Blog

obezitate

Obezitatea

Obezitate, definită ca o creştere a ţesutului adipos total al organismului este frecvent cunoscută sub denumirea de exces ponderal.

Experţii în sănătate avertizează că obezitatea – definită că o greutate mai mare cu 20% peste cea ideală pentru înălţimea pe care o aveţi – este o problemă medicală.

Adulţii şi copii obezi – definiţi ca având aproximativ 15 până la 20 kg peste domeniul de greutate sănătos (ceea ce e semnificativ mai mult decat 20% depăşire a greutăţii). Aceştia sunt deosebit de predispuşi la boală. De fapt, fiecare grup de populaţie devine din ce în ce mai greu şi dovezile ştiinţifice leagă această epidemie de obezitate de un risc mai mare de diabet, anumite tipuri de cancer, hipertensiune, boli de inimă şi diferite boli cronice, ca venele varicoase şi artrita.

Obezitatea este din ce mai frecventă la copii şi tineri şi produce o serie de probleme care altadată apăreau la vârste mult mai înaintate, precum diabetul de tip II.

ce reprezintă IMC-ul?

Există o metodă simplă de a verifica dacă aveţi o greutate şi o formă corporală sănătoasă. Indicile masei corporale (IMC) se calculează în funcţie de greutate şi înalţime. Imparţiţi greutatea dvs., în kilograme, la pătratul înălţimii, în metri. În mod normal, rezultatul ar trebui să fie cuprins între 20 şi 25. Daca IMC este mai mare decât 25, ar fi bine să slăbiţi. Dacă este egal cu 30 sau mai mare, înseamnă că suferiţi de obezitate şi trebuie să vorbiţi cu un medic. IMC nu face distincţie între masă musculară şi masă adipoasă (de grăsime), dar în afară de cazul în care aveţi muşchii foarte bine dezvoltaţi, el reprezintă o evaluare bună a conţinutului total de grăsime din organism.

De asemenea, măsurarea taliei poate fi folosită pentru a furniza indicaţii asupra posibilelor riscuri de boală cardiacă, diabet, dislipidemii sau hipertensiune pe care le presupune supraponderalitatea. La bărbaţi, o talie (circumferinţa abdomeniului) care masoara mai mult de 94 cm indică un risc crescut, în timp ce 102 cm sugerează un risc extrem de ridicat. La femei, o talie care depăşeşte 80 cm indică un risc crescut, iar mai mult de 88 indică un risc foarte mare.

Şi distribuţia grăsimii pe corp are o influenţă asupra sănătăţii. Dacă grăsimea este distribuită în mod uniform, mai ales în jurul şoldurilor şi coapselor (corp în formă de pară), sunteţi mai puţin predispus la boli de inimă, diabet şi accidente vasculare cerebrale decât persoanele în formă de măr, care au “colăceii” în jurul burţii.

Tulburări de alimentaţie

Tulburările de alimentaţie numite anorexie nervoasă şi bulimie nervoasă sunt expresii ale unor probleme psihologice şi emoţionale. Majoritatea suferinzilor au o stimă de sine redusă şi le este greu să-şi exprime emoţiile pentru ei. Mâncarea este o modalitate de a exprima dificultăţile cu care se confruntă.

O tulburare alimentară reală apare de obicei după o perioadă de regim, adesea fiind declanşată de îngrijorarea cu privire la greutatea şi forma corpului. Aceste probleme afectează doar o minoritate din persoanele care ţin cură de slăbire.
Cei care suferă de anorexie nervoasă de obicei refuză să-şi menţină o greutate corporală sănătoasă (greutatea unei persoane anorexice este cel putin 15% sub cea normală). Ei slabesc foarte mult, îi îngrozeşte ideea că s-ar putea îngrăsa, sunt preocupaţi de mâncare şi au obiceiuri alimentare anormale.

Ei pot suferi şi de o tulburare hormonală care duce la amenoree (lipsa menstruaţiei) în cazul femeilor sau la pierderea potenţei sexuale în cazul bărbaţilor.

Bulimia

Se caracterizează prin episoade repetate de alimentare compulsivă, însoţită de senzaţia de lipsă de control. Acestea sunt urmate de dezintoxicare prin post, vomă autoprovocată sau utilizarea de laxative ori diuretice.
Bulimicii se tem să nu fie supraponderali, dar, la fel ca anorexicii, pot avea o greutate mare, mică sau medie. Afecţiunea apare de obicei între 15 sau 20 ani. De obicei apare după o serie de probleme legate de obiceiurile alimentare, obezitate în copilarie sau fluctuaţii permanente ale greutăţii.

