Depresia
Depresia este o tulburare a stării de spirit obişnuite, care loveşte milioane de oameni. Boală generală care afectează corpul, starea de spirit şi gândirea, depresia este o boală tratabilă care adeseori rămâne netratată.
Simptomele depresiei includ un sentiment de opresiune sau deznadejde care pur şi simplu nu dispare. Alte simptome sunt un sentiment de lipsă de speranţă, sentimente de culpă, lipsă de energie, dificultate de concentrare, agitaţie, perturbări ale somnului (insomnie sau prea mult somn), sentiment de goliciune sufletească, gânduri negative sau triste, dificultate de a întretine relatii normale, precum şi o lipsă generală de interes pentru viaţă. Tratamentul corect poate aduce alinare majorităţii persoanelor care suferă de această boală debilitantă.
CAUZE
Depresia este produsă de mulţi factori. Aceştia pot fi factori ereditari, biologici şi de mediu, precum şi evenimente semnificative din viaţă precum o boală fizică, pierderea unei persoane dragi sau pierderea serviciului. Depresia este legată şi de anumite medicamente, de abuz de acool sau de droguri, de dietă şi de naştere (precum şi de alte fluctuaţii hormonale). Cauzele biologice ale depresiei pot fi atribuite perturbării neurotransmiţătorilor, mesagerii chimici din creier, deşi până acum nu se ştie prea multe despre cauzele biochimice.
SIMPTOME
- ✅ stare permanentă de tristeţe sau de “gol”;
- ✅ incapacitatea de a găsi plăcere în activităţile obişnuite, inclusiv în sex;
- ✅ tulburări de somn, energie scăzută, oboseală;
- ✅ apetit redus sau crescut, scădere sau creştere în greutate;
- ✅ sentimente de vinovaţie, lipsă de valoare şi neajutorare;
- ✅ dificultăţi de concentrare, iritabilitate, tendinţa de a plânge excesiv;
- ✅ dureri cronice;
- ✅ gânduri despre moarte sau sinucidere.
PREVENIRE ŞI TRATAMENT
Anumite substanţe nutritive pot avea un efect benefic asupra substanţelor chimice din creier care sunt responsabile de starea de spirit. De pildă, cercetătorii cred că triptofanul, un aminoacid esenţial, poate juca un rol important în funcţionarea normală a creierului deoarece ajută la producerea neurotransmitătorului serotonina, care poate reduce senzaţia de depresie.
Persoanele deprimate se îndreapta uneori către alimente bogate în carbohidraţi complecşi (existenţi în “alimentele care alină”), care se crede că au, de asemenea, un efect favorabil asupra producerii serotoninei. Alimentele bogate în carbohidraţi complecşi mai ajută corpul să absorbă eficient triptofanul.
Mai puteţi lupta cu melancolia mâncând alimente bogate în vitamine B. Folatul e o vitamină B importantă care, uneori, este în deficit la persoanele deprimate. Cercetările preliminare arată că persoanele deprimate pot avea şi niveluri anormale ale vitaminei B12 . Există o legatură între nivelurile scăzute de vitamină B12 şi de folat şi metabolismul dereglat al substanţelor chimice din creier asociate cu reglarea stării de spirit. Vitamina B12 acţionează împreună cu folatul şi cu vitamina B6 pentru a ajuta la reducerea homocisteinei, un aminoacid legat de depresie. Vitamina B12 ajută la transformarea homocisteinei în alte substanţe, împiedicând astfel formarea homocisteinei în circulaţia sângelui. Vitamina B6 poate ajuta la producerea enzimelor responsabile cu metabolismul anumitor substanţe chimice din creier care reglează starea de spirit, cum sunt serotonina şi dopamina.
Importanţa acizilor graşi omega-3
Acizii graşi omega-3, care lipsesc din dietele majorităţii oamenilor din ţara noastra, sunt abundenţi în creier şi sunt esenţiali pentru funcţionarea normală a creierului. Deşi în prezent se ştiu puţine despre modul în care acizii graşi omega-3 reglează starea de spirit, descoperiri recente arată o corelatie între nivelurile scăzute ale acestor compuşi şi depresie.
- Discutaţi cu medicul, cu un psiholog clinician sau cu un psihoterapeut
- Odihniţi-vă, dacă se poate plecaţi în vacanţă
- Menţineţi un program de exerciţii care stimulează producţia de endorfine pentru a îmbunătăţi dispoziţia.
