Blog

Migrena

Manifestarea clasică a unei migrene este o durere de cap acută pulsantă, care de obicei începe lângă un ochi sau tâmplă (cuvântul migrenă este derivat din cuvântul grecesc hemikrania, care înseamnă ” jumătate de cap”).
Durerea se poate extinde de-o parte sau ambele părţi ale capului şi, dacă nu este tratată, poate să dureze până la trei zile. De obicei, durerea se înrăutăţeşte din cauza activităţii fizice. Semne incipiente pot fi o aură (vederea unei lumini strălucitoare) şi alte tulburări vizuale cum sunt petele negre şi pierderea temporară a vederii periferice. Alte semnale de avertizare pot fi greaţă temporară, slăbiciune şi sensibililate la zgomot şi la lumini strălucitoare sau intermitente.

MIGRENA – CAUZE

Deşi în prezent nu se cunoaşte cauza migrenelor, există anumiţi factori care sunt asociaţi cu acest tip de durere de cap. În timpul unui atac de migrenă, vasele de sânge din creier suferă spasme, care determină contracţia şi apoi dilatarea rapidă. Acestea declanşează elierarea unor substanţe chimice din creier care produc inflamarea şi o durere pulsantă. De asemenea, o componentă a acestei afecţiuni este un factor ereditar puternic, care apare mai frecvent la femei decât la bărbaţi.

Migrenele pot fi declanşate de încetarea consumului de cofeină, expunerea la lumini strălucitoare sau intermitente, anticoncepţionalele orale, medicamentele vasodilatatoare, deshidratarea, modificările tipurilor de somn, stresul, modificările hormonale şi consumul de alimente care conţin anumite substanţe chimice. Cercetări preliminare sugerează că un dezechilibru al serotoninei, un neurotransmiţător din creier, poate avea influenţă asupra apariţiei migrenei.

MIGRENA – SIMPTOME

✅ Durere intensă, pulsatilă, mai ales lângă un ochi sau tâmplă, apoi toată partea respectivă sau în toată cutia craniană
✅ Greaţă şi vomă
✅ Aversiune dureroasă faţă de lumină
✅ Semnale de avertizare constând din tulburări vizuale precum fulgere luminoase sau linii ondulate; furnicături, ameţeală şi tinitus; transpiraţii, frisoane, oboseală; umflarea feţei; iritabilitate.

MIGRENA – PREVENIRE ŞI TRATAMENT

În general vorbind, există unele dovezi că la apariţia migrenelor pot contribui nivelurile scăzute la zahăr în sânge. Mâncatul regulat, fără să se sară peste mese, este important pentru prevenirea scăderii zahărului sin sânge. La unele persoane cu migrene a fost observată o scădere a nivelurilor de magneziu înainte sau în timpul atacului de migrenă; s-a mai observat că la suferinzii de migrene acest mineral lipseşte. Prin urmare, alimentele bogate în magneziu pot ajuta la diminuarea gravităţii durerii provocate de migrenă.

Unele studii arată că suferinzii de migrenă au niveluri reduse de serotonină, un neurotransmiţător care reglează starea de spirit. Alimentele bogate în triptofan, un aminoacid care ridică nivelurile de serotonină din creier, pot oferi ameliorare a simptomelor. Pentru mărirea absorbţiei triptofanului, mâncaţi alimente bogate în carbo hidraţi complecşi.

Pentru a micşora inflamaţia, o dietă bogată în acizi graşi omega-3 poate ajuta la controlul migrenelor. Dacă simţiţi greaţă consumaţi alimente asezonate cu ghimbir, un condiment despre care se crede că ajută la ameliorarea tulurărilor stomacului.(Vezi şi “Alimentaţia”).

Deoarece anumite substanţe din alimente pot induce un atac de migrenă, unele persoane găsesc util să menţină o evidenţă zilnică a consumului de alimente şi băuturi, precum şi o evidenţă a atacurilor de migrenă, pentru a identifica şi evita elementele suspectate că declanşează migrena ( vezi mai jos “Alimente ce trebuie evitate”).

