Hipertiroidism
Puls ridicat, insomnie, scădere în greutate şi transpiraţie sunt semnele unei tiroide hiperactive(hipertiroidism). Boala apare atunci când hormonul tiroidei se produce în exces şi este eliberat de glanda tiroidă, care are forma unui fluture ce înconjoară o parte din trahee.
Această glandă vitală menţine în sânge un echilibru delicat al hormonului tiroidian, care reglează energia şi influenţează metabolismul.
Un surplus de hormon accelerează metabolismul energiei, grăbind procesele din corp. Femeile sunt mai predispuse să sufere de hipertiroidism decât bărbaţii. Această afecţiune se poate controla destul de bine cu un tratament adecvat (inclusiv medicamente).
O tiroidă hiperactivă poate avea sau mai multe cauze. În boala lui Grave (o formă de hipertiroidie), o dereglare autoimună conduce la o supraproducţie de hormon tiroidian. Excesul de hormon tiroidian mai poate fi cauzat de noduli anormali existenţi în glanda tiroidă sau de inflamarea glandei. În cazuri rare, o creştere canceroasă a unei glande pituitare defecte, care influenţează sinteza hormonului tiroidian, poate duce la hipertiroidism.
HIPERTIROIDISM – SIMPTOME
- ✅ schimbări de dispoziţie, agitaţie, anxietate, tulburări de somn
- ✅ scaăere în greutate, în pofida apetitului crescut, diaree, bătăi de inimă rapide, transpiraţie, intoleranţă la caldură
- ✅ guşă (umflare nedureroasă a gâtului), ochi iritaţi, care par să iasă din orbite, slăbiciune musculară, menstruaţii uşoare sau absente
- ✅ mărirea de volum a tiroidei, glandă aflată în partea anterioară a gâtului
- ✅ exoftalmie (protruzie oculară), retracţie palpebrală, hipersecreţie lacrimală, limitarea câmpului vizual
- ✅ pete roşii sau violacee, reliefate, pe marginea anterioară a gambei (mixedem pretibial)
- ✅ complicaţii cardiovasculare: accelerarea bătăilor inimii (tahicardie), ritm cardiac neregulat (fibrilaţie atrială), creşterea ratei respiratorii
- ✅ fatigabilitate, slabiciune musculară
- ✅ păr subţiat
PREVENIRE ŞI TRATAMENT
Pentru menţinerea unor energii şi greutăţi adecvate, o persoană cu hipertiroidism poate avea nevoie să consume cu 10 până la 20% mai multe calorii decât o persoană sănătoasă. Când medicamentele prescrise îşi fac efectul, această cerinţă de calorii suplimentare se poate reduce. Pentru a proteja epuizarea rezervelor muşchilor din corp din cauza unui metabolism accelerat, se recomandă alimente cu conţinut ridicat de proteine şi de substanţe nutritive.
Goitrogenii, substanţe care afectează absorbţia iodului, pot aduce beneficii hipertiroidiei. Aceştia se găsesc în legumele crucifere proaspete (gătitul le dezactivează), cum este varza. Cercetările sunt puţine, dar unele prescripţii populare arată că o jumătate de căpăţână de varză crudă consumată zilnic ajută la controlul bolii.
Iodul
E o componentă esenţială a hormonului tiroidian şi se crede că limitarea acestui mineral suprimă sinteza şi secreţia acestui hormon.
Cercetările experimentale sugerează că este posibil ca vitaminele E şi C antioxidante să combată deterioararea oxidantă legată de hipertiroidie. Un metabolism accelerât poate generarea de radicali liberi distrugatori. În plus, alimentele bogate în beta-caroten, cum sunt morcovii, dovleacul şi cartofii dulci, pot aduce beneficii persoanelor cu o tiroidă hiperactivă beta-carotenul se transformă în vitamina A, despre care se crede că modifică utilizarea iodului în corp.
Se acumulează dovezi ca o tiroidă hiperactivă poate altera metabolismul calciului din schelet. Ţesut în continuă transformare, osul este în stare permanentă de remodelare, iar excesul de hormon tiroidian pare să reducă masa osoasă în acest proces, mărind riscul de osteoporoză care subţiază oasele. O dietă bogată în calciu poate ajuta la combaterea acestui risc, întărirea oaselor prin intensificarea absorbţiei calciului.