- Adoptaţi o respiraţie abdominală lentă şi o postură corporală corectă ( menţineţi-vă poziţia dreaptă, când vă asezaţi, alegeţi să staţi pe un scaun, pe care să vă aşezaţi cu spatele drept şi fără a încrucişa picioarele sau coapsele).
- Faceţi din actul de a lua masa un lucru cât mai agreabil ( în ce priveşte aspectul, culoarea, mirosul, savoarea meniurilor etc.).
SUPLIMENTELE ALIMENTARE
Vitaminele şi mineralele pot fi deseori utile persoanelor care iau antidepresive. Puteţi completa tratamentul cu plante medicinale sau 5-HTP (5-hidroxitriptofan) însa nu le combinaţi cu medicamentele fără acordul medicului. Nu renunţaţi la medicamentele prescrise fără să cereţi sfatul medicului.
Nivelurile scăzute de vitamine B si vitamina C au fost asociate cu depresia. Acestea contribuie la producerea de neurotransmitători în creier şi pot mări eficacitatea medicamentelor antidepresive. Calciul şi magneziul calmează nervozitatea şi pot fi deosebit de utile atunci când depresia produce tulburări de somn.
La persoanele de peste 50 de ani, gingko biloba combate depresia mai eficient decât unele medicamente. 5-HTP este o formă a aminoacidului triptofan, care stimulează producţia de serotonină şi îmbunătăţeşte starea de spirit. şi uleiul de peşte poate fi benefic în tratarea depresiei.
Dozaj recomandat pentru suplimente:
Complex de vitamine B – un comprimat in fiecare dimineaţă, la masă. Cautaţi un produs cu 50 mcg vitamina B12 şi biotină, 400 mcg de acid folic şi 50 mg din celelalte vitamine B.
Vitamina C – 500 mg de două ori pe zi. Reduceţi doza dacă faceţi diaree.
Calciu/magneziu – 500 mg calciu şi 200 mg magneziu o dată sau de două ori pe zi. Puteţi lua o doză suplimentară înainte de culcare, ca să dormiţi mai bine.
5-HTP – 100 mg de trei ori pe zi. Nu luaţi suplimentu mai mult de trei luni fără să întreaţi medicul.
Ginkgo biloba – 80 mg extract de trei ori pe zi. Alegeti un produs standardizat cu minimum 24% glicozide flavonoidice.
Ulei de peşte – 2 linguriţe care asigură 2 g de acizi graşi omega-3 pe zi. Consultaţi medicul dacă luaţi anticoagulante.
PLANTE
ATENŢIE! Nu folosiţi simultan plantele din lista urmatoare.
Nu se recomandă autotratamentul în depresie. Apelaţi întotdeauna la medic sau un specialist în medicina plantelor înainte să luaţi aceste plante.
Uz intern:
- Sunătoare 300 mg extract de trei ori pe zi. Alegeţi un produs standardizat cu 0,3% hipericină. Se ştie că sunatoarea interacţionează cu un mare număr de medicamente şi trebuie folosită doar sub supravegherea medicală.
- Damiana Extract lichid, echivalentul a 1-2 g de plantă uscată, de 3 ori pe zi.
- Mac californian Extract lichid, echivalentul a 1-2 g plantă uscată, de 2 ori pe zi şi la culcare.
- Lavandă Infuzati 2-3 g de flori uscate într-o cană de apă clocotită timp de 5-10 minute. Beţi cana înainte de culcare.
- Maghiran Infuzaţi1-2 linguri de plantă uscată într-o cană de apă clocotită timp de 15 minute, apoi strecuraţi. Beţi 1 cană de 3 ori pe zi.
- Ceaiul sau tinctura de roiniţă sau rozmarin pot înlatura tensiunea, extractul de ovăz este tonic nervos extrem de benefic în caz de epuizare.
ALIMENTAŢIA
Consumaţi din belsug:
- fructe de mare, peşte gras – pentru acizi graşi omega-3;
- fasole, linte, sparanghel, verdeţuri pentru salată – pentru folat;
- banane, carne de pasăre, fasole, produse lactate – pentru triptofan;
- carne de pasăre, fructe de mare, peşte gras, produse lactate – pentru vitamina B12;
- banane, cartofi, fasole – pentru vitamina B6.
Reduceţi consumul de:
- alcool;
- cofeină(cafea, ceai sau cola);
- uleiuri de porumb, şofrănaş şi floarea-soarelui;
- biscuiţi, chipsuri.
preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011