Cauze

A deveni supraponderal – primul pas spre obezitate – este rezultatul absorbţiei unei cantităti mai mari de calorii decât cea consumată sub formă de energie. Obezitatea poate fi produsă de o serie de factori. Aceştia sunt: lipsa de exerciţiu fizic, o dietă dezechilibrată, consumul crescut de alcool, mâncatul compulsiv şi afecţiunile precum diabetul sau hipotiroidismul.

Simptome

✅ greutatea corporală mare;
✅ aspect fizic rubicond;
✅ ţesut subcutanat grasos abundent;
✅ respiraţie dificilă dupa orice fel de efort fizic.

Obezitate – Prevenire şi tratament

Adoptarea unei diete sănătoase şi activitatea fizică sporită sunt elemente critice pentru echilibrarea consumului de energie. Pentru o pierdere permanentă în greutate, majoritatea experţilor sunt de acord ca o slăbire trepatată, realistă, fara efecte asupra sănătăţii globale, este cea mai reuşită.

În afară de a învăţa să găteşti alimente delicioase, sănătoase, este important sa asculţi indicaţiile foamei. Să inveţi să-ţi limitezi porţiile şi să eviţi alimentele la indemână, pline de calorii. Şi înlocuirea sării cu condimente şi limitarea alcoolului pot ajuta la slăbit. Pentru ca există o tendinţă de a mânca mai mult când se mânâncă repede, încetiniţi ritmul. Stomacul are nevoie de 20 de minute pentru a semnala creierului că e plin.

Este important să se calculeze totalul caloriilor, dar există dovezi că grăsimile sunt stocate de corp mai rapid decat proteinele şi carbohidraţii. Aceasta contribuie la creşterea în greutate.

Unele studii sugerează că dieta axată pe carbohidraţii complecşi cu conţinut scăzut de grăsimi – fructe, legume şi cereale integrale – ajută la menţinerea unei pierderi de greutate sănătoase şi previne îngrăşarea. Carbohidraţii complecşi sunt bogaţi în fibre şi substanţe nutritive. Pentru a reduce kilogramele în plus, experţii recomandă cel puţin cinci mese cu fructe şi legume zilnic. Fructele şi legumele furnizează volum şi o mulţime de elemente nutritive, pentru conţinutul lor de calorii. Un cartof copt de 140g (cu coajă) are aproximativ cu 60% mai puţine calorii şi mult mai multe fibre decât o porţie medie (100g) de cartofi prăjiţi.

Fiindcă satisfac apetitul mai repede şi de obicei necesită mai mult timp pentru consum, se crede că alimentele bogate în fibre dietetice pot încetini digestia în stomac. Umplerea stomacului cu alimente bogate în fibre lasă puţin loc pentru cele bogate în grăsimi, pline de calorii. Unele dovezi sugerează că fibrele solubile pot ajuta la reglarea nivelurilor de zahăr din sânge, controland astfel junghiurile produse de foame.

Se pare ca o dietă bogată în fibre

Poate încetini şi absorbţia grăsimilor. Vă veţi simţi sătui mai repede, primind mai puţine calorii din grăsimi. Într-un studiu, participanţii au consumat zilnic 36g de fibre şi au absorbit mai puţin cu până la 130 de calorii. Ceea ce a determinat o pierdere în greutate potenţial semnificativă.

După o cercetare preliminară, catechinele din ceaiul verde pot fi benefice pentru consumul de calorii. Studiile pe animale sugerează ca aceşti polifenoli pot accelera pierderea în greutate prin stimularea oxidării grăsimilor.

Formaţi-vă o atitudine pozitivă faţă de activitatea, profitaţi de toate ocaziile de a vă mişca:

  • încercaţi să vă încordaţi muşchii şi apoi să-i relaxaţi, de mai multe ori pe zi.
  • dacă aveţi o muncă sedentară, bucuraţi-vă de orice ocazie de a cauta ceva într-un dulap. Nu telefonaţi şi nu trimiteţi e-mail persoanelor aflate la doar două birouri distanţă.
  • acasă, rezistaţi tentaţiei de a le cere celorlalţi să vă aducă sau să facă diverse lucruri pentru dvs. dacă vreţi ziarul, ridicaţi-vă şi mergeţi după el, într-un ritm cât mai rapid. Dacă vreţi să schimbaţi canalul la televizor, ridicaţi-vă şi schimbaţi-l nu folosiţi telecomanda.
  • urcaţi acasă şi la lucru; astfel consumaţi multă energie, deoarece corpul dvs. trebuie să înfrunte gravitatia.
  • efectuaţi activităţile zilnice mai repede decât de obicei. Mergeţi mai rapid şi încercaţi chiar să alergaţi uşor. Când lucraţi în casă sau în grădină, miscaţi-vă corpul cât mai mult .
  • ori de câte ori e posibil, mergeţi pe jos sau cu bicicleta, nu cu maşina. Faceţi o plimbare în pauza de masă.
  • unul din cele mai bune “aparate” de exersat pe care-l puteţi lua este un câine. Faptul că trebuie să-l scoateţi afară în mod regulat vă stimulează să faceţi mai multă mişcare.