Alte substanţe nutritive importante pentru fortificarea oaselor mai sunt vitamina K (din frunzele legumelor cu frunze cum este varza creaţă), acizii graşi omega-3 (din peşti graşi şi nuci) şi minerale cum sunt magneziul, manganul şi potasiul (din fructe şi legume). În afară de îmbunătăţirea densităţii oaselor, vitamina C este esenţială pentru matricea ţesutului conjunctiv (colagen) care ţine oasele împreună. Cercetătorii cred că şi izoflavonele (din soia) şi lignanii (din seminţele de in), compuşi vegetali de tip estrogen, îmbunătăţesc tăria oaselor, impiedicând fracturile.
Deranjamentele digestive, în particular diareea, însoţesc adesea o tiroidă hiperactivă.
Controlaţi-vă în mod regulat gâtul, sub marul lui adam pentru a detecta o eventuală proeminenţă ce poate indica o problemă a tiroidei.
SUPLIMENTE ALIMENTARE
Suplimentele menţionate pot fi de ajutor persoanelor cu probleme de tiroidă, inclusiv celor care iau deja medicamente convenţionale, dar sfătuiţi-vă întotdeauna cu medicul înainte de a le lua, deoarece unele substante pot afecta reacţia organismului dvs. la medicamentele prescrise. Rezultatele încep să apară după circa o lună.
Există multe substanţe nutritive importante pentru sănătatea glandei tiroide. Vitamina C, vitamina E, şi complexul de vitamine B sunt utile în tratamentul hipertiroidei deoarece joacă un rol esenţial în îmbunătăţirea funcţionării tiroidei şi a sistemului imunitar.
Dacă afecţiunea este rezultatul unei deficiente de iod, se poate folosi o algă numită varec (bogată în iod) în completarea tratamentului alopat.
Dozaj recomandat pentru suplimente:
- vitamina C: 500 mg de doua ori pe zi. Utilă atât in caz de hipertiroidie, cât şi de hiportirodie; reduceţi doza faceţi diaree
- vitamina E: 250 mg pe zi. Consultaţi medicul dacă luaţi anticoagulante
- complex de vitamine B: un comprimat în fiecare dimineaţă, în caz de hipertiroidie sau hipotiroidie. Cautaţi un produs care conţine 50 mcg vitamina B12 şi biotină, 400 mcg acid folic şi 50 mg din celelalte vitamine B
- zinc: 25 mg pe zi. Dacă luaţi un supliment de zinc timp de peste o lună, alegeţi un produs care conţine şi 2 mg cupru
- seleniu: 200 mcg pe zi. Dozele mari de seleniu sunt toxice, nu depăşiţi doza recomandată
- varec: 400-600 mg pulbere pe zi. Doza recomandată trebuie să conţină 200-300 mcg iod
PLANTE
ATENŢIE! Nu folosiţi simultan plantele din lista următoare.
Hipertiroidismul nu poate face obiectul automedicaţiei. Aceste plante sunt destinate calmării anxietăţii.
Uz intern
PENTRU CALMAREA ANXIETĂŢII
- lavanda: infuzaţi 2-3 g de flori uscate într-o cană cu apă clocotită timp de 5-10 minute. Beţi 3-4 căni pe zi, între mese.
- tei: infuzaţi 5 g de flori într-un litru de apă clocotită timp de 5 minute. Beţi o cană seara, la culcare, pentru a putea dormi.
- valeriana: (capsule cu 240 mg de pulbere) luaţi 1-2 capsule.
La recomandarea unui specialist în medicina plantelor.
Pentru a regla ritmul cardiac – paducel
Pentru a reduce activitatea tiroidei: – roiniţa.
ALIMENTAŢIE
Consumaţi din belşug:
- broccoli, produse lactate, smochine, verdeţuri pentru gătit – pentru calciu
- ardei, citrice, fructe de pădure, pepeni – pentru vitamina C
- alune şi nuci, avocado, cereale integrale, seminţe – pentru vitamina E
Reduceţi consumul de:
- alcool
- cofeină
preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011