Blog

Reflexoterapia plantară

Reflexoterapia plantară (sau podologia reflexă) acţionează asupra corpului şi a psihicului stimulând zonele numite reflexe, situate la nivelul picioarelor.
Prin masaj şi/sau presiune pe aceste zone, reflexologii cred că tratează funcţiile sau organele perturbate cărora le corespund.

Reflexoterapia plantară – PRINCIPII

 • Pentru reflexologi, corpul, organele şi funcţiile se proiectează asupra unor zone ale corpului: pavilioanele urechii, irisul ochiului şi, în fine, picioarele (reflexoterapia plantară) şi mâinile (reflexoterapia palmară). Partea stângă a corpului se proiectează pe stânga, iar partea dreaptă, pe dreapta. Degetele de la picioare corespund capului şi craniului, călcâiele bazinului mic şi conţinutului său, marginile interioare ale picioarelor coloanei vertebrale, iar marginile lor exterioare, membrelor.
 • Presiunea exercitată asupra unui anumit punct ar putea trata astfel zona corespunzătoare. Reflexologii au formulat numeroase ipoteze pentru a explica acţiunea acestor masaje reflexe. Acestea ar putea să elimine obstacole din calea liberei circulaţii a energiei, să elibereze endorfine – substanţe euforizante şi antidurere asemănătoare morfinei – , să stimuleze sistemele nervos şi limfatic. Unii specialişti se referă la teoria porţii sau gate-control, conform căreia stimularea anumitor nervi ar provoca o acţiune inhibitoare a durerii, la distanţă. Alţii sunt de părere că dezechilibrele organismului ar provoca depunerea de microcristale de acid uric pe punctele reflexe corespunzătoare, făcându-le dureroase: masajul le distruge şi restabileşte astfel fluxurile energetice.

CE TRATEAZĂ REFLEXOTERAPIA

 

✅ Puteţi consulta un reflexolog dacă suferiţi de spate, de ceafă, de dureri de cap sau de migrene, în caz de sinuzită cronică, de sindrom premenstrual, de stres etc.
✅ Dacă aveţi dificultăţi de a concepe un copil, reflexoterapia v-ar putea veni în ajutor. Ea v-ar putea, de asemenea, ameliora calitatea vieţii dacă suferiţi de o boală gravă (cancer, diabet insulinodependent, scleroză în plăci etc.).
✅ Ea este deseori folosită în medicina sportivă şi în cadrul tratamentelor paliative.

CONTRAINDICAŢII

 • Unele sunt absolute (cel puţin temporar): o flebită recentă, o artrită acută a unuia sau a ambelor picioare, o fractură de picior încă neconsolidată.
 • Sunt necesare precauţii suplimentare în cazul artrozelor, al durerilor sau al infecţiilor picioarelor (micoză, veruci plantare etc.).

ATENŢIONĂRI

 • Este preferabil să vă sfătuiţi cu un medic înainte de a începe un tratament prin reflexoterapie plantară, pentru a elimina posibilitatea unei boli grave.
 • Dacă sunteţi însărcinată sau dacă doriţi să apelaţi la reflexoterapie pentru copilul dumneavostră, informaţi-vă atent înainte de a face programare: sunt situaţii în care nu orice specialist este abilitat să desfăşoare un tratament.

GĂSIREA UNUI SPECIALIST

Nu există formarea oficială sau recunoaştere oficială în reflexoterapie. Apelaţi la asociaţii profesionale şi nu ezitaţi să puneţi întrebări specialistului asupra formaţiei şi experienţei sale.

CUM SE DESFĂŞOARĂ O ŞEDINŢĂ

Reflexoterapia plantară – DIAGNOSTICUL

• Prima consultaţie durează cam o oră. Pentru următoarele, prevedeţi între 30-60 de minute.
• Reflexologul face un bilanţ complet al problemei dvs.: interogatoriu detaliat urmat de examinarea picioarelor. Pentru aceasta, trebuie să staţi întins confortabil, cu picioarele goale, uşor ridicate. Terapeutul va căuta mai întâi o afecţiune care ar necesita un tratament specific prealabil (bătături, băşici, veruci plantare, infecţii etc.).

Reflexoterapia plantară – TRATAMENTUL

• Terapeutul practică un masaj uşor al picioarelor şi apoi face examenul reflexologic propriu-zis. Cu degetul mare, vă explorează toată suprafaţa picioarelor – tălpi, margini, partea de deasupra, gleznă, călcâie – pentru a detecta zonele sensibile care trebuie tratate.
• Odată examinarea încheiată, reflexologul începe tratamentul global al acestor zone. Cu degetul mare, apasă îndelung, uneori malaxează bolta plantară cu pumnul strâns. După ce termină tratarea unui picior, trece la celălalt.
• În general, sunt necesare 6-8 şedinţe. Uneori ajunge una singură, dar e mai bine să se consolideze rezultatul cu una sau două şedinţe suplimentare. Atenţie, dacă după trei şedinţe nu obţineţi nici un rezultat, este inutil să continuaţi.

TRATAMENT INDIVIDUAL

 • Chiar dacă specialistul este mult mai priceput, vă puteţi trata şi singur sau puteţi trata pe cineva apropiat pentru a ameliora anumite neplăceri ale vieţii cotidiene. Puteţi interveni în caz de dureri de cap, de spate, de rinichi, de gât, de contracturi musculare, tulburări digestive, de guturai, sinuzită incipientă etc.
 • O iniţiere este indispensabilă: fie urmând un curs (în weekend), fie cu un manual care explică în detaliu gesturile ce trebuie făcute. În orice caz, o hartă vă este indispensabilă.
 • Dacă vă trataţi singur, aşezaţi-vă confortabil într-un fotoliu, pe un pat sau pe jos. Important este să staţi comod, cu spinarea aşezată confortabil. De asemenea, trebuie să fiţi liniştit, într-o cameră cu temperatură agreabilă. Începeţi printr-o uşoară masare a ambelor picioare. Apoi luaţi-vă piciorul drept în mâna dreaptă. Cu ajutorul degetului mare de la mâna stângă, apăsaţi zonele dureroase sau regiunile care trebuie tratate, conform indicaţiile de pe hartă. Apoi treceţi la tratamentul piciorului stâng (ţinându-l în mâna stângă), folosindu-vă degetul mare de la mâna dreaptă.
 • În toate cazurile, dacă tulburările persistă, duceţi-vă la medic.

REFLEXOTERAPIA PALMARĂ

 • Reflexoterapia palmară se referă la tratarea zonelor reflexe ale mâinii. Ea poate interveni în locul sau în completarea reflexoterapiei plantare; se bazează pe aceleaşi principii şi are aceleaşi indicaţii.
 • Contraindicaţiile temporare sunt următoarele: artrită acută a uneia sau a ambelor mâini, fractură a încheieturii, a unui deget sa a unui metacarpian insuficient consolidată, artroză în puseu inflamatoriu, durere a mâinilor, infecţii (panariţiu).
 • Examinarea şi tratamentul sunt identice cu cele ale reflexoterapiei plantare. Terapeutul vă poate propune tratarea atât a mâinilor, cât şi a picioarelor în aceeaşi şedinţă.

Reflexoterapia plantară – TERAPIE INDIVIDUALĂ

 • Puteţi să practicaţi şi autoreflexoterapia palmară. Acest masaj este foarte uşor de făcut, indiferent de circumstanţe (într-un mijloc de transport, într-un spaţiu public etc.).

preluare: Portia de sanatate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Share this post

Leave your thought here