Ţinerea unei evidenţe zilnice a alimentelor ajută la izolarea şi identificarea alimentelor specifice care pot avea un rol în provocarea migrenei. Poate fi util să eliminaţi din dietă, câteva săptămâni, alimentele suspectate, apoi să le reintroduceţi, pentru a determina dacă atacul este corelat cu consumul alimentelor respective.

Majoritatea informaţiilor despre elementele din dietă care declanşează migrena se bezează pe rapoarte de la diferite persoane şi nu pe date fundamentate ştiinţific; nu e clar că ar exista cu adevărat o legătură. Dacă simţiţi că anumite alimente vă declanşează migrena, se recomandă să le eliminaţi din dietă.

Ce mai puteţi face:

Identificaţi şi înlăturaţi factorii declanşatori ai durerii de cap sau migrenei. Încercaţi nişte şedinţe de biofeedback sau de relaxare, pentru a înlătura stresul. Adoptaţi respiraţie amplă, calmă, toracică şi abdominală, ce se caracterizează prin patru timpi distincţi: inspiraţie, pauză, expiraţie, pauză. Acest tip de respiraţie măreşte aportul de sânge în creier.

Cântaţi (reprezintă un bun efort de respiraţie) şi râdeţi (contacţiile diafragmului masează plexul solar şi viscerele).

Aveţi grijă la calitatea somnului dvs.: dormiţi suficient (7-8 ore pe noapte) şi, mai ales, culcaţi-vă devreme. Faceţi mişcare în mod regulat. Este indispensabilă o activitate fizică suficient de intensă: gimnastică energetică, mers pe jos rapid, mers cu bicicleta, jogging, înot etc. Încercaţi să consumaţi zilnic minimum cinci porţii de fructe şi legume. Luaţi masa în linişte, respectând un orar strict. Mestecaţi îndelung. Adoptaţi o alimentaţie variată, sănătoasă şi echilibrată. Beţi 6-8 pahare de apă pe zi, la distanţă de mese – apă bogată în magneziu (verificaţi pe etichetă), ceaiuri de plante, ceai verde slab, sucuri de legume sau de fructe proaspete. Evitaţi alcoolul şi excitantele; renunţaţi la fumat sau, cel puţin reduceţi consumul de ţigări (tutunul creşte tensiunea arterială intracraniană).

SUPLIMENTE ALIMENTARE

Suplimentele pot preveni apariţia simptomelor, dar probabil veţi avea nevoie de medicamente pe bază de reţetă pentru a combate durerile de cap severe. Toţi cei care se confruntă frecvent cu dureri de cap sau migrene trebuie trebuie să ia calciu şi magneziu pe termen lung, pentru a păstra sănătatea vaselor de sânge şi a reduce tensiunile musculare.

Multe persoane care suferă de migrenă au un nivel scăzut de magneziu. Granatul (Tanacetum parthenium) poate reduce intensitatea şi frecvenţa durerilor de cap şi migrenelor dacă este luat timp de mai multe luni. 5-HTP, o formă a aminoacidului triptofan şi o componentă de bază a serotoninei, poate preveni simptomele la fel de eficient ca medicamentele; efectele secundare minore – în special greaţă – tind să dispară în două săptămâni, dar pot fi necesare cătea luni de tratament.

Dacă durerile de cap sau migrenele sunt frecvente, vitamina B riboflavină poate fi mai eficientă decât granatul sau 5-HTP. În doze mari, riboflavina pare să crească rezervele de energie din celulele creierului.

Dacă nici unul dintre aceste remedii nu funcţionează, încercaţi să adăugaţi vitamina C şi acid pantotenic. Ambele substanţe stimulează producţia de hormoni care ajută organismul să combată efectele negative ale stresului.

