Blog

Sarcina

Sarcina bulversează, timp de 9 luni, echilibru hormonal şi repartizarea masei sangvine în corpul viitoarei mame, ceea ce poate determina neplaceri organice. Fără a fi grave, acestea nu sunt întotdeauna uşor de suportat.

Cauze principale

În timpul sarcinii, concentraţia anumitor hormoni creşte: progestogenul este decisiv pentru consolidarea mucoasei uterine (endometrul), buna interpretare a embrionului şi dezvoltarea glandei mamare, familia estrogenilor, pe de altă parte, controlează dezvoltarea uterului, astfel încât volumul lui să fie mereu proporţional cu cel al fetusului. Stările de greaţa şi arsurile stomacale sunt cauzate, în principal, de acţiunea estrogenului asupra peretelui stomacal. La modul general vorbind, stomacul devine leneş şi, relaxat fiind, poate trimite sucul gastric spre esofag. O relaxare se produce şi la nivelul intestinului, fapt care determină flatulenţa, diaree sau constipaţie.

Modificarea repartiţiei (volumul sangvin) joacă un rol important: o parte este “atrasă” de embrion, în timp ce uterul exercită o presiune sporită asupra vaselor de sânge din abdomen. Cresterea volemiei explică în mare măsură luarea în greutate a femeilor însărcinate. De asemenea, aceşti factori duc la cresterea presiunii (tensiunii) în vasele sangvine ale bazinului, fapt ce poate determina apariţia hemoroizilor. Dedesubtul bazinului, dimpotriva, sângele din membrele inferioare urcă spre inimă cu o dificultate sporită. Această stare de fapt declanşează senzaţia de “picioare grele” şi furnicături în picioare.
Greutatea fătului, orientată în faţă, este compensată de contracţi a muşchilor din zona lombară a coloanei vertebrale, care, în unel cazuri, trage abdomenul, putând induce astfel dureri renale.

Simptome:

  • Stare de greaţă, vomă, arsuri stomacale
  • Flatulenţă, diaree, constipaţie
  • Insuficienţă venoasă (picioare grele, hemoroizi etc.)
  • Dureri de rinichi
  • Oboseală, pierderea suflului, somnolenţa
  • În unele cazuri, insomnie

Prevenire şi tratament

Anumite decizii privind stilul de viaţă (ca aceea de a consuma alimente sănătoase) pot ajuta la îmbunătăţirea rezultatului sarcinii. Trebuie menţinută o dietă sănătoasă pe toată perioada (fătul necesită substanţe nutritive esenţiale în fiecare etapă de dezvoltare ), dar o nutriţie bună în primul trimestru este vitală deoarece acum se produce creşterea rapidă a măduvei spinării, inimii, creierului şi majorităţii ţesuturilor fetale. De fapt, îmbunătăţirea dietei înainte de concepere vă ajută la formarea unor rezerve hranitoare de vitamine şi minerale (de pildă, folat, fier, calciu şi vitamina B12) şi de alţi compuşi din alimente, necesari fătului pentru creşterea optimă. Acumularea de substanţe nutritive înainte de sarcină va permite fătului să beneficieze de ele fără a consumă din rezervele mamei.

Modificarea cerinţelor fiziologiceale sarcinii necesită o gamă largă de substanţe nutrutive care vor ajuta corpul să se pregătească să susţină pe tot parcursul o sarcină sănătoasă, travaliul, naşterea şi alăptarea. Alegerea zilnică a alimentelor trebuie să cuprindă cantităţi mari de cereale integrale, legume, fructe, produse lactate, surse de proteine cu conţinut redus de grăsimi, aproximativ şase până la opt pahare de 225g (de preferinţă, la distanţă de mese) cu apă bogată în calciu, ceai verde slab sau ceaiuri de plante şi o cantitate minimă de dulciuri şi grăsimi saturate. În general, majoritatea femeilor însărcinate au nevoie să-şi mărească consumul zilnic cu doar 300 calorii.

Calciul

Calciul e deosebit de important , deoarece fătul Îl utilizează pentru formarea dinţilor, oaselor şi dezvoltarea scheletului. Dacă o femeie nu ingerează suficient calciu, fătul va lua ceea ce are nevoie de la mamă, este important să existe cantităţi suficiente de calciu pentru a păstra densitatea oaselor mamei. Iar pentru femeile care doresc să alăpteze, calciul este vital pentru lactaţie.