Suplimente alimentare

Dacă încercaţi să slabiţi, o formulă cu multivitamine şi multiminerale va poate proteja de deficienţele de oligoelemente pe care le poate cauza un aport redus de alimente energizante. Scăderea în greutate înseamnă să consumaţi mai multă energie decât primiţi. Unele suplimente vă ajută să stimulaţi consumul de energie, iar altele pot reduce aportul energetic, oferindu-vă o senzaţie de saţietate.

Deşi trebuie să reduceţi consumul de grăsimi, aveţi în continuare nevoie de acizi graşi esenţiali omega-3 şi omega-6, pentru protejarea membranelor celulare şi funcţionarea eficientă a sistemului imunitar. Mâncaţi peşte gras de două ori pe săptămână sau luaţi zilnic un supliment de ulei de peşte sau ulei din seminţe de in. Dacă reduceţi consumul de produse lactate, asiguraţi-vă un aport suficient de calciu cu ajutorul unei “formule pentru sănătatea oaselor”, care trebuie să mai conţină magneziu şi vitamina D. Se pare că pierderea de grăsimi poate fi stimulată de calciu prin surprinderea hormonilor care ne fac să stocăm, în loc să ardem, excesul de grăsime.

Unele cercetări printre bărbaţii cu obezitate semnificativă au arătat că o dietă bogată în calciu ajută la pierderea în greutate. Vitamina D este esenţiala pentru absorbţia corect a calciului. Se pare că, pentru obezi, poate fi foarte important să consume alimente bogate în această vitamină. Cercetătorii cred că obezii pot avea niveluri scăzute de vitamina D biodisponibilă. Excesul de grăsime a corpului stocheaza această vitamină solubilă în grăsime, ea nemaifiind disponibilă pentru activitaţile sănătoase ale corpului, inclusiv întărirea scheletului.

Organismul are nevoie de un aport adecvat de crom

Acesta permite celulelor să recunoască insulina. Studiile clinice au arătat că acest oligoelement îmbunătăţeşte controlul glucozei din sânge la diabetici, iar conform unor cercetări preliminare poate fi util pentru slăbire. Deficienţa de crom este asociată cu hipercolesterolemia, precum şi cu sensibilitatea scăzută la insulină, deci suplimentele cu crom pot avea un efect benefic asupra stării generale de sănătate. Formulele cu multivitamine şi multiminerale conţin de obicei circa 200 mcg de crom, ceea ce în mod normal ar trebui să fie suficient. Doza poate fi mărita fără probleme la 400 mcg pe zi ( sub forma de picolinat de crom), luând un supliment separat.

La persoanele supraponderale şi obeze, celulele corpului îşi pierd treptat sensibiliatea la insulină. Acest hormon ajută la reglarea nivelurilor de glucoză în sânge, permiţând glucozei să pătrundă în celule pentru a fi convertită în energie. În lipsa insulinei, glucoza nu poate intra în celule şi este transformată în grăsime. Dacă sensibilitatea la insulină creşte, glucoza va fi arsă, furnizând energie, în loc să fie depozitată sub formă de grăsime, ceea ce ajută la scăderea în greutate. Exerciţiile fizice regulate măresc sensibilitatea la insulină.

Suplimente care scad pofta de mâncare

Apar tot mai multe dovezi ca neurotrasmiţătorul serotonina este implicat în controlul apetitului nivelurile reduse de serotonină din timpul curelor de slăbire sunt asociate cu un apetit crescut. Creierul transformat în serotonină o substanţă numită 5-HTP (5-hidroxitriptofan).

Studiile asupra femeilor supraponderale au descoperit că un supliment de 5-HTP favorizează senzaţia de saţietate, determinându-le să mănânce mai puţin. Doza uzuală este de 50-100 mg, cu 20 minute înainte de masă, timp de cel puţin 2 săptămâni. Dacă slabiţi mai puţin de 0,5 kg pe săptămână, doza poate fi mărită treptat până la maximum 300 mg. dozele mai mari pot provoca greaţă.

Consumul de alimente bogate în fibre produce o senzaţie de saţietate şi reduce accesele de foame. Cele mai eficiente sunt substanţele ca de cauciuc din plante, numite fibre solubile, ele absorb mult mai multă apă decât fibrele insolubile din ţesuturile lemnoase şi tărâţele de grâu.