Dozaj recomandat pentru suplimente:

Magneziu/calciu
Dozaj: 200 mg magneziu şi 500 mg calciu de două ori pe zi.
Sfat: Luaţi suplimentele la masă; există suplimente care conţin ambele substanţe.

Granat
Dozaj: 250 mg extract în fiecare dimineaţă.
Precauţie: A nu se folosi în timpul sarcinii.
Sfat: Alegeţi un produs standardizat cu cel puţin 0,4% partenolidă.

5-HTP Dozaj: 100 mg de trei ori pe zi.
Sfat: Consultaţi medicul dacă luaţi un antidepresiv pe bază de reţetă.

Riboflavină: Dozaj: 40 mg în fiecare dimineaţă.
Comentarii: Foarte bună în cazul migrenelor cronice.

PLANTE

ATENŢIE! Nu folosiţi simultan plantele din lista următoare.
Plantele vă pot ajuta să preveniţi migrenele, dar odată ce migrena s-a declanşat, îşi va urma cursul.

Uz intern

PENTRU TRATAMENTUL PREVENTIV PE TERMEN LUNG
La recomandarea unui specialist în medicina plantelor

  • Spiculiţe, rozmarin

PENTRU MIGRENELE CARE ÎNSOŢESC DEBUTUL MENSTRUAŢIEI

  • Mielărea (capsule cu 250 mg de extract uscat) luaţi 2 capsule dimineaţa şi 2 seara cu un pahar de apă.

PENTRU MIGRENELE PROVOCATE DE ALIMENTAŢIE

  • Scorţişoară infuzaţi 1 g scorţişoară baton într-o cană de apă clocotită timp de 10 minute şi apoi strecuraţi. Beţi trei căni pe zi.
  • Mentă puneţi o linguriţă de frunze uscate în 150 ml de apă clocotită. Lăsaţi infuzia timp de 10-15 minute, apoi strecuraţi-o. Beţi o cană după fiecare masă.
  • Muşeţel puneţi 1-2 linguriţe de frunze uscate în 150 ml de apă clocotită. Lăsaţi infuzia timp de 10-15 minute, apoi strecuraţi-o. Beţi până la trei căni de ceai pe zi. (Se găseşte şi sub formă de capsule sau tincturi).
  • Valeriană luaţi 250 mg extract de două ori pe zi. Folosiţi produse cu extract standardizat care conţine 0,8% acid valeric(sau valerenic).
  • Păpădie doză pentru fortificarea ficatului: 500 mg de rădăcină sub formă de pulbere, de trei ori pe zi; în caz de constipaţie: o cană de ceai de trei ori pe zi.

TERAPII ALTERNATIVE

Tratament individual

HOMEOPATIE

    • Durere de cap însoţită de vedere înceţoşată: Cyclamen 7CH, 3 granule dimineaţa, în cure de două luni.
    • Durere de cap iradiind de la ceafă spre frunte – şi zona cervicală înţepenită: Actaea racemosa 7CH, 3 granule dimineaţa, în cure de două luni.
    • Migrenă pe o singură parte a capului, care trece apoi în cealaltă: Lac caninum 7CH, 3 granule dimineaţa, în cure de două luni.
    • Migrenă cu senzaţia de obiecte strălucitoare ce trec prin faţa ochilor: Iris versicolor 5CH, 3 granule dimineaţa, în cure de două luni.
    • Migrenă cu durere iradiind dinspre ceafă spre ochi:

– mai degrabă pe partea dreaptă: Spigelia anthelmia 7CH, 3 granule dimineaţa, în cure de două luni;
– mai degrabă pe partea stângă: Sanguinaria 5CH, 3 granule dimineaţa, în cure de două luni.

  • Dureri de cap însoţite de senzaţie de greaţă şi vomismente: Cocculus 7CH, 3 granule dimineaţa, în cure de două luni.
  • Durere de cap resimţită ca o cască, agravată de alcool şi tutun: Nux vomica 7CH, 3 granule dimineaţa, în cure de două luni.

