Rubarba
Originară din nord-estul Asiei, acestă specie de rubarba-spre deosebire de varietatea de grădină, mai cunoscută este folosită ca remediu.
Planta ierboasă înaltă, ea are petiole cărnoase şi frunze mari, palmate şi zimţate. Manunchiuri rasfirate de flori în forma de stea, colorată în alb, verde, sau roşu, apar în iulie şi august-urmate de fructe uscate, cu aripioare. Doar rizomul voluminos are valoare medicinală.
RUBARBA – PĂRŢI UTILE
RIZOMUL
- ✅ Deşi planta este cultivată în Europa, rizomii folosiţi în medicina naturistă sunt importaţi din China şi Coreea.
- ✅ Rizomii plantelor cu vârste cuprinse între 6 si 10 ani se recoltează toamna.
- ✅ Rizomul uscat este folosit la prepararea de infuzii, decocturi, tincturi şi pulberi, sau se vinde mărunţit.
COMPUŞI ACTIVI
Compuşii rubarbei chinezeşti responsabili pentru acţiunea ei laxativă sunt derivaţii antracenici, majoritatea în rizomul uscat fiind glicozidele antrachinonice. Sunt deopotrivă prezenţi taninii şi flavonoidele.
UTILIZĂRI MEDICINALE
Rubarba este un laxativ extrem de eficient, deşi se ştie că, uneori, dozele foarte mici pot produce constipaţie. Numeroase studii au demonstrat că planta stimulează musculatura intestinală, crescând absorbţia apei şi a electrolitilor. Totuşi, preparatele din rubarbă nu trebuie folosite mai mult de 10 zile consecutiv, deoarece există pericolul apariţiei unor afecţiuni induse de efectul laxativ, precum colită, diareea, dezechilibrul hidroelectrolitic şi hipokaliemia (scăderea nivelului de potasiu din sânge).
Studii recente efectuate în China au arătat că preparatele din rubarbă pot ajuta la detoxifierea organismului prin eliminarea ureeei şi a altor metaboliţi, azotaţi de excreţie. Se pare că acest efect se datorează acţiunii directe a plantei asupra rinichilor, deoarece şi alte studii au demonstrat că planta poate limita inflamaţia din cazurile de insuficienţă renala cronică.
Cercetătorii chinezii au consemnat faptul că planta poate inhiba lanţul de reacţii din organism care duce la vazoconstrictţe.
Rubarba este folosită deasemenea pentru stimularea apetitului şi ameliorarea digestiei, ca şi pentru tratarea afecţiunilor hepatice şi biliare şi a inflamaţiilor şi infecţiilor orale.
CULTIVAREA
Rubarba chinezeasca poate fi cultivata din seminte care se sadesc la sfarsitul iernii, sau din butasi saditi la sfarsitul toamnei.
Prefera solurile umede, bine drenate, bogate in humus, precum si locurile insorite.
PREPAREARE ŞI DOZAJ
În tratamentul constipaţiei
Decoct: Fierbeţi 20 g de rubarbă uscată sau 40 g de plantă proaspată în 750 ml de apă şi lasaţi la foc mic până când lichidul scade până la 500 ml. Luaţi 50-100 ml seară, devreme.
În tratamentul lipsei apetitului
Decoct: Luaţi 10 ml de decoct (vezi mai sus) de 2 ori pe zi.
DACĂ SIMPTOMELE PERSISTĂ, APELAŢI LA MEDIC
PRECAUŢII
- ✅ Rubarba chinezească nu trebuie administrată simultan cu alte laxative şi se recomandă combinarea tratamentului cu exerciţii fizice şi ajustări ale dietei.
- ✅ Persoanele care suferă de obstrucţii intestinale, artrită, boli renale sau probleme urinare trebuie să evite rubarba.
- ✅ Planta nu este recomandată ca laxativ copiilor cu vârste între 10 şi 15 ani şi este strict interzisă copiilor sub 10 ani.
- ✅ Nu este recomandată în sarcină şi alăptare.
- ✅ Persoanele cu istoric de alergii trebuie să fie atente când folosesc preparate din rubarbă, în cazul în care au sensibilitate la acestă plantă.
preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011