Deşi cercetările n-au dovedit că fibrele solubile pot reduce aportul caloric prin crearea senzaţiei de saţietate. Ele pot preveni poftele cauzate de scăderea nivelului de glucoză din sânge, un fenomen obişnuit în timpul curei de slăbire. Motivul este că fibrele solubile încetinesc absorbţia zahărurilor din intestine, reducând fluctuaţiile nivelului de glucoză.

Suplimentele şi tulburările de alimentaţie

Suplimentele alimentare nu pot preveni tulburările de alimentaţie, dar pot ameliora starea generală de sănătate. Suplimentele de zinc stimulează apetitul. Suplimentele alimentare îi protejează de deficinţe pe cei care mănâncă foarte puţin.
Oligoelementele şi vitaminele pot fi obţinute dintr-o formulă cu multivitamine şi multiminerale. Iar calciul şi magneziul, dintr-o “formulă pentru sănătatea oaselor”; de asemenea, sunt necesare suplimente de vitamina C si vitamina E.

Plante

ATENŢIE! Nu folosiţi simultan plantele din lista următoare.
Uz intern
Pentru a scădea în greutate

  • frasin (capsule cu 300 mg de pulbere) – luaţi câte 2 capsule de 3 ori pe zi, cu multă apă.
  • garnicia (capsule cu 400 mg de pulbere) – luaţi câte o pastilă cu un pahar mare cu apă, de 3 ori pe zi, cu 30-60 de minute înaintea meselor principale.
  • coada – calului – puneţi 2-4 g de plantă uscată in 200 ml de apă clocotită şi lasaţi să infuzeze timp de 10-15 minute. Strecuraţi. Beţi o cană pe zi.
  • creţuşca (tinctură, 1:4 în alcool 25%) – luaţi câte 20 de picături în apă de 3 ori pe zi, între sau după mese.
  • unguraş (tinctură, 1:4 în alcool 25%) – puneţi 20 de picături într-un pahar cu apă. Luaţi 20 de picături într-un pahar cu apă. Luaţi de 2-3 ori pe zi, înainte de mese.

Pentru detoxifiere şi susţinerea funcţiei hepatice

  • păpădie – extract lichid, echivalentul a 0,5-1 g de rădăcini uscată, de 3 ori pe zi;
  • anghinare – tablete, capsule, echivalentul a 0,5-1 g de plantă uscată, standardizate pentru conţinutul de cinarină, de 3 ori pe zi;
  • armurariu – tablete, echivalentul a până la 9 g de plantă uscată, de 3 ori pe zi;
  • porumb (tinctură, 1:5 în alcool 25%) – luaţi 5-15 ml de 3 ori pe zi;
  • soc (tinctură, 1:5 în alcool 25%) – luaţi 20 de picături în apă de 3 ori pe zi, după mese.

Pentru retenţia de lichid

– păpădie – extract lichid, echivalentul a 4-10 g de frunze uscate, de 3 ori pe zi.

Obezitate – Terapii alternative

Tratament individual
Homeopatie

  • pentru a facilita eliminarea (tendinţa de a avea celulită): tuia 7CH, 3 granule, timp de una sau doua luni;
  • pentru inhibarea apetitului pentru zahăr: argentum nitricum 9CH, 3 granule, timp de una sau două luni;
  • pentru a nu vă mai tenta “ronţăiala”fără oprire: anarcardium orientale 7CH, 3 granule, timp de una sau 2 luni.

Specialişti

  • pentru a învăţa să mâncaţi mai sănătos: un micronutriţionist, un nutruţionist, un naturopat, un dietetician;
  • pentru un tratament însoţitor, “de teren”: un homeopat, un acupunctor, un fito-aromaterapeut , un auriculoterapeut, un medic antropozof etc.;
  • pentru a face mişcare, practicaţi o gimnastică energetică: taiji quan, qi gong, yoga;
  • poate fi nevoie şi de susţinere psihologica – recomandam hipnoza ericksoniana, sofologia, relaxarea, meditaţia.

Alimentaţia

Consumaţi din belşug

  • broccoli, produse lactate, smochine, verdeţuri pentru gătit – pentru calciu;
  • cereale integrale, fasole, orez – pentru carbohidraţi complecşi;
  • linte, sfeclă, sparanghel – pentru fibre dietetice.

Reduceţi consumul de:

    • lactate nedegresate;
    • dulciuri;
    • carne grasă;
    • alcool.

preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011

https://cerasus.ro/produs/fii-slab/

Share this post

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *