Blog

Obezitatea şi bolile cauzate de ea

Obezitatea reprezintă excesul de grăsime al organismului. O persoană este considerată a fi obeză atunci când greutatea sa este cu 20% sau peste acest procent mai mare decât cea normală. Obezitatea morbidă este termenul care defineşte faptul că greutatea unei persoane este între 50% şi 100% mai mare decât cea normală.

Atunci când apare obezitatea, greutatea are efecte negative asupra sănătăţii şi afectează funcţionarea normală a organismului.

Care sunt cauzele obezităţii

Obezitatea apare atunci când o persoană consumă mai multe calorii decât poate arde organismul său. Cauzele apariţiei acestui dezechilibru între ceea ce se consumă şi ceea ce se arde sunt totuşi destul de neclare. Cercetările au dovedit că obezitatea are de cele mai multe ori mai multe cauze, nu una singură.

Aceste cauze ar fi:

Vârsta

Pe parcurs ce îmbătrânim, capacitatea organismului nostru de a realiza metabolismul funcţionează mai greu. Iar acesta nu mai are nevoie de atât de multe calorii pentru a menţine greutatea normală a corpului. De aceea, oamenii observă că, dacă mănâncă aceleaşi alimente şi desfăşoară aceleaşi activităţi ca la 20 de ani când ei au 40, încep să se îngraşe.

Sexul persoanei respective

Acesta este şi el un factor important al cauzelor obezităţii. La bărbaţi rată metabolică pasivă este mai mare decât a femeilor. Ceea ce înseamnă că ei ard mai multe calorii atunci când nu realizează activităţi fizice. Astfel că organismul bărbaţilor are nevoie de mai multe calorii pentru a nu slăbi şi a-şi menţine greutatea normală.

În schimb, la femei, după menopauză, rata metabolică scade semnificativ. Acesta este şi unul din motivele pentru care multe femei încep să ia în greutate destul de mult după ce intră la menopauză.

Ereditatea

Obezitatea sau subţirimea corpului se moştenesc de obicei de la familia din care facem parte. Într-un studiu au fost selectaţi adulţi care au fost adoptaţi atunci când erau copii. S-a stabilit că greutatea corporală a acestora este asemănătoare cu aceeea a părinţilor biologici, nu cu a celor adoptivi. Mediul oferit de familia adoptivă are aparent o influenţă mai mică în dezvoltarea obezităţii sau subţirimii corpului decât structura genetică.

De fapt, dacă mama adoptivă este grasă la vârstă adultă, există o posibilitate de 75% ca şi copilul ca adult să fie gras. La fel, dacă mama la maturitate este slabă, există 75% şanse ca şi copilul la aceeaşi vârstă să fie slab. Cu toate acestea, cei care simt că genele familiei i-au condamnat la o viaţă întreagă de obezitate ar trebui să se simtă încurajaţi de faptul că există mulţi oameni care sunt predispuşi din punct de vedere genetic la obezitate. Şi nu se îngraşă sau reuşesc să slăbească şi să se menţină toată viaţă la o greutate constantă.

Factorii de mediu

Cu toate că genele sunt un factor important în multe cazuri de obezitate, mediul în care trăieşte persoana respectivă joacă şi el un rol semnificativ. Factorii de mediu includ şi stilul de viaţă, precum şi comportamentul cotidian. Ce mănâncă şi cât de activă este persoană respectivă.

Activitatea fizică

Indivizii activi din punct de vedere fizic au nevoie de mai multe calorii decât cei mai puţin activi. În plus, activitatea fizică duce de cele mai multe ori la scăderea apetitului la indivizii obezi. În timp ce capacitatea de metabolism a corpului creşte, utilizând-se grăsimea pentru a da un plus de energie. Creşterea procentului de obezitate a indivizilor în ultimii 20 de ani este pusă de mulţi pe seama scăderii nivelului de activitate fizică zilnică.