Femeile însărcinate au nevoie de fier pentru completarea necesarului celulelor roşii ale sângelui şi pentru a face faţă cererii create de volumul crescut al sângelui. Alimentarea cu sânge a corpului unei femei însarcinate sporeşte pentru a furniza nutriţie fătului în creştere, sunt necesare cantităţi adecvate de fier pentru a ajuta transportul oxigenului atât în corpul mamei, cât şi al copilului. Fătul acumulează fier şi pentru utilizare dupa naştere.

Alimentele bogate în vitamina C vor uşura absorbţia fierului, iar aceste alimente sunt bogate şi în alte substanţe benefice. Pentru a obţine niveluri adecvate de fier medicul poate recomanda suplimente de fier.

Fierul

Fierul e o vitamină B utilă pentru prevenirea defectelor congenitale ca spina bifida şi malformaţii ale creierului, care pot apărea în primele luni după naştere. Pentru a se asigura nivelul optim al acestei vitamine importante, experţii recomandă ca femeile să ia suplimente de acid folic (forma sintetică a folatului) trei luni înainte de naştere. Şi, cum jumătate din sarcini sunt neplanificate, se recomandă administrarea zilnica de folat pentru toate femeile care pot avea copii.

Pentru placentă şi pentru dezvoltarea celulară a fătului sunt necesare proteine. Carnea slabă de pasăre ca sursă de proteine mai conţine şi vitamina B12 şi zinc, ambele critice pentru o sarcină sănătoasă. Necesarul exact de proteine trebuie discutat cu medicul.
Carbohidraţii complecşi pot ajuta femeile să obţină necesarul de energie şi aceştia vor furniza şi necesarul de glucoză al fătului pentru dezvoltarea normală a sistemului nervos. Aceste alimente sunt pline şi de vitamine, minerale şi fibre hrănitoare.

Consumul de mese mici şi evitarea perioadelor lungi fară hrana pot ameliora greaţa cauzată de modifiarile hormonale din primul trimestru. În plus, incercaţi să mâncaţi dimineaţa şi seara biscuiţi cu bicarbonat de sodiu şi pâine prajită. Mâncaţi alimente bogate în substanţe nutritive cu conţinut ridicat de proteine şi evitaţi alimentele sărate sau grase. Ghimbirul, precum şi alimentele bogate în vitamina B6 pot servi ca agenţi naturali împotriva greaţei. Pentru a preveni constipaţia (o problemă obişnuită în timpul sarcinii), alegeţi alimente hranitoare bogate în fibre cum sunt broccoli, lintea, cerealele integrale, fructele uscate şi seminţele de in.

Ce mai puteţi face:

Confortul dvs. presupune, întai de toate, o bună igienă a vieţii. Dormiţi suficient (circa 7-8 ore pe noapte). Culcaţi-vă şi treziţi-vă, pe cât posibil la aceleaşi ore. Adoptaţi o respiraţie amplă, abdominală şi toracică, aceasta se caracterizează prin patru timpi distincţi: inspiraţie, pauză, expiraţie, pauză. Evitaţi sporturile dure, eforturile exagerate, zdruncinăturile puternice. Mentineţi-vă în formă practicând regulat o activitate fizică lejeră (gimnastică energetică, mers pe jos zilnic, înot, mers pe bicicleta etc.)

SUPLIMENTE ALIMENTARE ÎN SARCINĂ

În prezent se gaăesc suplimentele prenatale care conţin subsatanţe nutritive în cantităţi adecvate, ele pot fi deosebit de utile femeilor cu o dietă săracă sau restrictivă.

SUPLIMENTE DE ACID FOLIC

Consumul regulat de suplimente cu acid folic (o vitamina B), îaninte şi după concepţie, reduce riscul defectelor congenitale precum spina bifida. Când femeia încerca să conceapă, trebuie să ia zilnic 400mcg de acid folic, iar consumul trebuie continuat până în a 12-a săptămână de sarcină.

