Blog

Ananasul şi calităţile lui terapeutice

Ananasul, timp de sute de ani, a fost considerat un fruct rar şi scump. Ovidiu scrie: este cel mai delicios dintre fructe, un lux al zeilor şi numai Venus are dreptul să-l culeagă. În secolul al XVIII-lea şi al XIX-lea, ananasul era cultivat în sere artificiale în toată Europa de Vest. Era apreciat de oamenii bogaţi ca fruct de decor şi simbol al ospitalităţii şi luxului.
Era atât de rar şi scump, încât în secolul al XIX-lea nobilii îşi împrumutau fructele între ei pentru a-şi decora mesele când aveau oaspeţi. Ananasul este originar din regiunea Mato-Grosso din America de Sud. Aici încă mai poate fi găsit astăzi sub forma unei plante mici, sălbatice, cu seminţe numeroase, maronii închis, de dimensiunea unui bob de orez. Localnicii îl numeau nana, adică fruct delicios, şi îl venerează şi astăzi printr-o sărbătoare închinată lui.

Conţinutul bogat de vitamine şi minerale

Ca multe alte fructe exotice, ananasul este o adevărată bombă enzimatică. Proprietăţile sale în ceea ce priveşte curăţarea organismului, detoxifierea, purificarea intestinelor şi a sângelui nu sunt egalate de nici un fruct.

În toată America Latină, ananasul a fost multă vreme prescris ca leac pentru:

✅ răceli;
✅ infecţii;
✅ efecte neplăcute ale menopauzei;
✅ paraziţi intestinali;
✅ febră;
✅ astm;
✅ boli cu transmitere sexuală
✅ constipaţie;
✅ gaze;
✅ abcese.

Această gamă incredibil de largă de utilizări a fost confirmată de ştiinţa modernă, ananasul devenind una dintre bazele medicinei alternative. În afară de biotină, vitamina B12 şi vitamina E, ananasul conţine întreaga gamă de vitamine şi 16 minerale, inclusiv fier, calciu, cupru, zinc, magneziu şi iod. Ananasul este deosebit de bogat în betacaroten (pro-vitamina A), vitamina C şi complexul B de vitamine. Cu toţi aceşti nutrienţi vitali, 100 de grame de ananas conţin totuşi doar 50 de calorii.

Enzimele din ananas combat multe boli

Un element extrem de folositor în combaterea mai multor probleme de sănătate este bromelainul, o enzimă care se găseşte în cantitate mare în ananas şi are proprietatea de a descompune proteinele. Bromelainul determină atenuarea hipertensiunii, întăreşte digestia şi purifică sângele. Enzimele proteolitice sunt capabile să reducă reziduurile proteice şi să combată paraziţii intestinali. De aceea, pentru acest gen de probleme se apelează la produse pe bază de bromelaină, dar ananasul proaspăt este la fel de eficient.
Aceasta enzimă, conjugată cu altele care se găsesc de asemenea în ananas, poate stopa proliferarea celulelor canceroase şi împiedică formarea metastazelor, întărind sistemul de apărare al organismului. Nu s-a demonstrat instalarea dependenţei faţă de acest produs nici după ani întregi de utilizare.

Ananasul ajută la slăbit

Bromelainul drenează, are acţiune purgativă şi detoxifică. Din această cauză, ananasul este folosit la scară largă în cadrul curelor de slăbire. Numeroasele minerale pe care le conţine acest fruct ajută, de asemenea, la menţinerea în organism a unui echilibru între acizi şi baze.
Bromelainul echilibrează cantităţile de hormoni eliberate, de aceea este foarte folositor pentru femeile cu probleme menstruale sau legate de menopauză.

Ananasul previne apariţia bolilor circulatorii

Ananasul ajută la subţierea sângelui şi îmbunătăţeşte irigarea creierului. Datorită conţinutului mare de triptofan şi serotonină, ananasul influenţează în mod pozitiv starea psihică şi ajută la înlăturarea sentimentelor de depresie şi a lipsei de concentrare. Consumul de ananas ne ajută deci la păstrarea bunei dispoziţii şi la abandonarea obiceiurilor nesănătoase.
Consumul a jumătate de fruct de ananas pe zi, preferabil crescut în mod natural şi fără îngrăşăminte, este ideal pentru prevenirea unor boli precum hipertensiune, artrită, reumatism şi cancer.

Ananasul menţine pielea tânără

Din ananas se pot face produse cosmetice naturale acasă. Cremele de ananas catifelează pielea şi o întineresc. În Statele Unite există o mulţime de linii de produse cosmetice naturale bazate pe ananas, care deţine secretul întineririi şi frumuseţii, atât în interiorul cât şi în exteriorul organismului.

Share this post

Leave your thought here