Factorii psihologici

De asemenea, şi factorii psihologici influenţează obiceiurile culinare. Mulţi oameni mănâncă doar ca un răspuns la emoţiile negative pe care le experimentează, cum ar fi plictiseala, tristeţea sau furia. Majoritatea oamenilor supraponderali nu suferă de tulburări psihologice mai mult decât cei cu greutate normală. Aproximativ 30% din persoanele care cer asistenţă medicală pentru probleme grave privind greutatea afirmă că au foarte multe momente în care mănâncă foarte mult, de parcă fiecare zi ar fi o sărbătoare. În timpul acestei perioade de ospăţ, oamenii mănâncă impresionante cantităţi de mâncare. Şi au sentimentul că nu pot controla această stare de lucruri.

Bolile

Există unele boli rare care pot avea drept efect creşterea foarte mult a greutăţii corporale. Printre acestea se numără problemele hormonale, cum ar fi:

✅ hipotiroidia (tiroidă funcţionează destul de greu încetinind şi metabolismul);
✅ depresiile şi anumite boli rare ale creierului care pot duce la consumarea unor cantităţi foarte mari de alimente.
Medicamentele

Anumite medicamente, cum ar fi steroizii şi unele antidepresive, pot avea drept efect creşterea în greutate a persoanei care le utilizează.

Aspectele emoţionale ale obezitaţii

Unul din aspectele cele mai dureroase ale obezităţii este, fără îndoială, suferinţă emoţională pe care această stare o cauzează. În SUA şi nu numai se pune un mare accent pe înfăţişarea fizică. De multe ori o persoană este considerată atrăgătoare dacă este slabă şi cu musculatura evidenţiată. În plus, există foarte mulţi care consideră pe nedrept persoanele obeze că fiind nesătui, leneşi sau ambele. Totuşi, există tot mai multe dovezi care contrazic aceste presupuneri. Oamenii obezi trebuie de foarte multe ori să facă faţă prejudecăţilor şi discriminărilor la serviciu, la şcoală, atunci când caută un loc de muncă şi pe cele ale societăţii în general. De aceea cel mai des suferă din cauza că sunt respinşi de cei din jur. De asemenea, le este ruşine să întâlnească alţi oameni decât cei care s-au obişnuit cu ei şi sunt deprimaţi.

Când trebuie sa se ceară sfatul medicului

Dacă o persoană are probleme emoţionale legate de greutatea sa corporală, simte nevoia să dea jos kilogramele în plus trebuie să se prezinte la medic. De asemenea, mai există şi alte cazuri în care prezentarea la doctor este necesară:

✅ Dacă indexul masei corporale este 30 sau mai mare, atunci persoana respectivă este considerată obeză. Din acest motiv trebuie să cereţi părea medicului pentru că există un risc foarte mare de a avea probleme de sănătate.
✅ Dacă cea mai mare parte a grăsimii este concentrată în jurul organelor abdominale. Grăsimea din abdomen face să crească riscul apariţiei multor probleme asociate obezităţii. Talia femeii trebuie să fie sub 90 de centimetri, iar a bărbatului mai mică de 100 de centimetri. Dacă circumferinţa taliei este mai mare decât aceste valori, atunci trebuie să va adresaţi medicului pentru a spune cum să pierdeţi din greutate.

Indexul masei corporale
Acesta reprezintă una din metodele cele mai exacte de a determina dacă un adult este supraponderal sau nu. Acest index este calculat prin dividerea greutăţii persoanei respective (în kilograme) la înălţime (în metri, la pătrat). Indexul masei corporale poate fi calculat şi prin înmulţirea greutăţii (în pfunzi) cu 705, apoi împărţirea rezultatului cu înălţimea (în inch) de două ori.

Problemele de sănătate asociate cu obezitatea

Obezitatea nu este numai o problemă cosmetică, de aspect exterior a persoanei afectate, este şi un risc pentru sănătate. La o persoană care are cu 40% peste greutatea normală posibilitatea de a muri prematur este de două ori mai mare decât la persoanele cu o greutate normală.
Din acest motiv obezitatea este strâns legată de apariţia unor probleme de sănătate grave, cum ar fi:

✅ bolile de inimă si atacurile cerebrale;
✅ hipertensiune arterială;
✅ diverse tipuri de diabet;
✅ cancerul;
✅ boli ale vezicii biliare si pietre la rinichi;
✅ osteoartrită;
✅ gută;
✅ probleme de respiratie, apnee in timpul somnului (când o persoană are perioade scurte de timp în care nu respiră în timpul somnului).

Doctorii sunt în general de acord cu privire la faptul că este mult mai mare posibilitatea ca oamenii să aibă probleme de sănătate cu cât sunt mai graşi. Cei care au cu 20% sau mai mult peste greutatea normală a corpului pot să îşi amelioreze unele boli şi stări de indispoziţie dacă scapă de kilogramele în plus. Mulţi experţi în obezitate sunt de părere că oamenii care au peste greutatea normală mai puţin de 20% ar trebui şi ei să încerce să slăbească pentru că există mai mulţi factori de risc care trebui luaţi în consideraţie.

Factorii de risc

✅ Cazuri de boli cronice în familie. Cei care au rude care au suferit de boli de inimă sau diverse tipuri de diabet sunt mult mai predispuşi să aibă şi ei aceste probleme de sănătate dacă sunt obezi;
✅ Probleme de sănătate anterioare. Hipertensiunea arterială, niveluri ridicate ale colesterolului sau ale zahărului în sânge reprezintă toate semnale de alarmă cu privire la apariţia anumitor boli asociate cu obezitatea;
✅ Grăsimea abdominală. Persoanele la care grăsimea se găseşte în cea mai mare parte în jurul stomacului sunt supuse unui risc mai mare de a avea boli de inimă, diverse forme de diabet sau cancer decât cele cu aceeaşi greutate la care grăsimea este concentrată în zona şoldurilor sau a feselor.

Din fericire, chiar dacă persoana respectivă scade foarte puţin în greutate – cam 5-10 kilograme –, acest lucru poate duce la o îmbunătăţire a stării de sănătate. Precum şi la scăderea tensiunii arteriale şi a nivelului colesterolului.

Legătura dintre obezitate şi bolile de inimă

Bolile de inima şi atacurile cerebrale se află printre principale afecţiuni care duc la deces în multe ţări ale lumii.
Oamenii supraponderali sunt supuşi unui risc mai mare de a avea hipertensiune arterială. Ei pot dezvolta boli de inimă sau pot avea atacuri cerebrale mai des decât cei care au o greutate normală. De asemenea, şi nivelurile foarte ridicate de colesterol din sânge pot duce la boli de inima şi sunt de cele mai multe ori puse pe seama supraponderabilităţii.

Greutatea corporală mare contribuie şi la apariţia anginei pectorale. Angina pectorală este o durere în zona pectorală cauzată de scăderea nivelului de oxigen care merge spre inimă. Acestea pot ajunge la moarte subită din cauza unei boli de inima sau a unui atac cerebral fără să fie anunţate de vreun semn sau simptom.
Vestea cea bună în privinţa aceasta este că, dacă se dau jos chiar şi câteva din kilogramele în plus, se poate reduce simţitor riscul apariţiei acestor probleme de sănătate.

Obezitatea şi tipurile de diabet

Diabetul de tip 2 reduce capacitatea organismului de a controla nivelul glicemiei din sânge. Aceasta este cauza principală:

  • a morţii premature;
  • a apariţiei bolilor de inimă;
  • a atacurilor de cord;
  • a orbirii parţiale sau totale.

Persoanele supraponderale sunt de două ori mai predispuse să facă diabet de tip 2 decât cele care au o greutate aproape de normal. Se poate reduce acest risc al apariţiei diabetului de tip 2 prin scăderea în greutate şi prin mai multe exerciţii fizice.

Dacă o persoană are diabet de tip 2, scăparea de kilogramele în plus şi o viaţă mai activă din punct de vedere fizic pot fi premisele unei vieţi mai sănătoase. Ajută de asemenea la scăderea nivelurilor zahărului din sânge. Creşterea activităţii fizice permite diabeticului să reducă şi cantitatea de medicamente pe care le ia pentru a lupta împotriva bolii.

Cancerul şi obezitatea

Unele tipuri de cancer sunt asociate de specialişti cu obezitatea. La femei, printre aceste tipuri de cancer se numără:

  • cancerul uterin;
  • cancerul vezicii biliare;
  • cancerul ovarian;
  • cancerul de sân;
  • cancerul la gât;
  • cancerul de colon.

Bărbaţii supraponderali prezintă un risc foarte mare de a face cancer colorectal şi cancer de prostată.

În cazul anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel de colon sau de sân, încă nu se ştie cu exactitate dacă riscul mare se datorează greutăţii prea mari, grăsimii în exces sau dietei foarte bogate în calorii.

Obezitatea şi bolile de rinichi

Bolile de rinichi şi piatră la rinichi sunt boli mult mai des întâlnite la persoanele supraponderale decât la cele cu greutate normală. Riscul de apariţie a acestor boli creşte o dată cu creşterea greutăţii corporale.
Oamenii de ştiinţă încă nu au un răspuns concret cu privire la legătura dintre obezitate şi bolile de rinichi, însă se pare că acestea sunt în relaţie destul de strânsă.

În mod ironic, cu cât o persoană slăbeşte mai mult într-un timp mai scurt cu atât creşte riscul să facă pietre la rinichi. Scăderea în greutate moderată, în timp, cam de 0,5 kilograme pe săptămână este cea mai recomandată pentru a se micşora riscul apariţiei acestor afecţiuni.

Obezitatea şi osteoartrita

Osteoartrita este o afecţiune a încheieturilor care afectează în general genunchii, şoldurile şi partea de jos a spatelui, de care suferă de cele mai multe ori persoanele supraponderale. Kilogramele în plus măresc riscul apariţiei acestei afecţiuni. Asta deoarece se suprasolicită aceste zone şi astfel se deteriorează cartilagiile care în mod normal le protejează. Scăderea în greutate poate duce la reducerea presiuniii exercitatea asupra genunchilor, şoldurilor şi părţii de jos a spatelui şi poate duce la îmbunătăţirea stării de sănătate.

Guta şi obezitatea

Guta este o boală care afectează încheieturile şi este cauzată de nivelurile foarte ridicate de acid uric din sânge. Cantităţile mari de acid uric pot duce la formarea unei aglomerări de substanţă solidă de formă cristalelor care se depun la încheieturi. Guta este mai des întîlnită la persoanele supraponderale iar riscul de apariţie a acestei afecţiuni se măreşte proporţional cu creşterea în greutate.

Pe termen scurt, anumite schimbări de dietă pot duce la un atac de gută la persoanele care au în sânge niveluri ridicate de acid uric sau care au mai avut gută în trecut. Dacă o persoană a avut atacuri de gută înainte, trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a intra la regim de slăbire.

Obezitatea şi apneea somnului

Apneea somnului este o afecţiune respiratorie gravă care este asociată de cele mai multe ori cu obezitatea. Apneea este cea care face o persoană să sforăie foarte tare şi care duce la oprirea respiraţiei pe perioade scurte de timp în timpul somnului. Apneea poate duce la somnolenţă în timpul zilei şi chiar la crize cardiace. Riscul de a avea apnee se măreşte cu cât luăm mai mult în greutate, de aceea această stare poate fi ameliorată dacă urmăm un regim de slăbire.

Share this post

Leave your thought here