FIER

În timpul sarcinii, capacitatea organismului de a absorbi fierul creşte. În cazul femeilor care au defiecinţă de fier la începutul sarcinii – de obicei cele care consumă puţine alimente bogate în fier sau care au avut menstruaţii abundente – se pot recomanda suplimente de fier pentru a preveni anemia. Aportul ridicat de fier poate cauza constipaţie şi poate compromite rezervele de cupru, cele două minerale fiind în competiţie în ceea ce priveşte absorbţia. Nu luaţi fier fără a vă sfătui cu medicul.

CALCIUL

Capacitatea de absorbţie a calciului creşte în timpul sarcinii. Atâta vreme cât femeia îşi asigură un aport adecvatde calciu din alimentaţie, suplimentele nu sunt necesare. Suplimentul ideal este cel cu un raport calciu/magneziu de 2:1, deoarece şi magneziul este important pentru sănătatea oaselor şi adesea nu e prezent în cantităţi suficiente în alimentaţie.

MAGNEZIU

În timpul sarcinii, dacă femeia nu are un aport adecvat de magneziu, organismul va extrage rezervele din oase. Lipsa de magneziu poate favoriza preeclampsia. Doza recomandată de magneziu este de 250mg pe zi, chiar până la 320mg în timpul alăptarii.

ZINC

Cercetările au arătat că femeile cu o alimentaţie săracă în zinc riscă sa aibă copii prematuri sau cu greutate mică la naştere. Suplimentele folosite în timpul sarcinii trebuie să ofere cel puţin 7mg zinc pe zi. Doza recomandată creşte la 13mg pe zi în primele patru luni de hrănire exclusiva la sân.

CUPRU

Acest mineral, care intra în componenţa laptelui matern, este necesar pentru formarea oaselor. Doza recomandată este de 1,5mg pe zi.

SELENIU

Nevoia de seleniu nu creşte în timpul sarcinii, dar studiile au arătat că poate exista o legătură între deficienta de seleniu şi avortul spontan. Mamele care alăptează au nevoie de 75mcg de seleniu pe zi, care poate fi obţinut fie din alimentaţie, consumând mâncăruri bogate în seleniu, fie dintr-un supliment cu multivitamine şi multiminerale.

VITAMINA A

Acesta vitamină este necesară pentru creşterea celulelor, dezvoltarea pielii şi a membranelor şi o serie de funcţii metabolice. Valorile recomandate sunt de 700mcg pentru femeile însărcinate şi 900mcg pentru femeile care alăpteaza. Aceste doze pot fi obţinute fără probleme din alimentaţia obişnuită, nu se recomndă suplimentele. Femeile însărcinate trebuie să evite cantităţile mari de vitamina A sub formă de retinol, deoarece dozele de 2800mcg pe zi pot provoca defecte congenitale. Din acest motiv, în timpul sarcinii nu se recomandă consumul de ficat şi produse din ficat, care pot conţine cantităţi foarte ridicate de retinol. De asemenea suplimentele prenatale nu trebuie să conţină retinol, în prezent, majoritatea conţin beta-caroten, care nu prezintă nici un pericol deoarece este convertit de organism în vitamina a conform necesităţilor.

VITAMINA D

În timpul sarcinii şi al alăptării, femeia are nevoie de vitamina D, care asistă calciul în procesul de formare a oaselor şi dinţilor. Femeile care obişnuiesc să-şi acopere pielea din raţiuni culturale sau religioase şi a căror alimentaţie nu conţine produse îmbogăţite cu vitamina D sau produse animale sunt predispuse la deficiente. Li se recomandă suplimente cu 10 mcg vitamina D în timpul sarcinii şi al alăptării.

VITAMINA C

Doza recomandată de vitamina C, care joacă un rol esenţial în creşterea şi refacerea ţesuturilor, este de 50 mg pe zi în timpul sarcinii şi 70mg pe zi în timpul alăptării.

VITAMINE B

Vitaminele b contribuie la eliberarea energiei din mâncare. Tabelul de mai sus conţine dozele recomandate din fiecare vitamină în timpul sarcinii şi al alăptării, prezentând şi sursele alimentare aferente. Un complex de vitamine B poate fi util femeilor cu o alimentaţie deficitară, deşi în timpul sarcinii nu creşte necesarul tuturor vitaminelor B.

