mişcare pe inspiraţie, fac mişcarea opusă pe expiraţie. Ritmul respirator încetineşte progresiv, permiţând astfel ca gesturile să fie mai lungi.
  • Fiecare şedinţă se încheie printr-un schimb de replici în cursul căruia terapeutul va cere impresiile.

MASAJUL CALIFORNIAN

Pus la punct în anii 1980 în California, acesta presupune o mare apropiere între maseur şi pacientul său. Este, fără îndoială, masajul cel mai senzual.

  • Practicianul începe cu masarea spatelui. Mainele sale coboară de-a lungul spatelui, lăsând liberă coloana vertebrală, şi se reîntâlnesc pe sacrum (partea coloanei vertebrale situată între vertrebrele lombare şi cioccis), urmează traiectoria feselor, apoi urcă pe şolduri către axile. Apoi vă întoarceţi pe spate. Maseurul îşi pune mâinele pe oasele proeminente ale bazinului, pe care se sperijină, apoi urcă spre umeri. De aici, coboară de-a lungul braţelor, spre mâini. Revine şi va măsează abdomenul cu o mişcare mai mult sau mai puţin circulară, într-un sens şi în celălalt. Apoi mâinele sale vă parcurg coapsele de sus pănă jos, gambele, vă lucrează tălpile în profunzime, vă ridică călcâiele şi apoi urcă din nou, prin exteriorul picioarelor.
  • Masajul hawaiian ( sau Lomi-Lomi) este foarte asemănător, cu o deosebire: se desfăsoară pe întreg corpul, inclusiv pe faţă, şi foloseşte în mod sistematic o mare cantitate de uleiuri şi loţiuni.

METODA METAMORFICĂ

Elaborată de către reflexoterapeutul şi naturopatul englez Robert St John, metoda porneşte de la pricipiile reflexoterapiei, care stabileşte o corespondenţă între părţile corpului şi anumite zone ale labei piciorului sau ale mâinii.

  • Ea utilizează lejere fricţiuni circulare sau spiralate practicate pe zonele reflexogene corespunzand coloanei vertebrale (marginea interioară a labelor picioarelor şi a mâinilor) şi a capului. Această atingere lentă şi repetată ar elibera toate tensiunile fizice şi emoţionale acumulate în coloană în timpul vieţii fetale.
  • Pentru adepţii metodei metamorfice, viaţa prenatală influenţează direct viaţa extrauterină: problemele de care suferim acum s-au dezvoltat în uter şi au fost înregistrate de coloana vertebrală (corespunzând parţii interne a labei piciorului şi a mâinii). Eliberarea coloanei vertebrale ar debarasa individul de un anumit numar de blocaje transmise fătului în timpul gestaţiei, adică toate tensiunile.
  • Maseurul, numit catalizator, vă manipulează picioarele, unul dupa altul, prin mişcari circulare uşoare, pe parţile laterale. Apoi continuă cu mâinele şi capul.
  • El îşi propune să vă activeze fluidul vital, ceea ce ar permite crearea unui nou echilibru între spirit şi corp, şi astfel adoptarea unei noi atitudini, mai pozitive.

MASAJ SUEDEZ

Pus la punct la începutul secolului al XIX-lea de către suedezul Per Henrik Link, masaj suedez este mai variat şi mai dinamic decât masajul californian. El mobilizează mai multe gesturi şi calitaţi ale atingerii, amestecă blandeţea cu fermitatea.
Mângaie, dar şi frământă, malaxează, freacă, ciupeşte, loveşte.

  • Pacientul poate fi dezbrăcat sau în lenjerie intimă, culcat pe o masă sau aşezat pe un scaun de masaj. Sedinţa începe printr-o atingere: această atingere blânda a mâineilor orintată către inimă, este ceva mai fermă la dus ( către inima) decât la întors (dinspre inimă). Astfel corpul dvs. se relaxează
  • Apoi, terapetul va freaca puternic masele musculare. Cu degetele, va frământa zonele unde oasele sunt proeminent (omoplaţi, de exemplu). Sau poate face o variantă, ciupirea, care permite ridicarea pielii cu o mână pentru a o trege în mâna cealalaltă şi tot aşa, într-un schimb continuu. Vă tratează coloana într-un mod diferit: mâinele vin prin laturi, dar printr-o presiune ceva mai fermă decât la masajul californian, uneori numai degetele, alteori cu coatele îndopite.
  • Şedinţa se termină prin mişcari de mângâiere, aşa cum a început.

preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Share this post

Leave your thought here