FITOTERAPIE

  • Migrenă: Nigella sativa, tinctură de bază, 5-10 picături la fiecare 5 minute.
  • Migrenă cu stare de greaţă: spilcuţă şi roiniţă, EPS, în părţi egale câte o linguriţă de doua-trei ori pe zi.

AROMATERAPIE

  • >Ungeţi zona frunţii, a tâmplelor şi lobilor urechii (zonă ce corespunde capului în auriculoterapie) cu ulei esenţial de mentă diluat la 10% în ulei de migdale dulci, sau sub formă de gel, 10% (preparat în farmacii). Repetaţi procedura după 5 minute, apoi lăsaţi să treacă un timp, în funcţie de evoluţie. Atenţie, uleiul de mentă este contraindicat copiilor cu vârste sub 30 de luni.

OLIGOTERAPIE

  • Migrenă: Mangan, o doză pe săptămână, şi Mangan-Cobalt, o doză pe zi, în celelalte şase zile.
  • Migrenă oftalmică: luaţi, în plus, Cobalt, o doză seara.
  • Dacă suferiţi de anxietate, de angoasă: luaţi, în plus, Litiu, o doză pe zi.

MASAJ AURICULAR

  • Cu ajutorul unui vârf moale, masaţi-vă punctele 58 Shenmen, 18 Materie cenuşie (jumătatea inferioară a părţii posterioare a antitragusului), 22 Occipital, 25 Vârful capului, 23 Frunte, 24 Taiyang, 104 Ficat.

REFLEXOTERAPIE

  • Masaţi zonele reflexe plantare (pe fiecare parte): coloană vertebrală, cap (buricul degetelor mari de la picior), ganglioni limfatici superiori, plex solar.

PRESOPUNCTURĂ – SHIATSU – DO-IN

    • >Presaţi, prin alunecarea degetului mare, de-a lungul marginii exterioare a indexului, până în vârful unghiului dintre degetul mare şi index. Efectuaţi de yece ori pe ambele părţi. Apoi ciupiţi punctual, rotind în sensul acelor de ceasornic. Atenţie, procedura este contraindicată gravidelor.
    • Apăsaţi trei puncte aflate sub ochi, pornind de la rădăcina nasului.
    • Masaţi lent, timp de 5-15 minute, punctul aflat la capătul exterior al sprâncenelor.

Specialişti

  • Pentru un tratament al “terenului” bolii: un acupunctor, une hemeopat, un fito-aromaterapeut, un auriculoterapeut, un medic antropozof, un specialist în reiki, un crenoterapeut etc.
  • Pentru eliminarea unu eventual blocaj: un osteopat, un etiopat, un kinetoterapeut, un fasciaterapeut, de pildă.
  • Pentru a corija poziţiile greşite, ce ar putea reprezenta o sursă de durere: un posturolog, un podolog, în special.
  • În cazul unu focar de inflamaţie, dentar sau în altă regiune a corpului: un dentist holist sau un neuralterapeut.
  • Pentru a face faţă mai bine stresului şi a învăţa să vă gestionaţi emoţiile: hipnoza ericksoniană, sofrologia, relaxarea, meditaţia, floriterapia sunt unele dintre remediile care vă stau la dispoziţie.
  • Practicaţi, de asemenea, o gimnastică energetică – taiji quan, qi gong, yoga.

ALIMENTAŢIA

  • Avocado, dovleac, grăunţe de amarantă, orez – pentru magneziu
  • Carne de pasăre, ciuperci, quinoa – pentru riboflavină

Reduceţi consumul de:

  • Ciocolată
  • Brânză
  • Citrice
  • Cofeină
  • Alcool, mai ales vinul roşu si de Porto

preluare: Portia de sanatate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Share this post

Leave your thought here