PLANTE

Înainte de a vorbi despre acest tip de tratament, este notat ca actualmente obstreticienii insista să fie informaţi în legatură cu orice medicamente eliberate fără reţetă, vitamine, suplimente sau plante luate de paciente. Este o regulă foarte bună. Plantele pe care le vom enumera mai jos au fost verificate şi răsverificate de-a lungul veacurilor, dar fiecare femeie – şi fiecare sarcină – este unică. Numai cele mai sigure şi mai delicate remedii din plante, în special pe baza de fructe sau flori, sunt recomndate femeilor însărcinate sau celor care alăptează. Spuneţi-i întotdeauna medicului dvs. ce plante doriţi să încercaţi şi citiţi cu atenţie indicaţiile (şi contraindicaţiile!) de pe ambalaj sau de pe prospect. Ideal ar fi să consultaţi şi un specialist în medicina plantelor.

ATENŢIE! Nu folosiţi simultan plantele din lista următoare

Uz intern
Pentru reducerea greţurilor de dimineaţă

  • Ghimbir (tablete sau capsule) echivalentul a 1-2g, în doze ce se distribuie de-a lungul întregii zile. Ceaiul făcut din ghimbir proaspat tocat sau pudră poate fi şi el eficient, dar prepararea diferă. Aşadar, dacă remediul făcut acasă nu merge, încercaţi un preparat comercial.

Pentru reducerea pregătirii uterului pentru naştere

  • Zmeur (frunze) Faceţi o infuzie de 4-8g de frunze uscate de zmeur în apă fierbinte. Beţi 3 căni pe zi, din a 32-a săptămână de sarcină. Ca variantă, luaţi tablete sau capsule cu frunze de zmeur, conform cu instrucţiunile producătorului, într-o doză echivalentă cu 4-8g planta uscată de 3 ori pe zi.

Uz extern
Pentru hemoroizi şi vene cu varice

  • Hamamelis (gel, unguent sau tinctură) Ungeţi zona afectată o dată pe zi. Este posibil să treacă peste 3 săptămâni până să observaţi îmbunataţiri.
  • Gălbenele (crema, Alifie sau ulei infuzat) Aplicaţi de 3 ori pe zi, pe zona afectată.

Pentru prevenirea vergeturilor

  • Măcese (ulei) Masaţi abdomenul de 2 ori pe zi.

PRECAUŢII PENTRU SARCINĂ

  • Autotratamentele cu plante sunt recomandate numai femeilor ce au sarcini cu riscuri scăzute. E recomandabil ca folosirea oricaror medicamente din plante în timpul sarcinii şi alăptării, inclusiv a celor din cele listate aici, să se facă doar sub supraveghere medicală. Cereţi sfat profesional imediat, chiar şi la cea mai mică problema apărută în timpul sarcinii, sau dacă sunteţi îngrijorată pentru starea bebeluşului. Informaţi întotdeauna medicul sau moaşa în legătură cu orice medicament din plante pe care îl luati.
  • Ocazional, ghimbirul poate provoca simptome minore, cum ar fi arsuri la stomac sau disconfort gastrointestinal. Dacă se întamplă aşa ceva. Nu mai luaţi planta sau încercaţi să o luaţi sub altă formă.
  • Ghimbirul are efect dovedit de subţiere a sângelui şi nu trebuie luat simultan cu un anticoagulant sau anti trombotic, decât sub supraveghere medicală. Femeile cu risc hemoragic nu trebuie să ia ghimbir în cantităţi mai mari decat cele culinare
  • Nu mai luaţi ghimbir cu 2 săptămâni înainte de o intervenţie chirurgicală. Pentru a reduce stările de greaţă postoperatorii, puteţi discuta cu medicul să luaţi o singură doză înainte de intervenţie

Alte precauţii

  • Aplicaţiile externe ale oricaror plante pot provoca uneori reacţii, cum ar fi dermatita, senzaţii de arsuri ori mâncărime. Faceţi un test cu 24 de ore înainte de aplicare. Nu mai folosiţi dacă apare vreo reacţie.
  • Aveţi grijă la gălbenele dacă sunteţi alergică la plante din familia Asteracee (cum ar fi banutii sau echinacea)
  • Ca şi ghimbirul, frunzele de zmeur erau folosite în mod tradiţional pentru greţurile de dimineaţă. Totuşi, nu le folosiţi în timpul primului trimestru de sarcină fără avizul unui medic sau fitoterapeut.
  • Frunzele de zmeur pot reduce absorbţia mineralelor, cum ar fi calciul sau fierul. Luaţi-le separat de aceste suplimente, la cel putin 2 săptămâni distanţă.
  • Nu folosiţi frunze de zmeur dacă suferiţi de constipaţie, ulcer peptic sau orice alta boală inflamatoare a sistemului digestiv, decât în cazul în care aveţi sfatul unui medic sau fitoterapeut.

TERAPII ALTERNATIVE

Tratament individual

HOMEOPATIE

  • Senzaţia de greaţă la cea mai mică mişcare a corpului, stare de vomă şi inapetenta alimentară totală: Symphoricarpus 5Ch, 3 granule de trei ori pe zi.
  • Stare constantă de greaţă, de dimineaţă paână seara, fără disconfort la nivel digestiv, cu limba curată: Ipeca 5CH, 3 granule de trei ori pe zi
  • Stare de greaţă la vederea sau la perceperea mirosului alimentelor: Cocculus 5CH, 3 granule de trei ori pe zi
  • Constipaţie şi hemoroizi ieşiţi în afară şi care sângerează: Collinsonia 5CH, 3 granule de trei ori pe zi.
  • Constipaţie, însoţită de senzaţia de greutate în zona rectului, cu sau fără hemoroizi: Sepia 5CH, 3 granule dimineaţa şi seara.
  • Pregătire pentru naştere: Sepia 9CH, o doza, într-o zi pe săptămână, şi Gelsemium (CH, o doză într-altă zi a săptămânii, cu o lună înainte de fericitul eveniment.

FITOTERAPIE

  • Pregătirea pentru naştere: în ultima lună a sarcinii, beţi în fiecare zi trei căni mari cu infuzie de salvie

AROMATERAPIE

– Atenţie, folosirea aromaterapiei ca automedicaţie este contraindicată femeilor însărcinate.

OLIGOTERAPIE

  • Pentru prevenirea tulburărilor din primul trimestru: Mangan-Cobalt sau Fosfor, o doză dimineaţă, o data la 2 zile, alternativ, şi Litiu sau Magneziu, o doză seara

MASAJ AURICULAR

  • Stări de greaţă, vărsături: cu ajutorul unui vârf moale, masaţi-vă punctele 58 Shenmen, 57 Sistem neurovegetativ, 103 Cai biliare, 91 Diafragm, 22 Occipital, 23 Frunte
    PRESOPUNCTURA – SHIATSU-DO-IN
  • Stări de greaţă, vărsături: masaţi-vă, timp de câteva minute, punctul aflat pe linia mediană anterioară a antebraţului, la trei lăţimi de deget dedesubtul pliului de flexiune al încheieturii.

Specialişti

  • Iniţial, apelaţi la ginecologul dvs. sau consultaţi-vă cu o moaşa
  • Pentru a vă întări organismul şi a consolida “terenul”, pe durata sarcinii: un acupunctor, un homeopat, un fito-aromaterapeut, un auriculoterapeut etc.
  • Suplimentar, pentru a vă pregăti pentru naştere, puteţi beneficia de ajutorul unor discipline precum haptonomia, sofrologia, yoga etc.

– După naştere:

  • pentru mamă, un osteopat, un chiropractor, un kinetoterapeut, un fasciaterapeut etc.;
  • pentru copil, un osteopat (specializat în oasele craniene).

ALIMENTAŢIA în sarcină

Consumaţi din belşug:

  • Broccoli, iaurt simplu degresat, lapte degresat, verdeţuri pentru gătit – pentru calciu
  • Amaranta, quinoa, scoici, tofu – pentru fier
  • Linte, sfeclă, sparanghel – pentru folat

Reduceţi consumul de:

  • Brănzeturi fermentate
  • Pateuri
  • Sosuri cu maioneză

preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Share this post

Leave your thought here