Blog

Bioritmurile

Fiecare individ pare să urmeze o alternanţă de cicluri bioritmice care cadentează funcţionarea fizică, emoţională şi intelectuală. Astfel, unele persoane au un nivel maxim al capacităţilor într-o zi anume, iar a doua zi se găsesc într-o fază depresivă. Bioritmurile – studiul lor vă propune să recunoaşteţi pe cele critice de cele favorabile.

DIFERITELE CICLURI

Bioritmurile se împart în trei cicluri:

 • ciclu fizic durează 23 de zile şi reglează vitalitatea, energia, anduranţa şi rezistenţa la boli;
 • ciclu emoţional durează 28 de zile şi guvernează starea de spirit, reacţiile nervoase şi sensibiliatea creatoare;
 • ciclu intelectual durează 33 de zile şi determină luarea unor decizii şi capacitatea de memorare.

Fiecare ciclu alternează două faze: una ascendentă (perioada de descărcare), în care fiecare zi este pozitivă, urmată de o fază descendentă (perioada de încărcare), în care fiecare zi e negativă. Aceste faze pot fi reprezentate prin unde ce oscilează dintr-o parte în alta a unei linii orizontale, numită linie critică. Momentul în care una dintre unde taie această linie este definit ca o zi critică. Aceste zile critice nu sunt periculoase, dar la unele persoane se observă o predispoziţie pentru a da greş în domeniul în care activează.

Cum pot fi interpretate bioritmurile?

Mai intâi este nevoie să vă stabiliţi singuri o schemă a bioritmurilor (cu ajutorul lucrărilor de specialitate sau al informaţiilor luate de pe net).

Odată stabilite ciclurile, va fi uşor să citiţi care sunt perioadele de avânt şi care de relaxare. Astfel, acolo unde două curbe se întretaie deasupra liniei critice aveţi o zi favorabilă, iar acolo unde ele se intersectează pe linie este o zi dificilă.

Ritmurile fiziologice cotidiene

Funcţionarea organismului este supusă unor variaţiuni periodice. Cronobiologia vizează studiul ritmurilor fiziologice cotidiene care sunt legate mai ales de producerea de hormoni, dar şi de temperatura corpului şi de tensiunea arterială, principala referinţă a corpului fiind bazată pe alternanţa zi/noapte. Această disciplină face astăzi obiectul unor cercetări importante, care au permis distingerea diferitelor faze ale somnului şi au pus în evidenţă influenţa acestor ritmuri asupra acţiunii medicamentelor: ora administrării lor influenţează eficienţa acestora.

DIFERITELE RITMURI

 • ritmurile circadiene durează 24 de ore şi au o frecvenţă medie. Ele coordonează alternanţa veghe/somn şi variaţiile temperaturii corporale.
 • ritmurile ultradiene au o durată mai mică de 20 ore şi o frecvenţă înaltă. Ele coordonează activitatea cerebrală şi eliberarea anumitor hormoni.
 • ritmurile infradiene durează de la o săptămână la o lună si au o frecvenţă joasă. Ele coordonează apărarea imunitară, reînnoirea anumitor celule şi ciclu menstrual la femei.
 • ritmurile circanuale durează un an şi au o frecvenţă foarte joasă.

Ele coordonează variaţiile stării de spirit.

RESPECTAŢI-Vă CEASUL INTERN

Dacă aveţi dificultăţi de adormire, aveţi tot interesul să aflaţi cum funcţioneză ciclu dvs. de somn. La fiecare două ore, organismul dvs. vă stimulează creierul pentru a elibera serotonina, hormonul cu proprietăţi relaxante şi liniştitoare. Această acţiune determină căscatul în serie. Pleoapele vi se îngreunează. Acela este momentul să mergeţi la culcare. Dacă atunci vă fortaţi să rămâneţi treaz, trebuie să mai asteptaţi două ore, pentru a adormi. Noaptea are între patru şi şapte cicluri de somn.

În caz de întrerupere a ritmului obişnuit, organismul poate fi perturbat: el continuă să se regleze în funcţie de ritmul zi/noapte pe care îl cunoaşte. Timpul de adormire devine mai lung, iar ciclurile de somn paradoxal (cel mai reparator) vor fi afectate. Dacă nu vă este foame dimineaţa la trezire, asteptaţi 40 minute înainte de a mânca.

Optimizaţi-vă tratamentele medicale

 • corticoizii: luaţi toată doza dimineaţa la ora 8, sau două treimi la ora 8 şi restul la ora 15;
 • antiinflamatoarele nesteroidiene: către ora 19-20;
 • aspirina: în jurul orei 22;
 • antiacide şi antiulceroase: seara;
 • anticoagulante orale: în jurul orei 19;
 • antiastmatice: seara, sau două treimi seara şi o treime dimineaţa.

Din ce în ce mai multe medicamente sunt administrate secvenţial prin cronopompe. Aşa se procedează cu hormonul luteinizat (un hormon secretat de hipotalamus) în tratamentul unor forme de sterilitate feminină, sau cu antimicoticele utilizate în chimioterapia anticanceroasă.

preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Share this post

Leave your thought here