Blog

litiaza biliara

Litiaza biliară

Litiaza biliară, pietrele la vezica biliară sunt aglomerări cristalizate de colesterol, calciu sau alte substanţe care se formează în vezica biliară, un organ în formă de pară aşezat în partea din dreapta sus a abdomenului, chiar sub ficat.
În vezica biliară se depozitează şi se concentrează bila – un lichid gros, galben-verzui, produs de ficat – care apoi este eliberată, prin canalul biliar, în intestinul subţire, unde contribuie la digestia grăsimilor.

Pietrele apar atunci când bila conţine cantităţi foarte mari de colesterol, acizi biliari, pigmenţi sau alte substanţe. Indiferent dacă sunt minuscule sau mari cât o minge de golf, în multe cazuri, pietrele nu produc simptome şi nu necesită o atenţie deosebită.
Însă uneori ele blochează canalul biliar sau inflamează vezica biliară, ceea ce provoacă dureri abdominale intense şi necesită tratament de urgenţă.

LITIAZA BILIARĂ – CAUZE

Deşi cauza exactă a litiazei biliare nu este cunoscută, există mai mulţi factori care pot contribui la formarea pietrelor, precum: o alimentaţie săracă în fibre şi bogată în grăsimi; o intervenţie chirurgicală la intestine; boala intestinală inflamatorie sau alte afecţiuni ale tractului digestiv. Pietrele la vezica biliara afectează în special persoanele de peste 40 de ani sunt de trei ori mai răspândite la femei decât la bărbaţi.

Obezitatea, dar şi scăderea rapidă în greutate sunt strâns legate de apariţia litiazei biliare. Poate fi implicată şi o componentă genetică: la amerindienii Pima, aproape 70% din femeile de peste 30 de ani au pietre la vezica biliară.

LITIAZA BILIARĂ – SIMPTOME

✅ Dureri intermitente în partea din dreapta-sus a abdomenului. În general durerea apare dupa masă, durează între 30 minute şi patru ore şi poate radia în spate, în piept sau în umărul drept.
✅ Durerea poate fi însoţită de greaţă şi vomă. Alte semne sunt indigestia, flatulenţă sau balonarea.

PREVENIRE ŞI TRATAMENT

Circa 10% din adulţi fac pietre la vezica biliară, care pot declanşa subit spasme dureroase la câteva ore după masă. O alimentaţie bogată în fibre, împreună cu câteva suplimente, poate preveni, diminua sau chiar rezolva această problemă neplăcută.

În cadrul unui studiu efectuat în SUA, hamsterii a căror alimentaţie a conţinut psyllium, o fibră existentă în multe laxative naturale şi în unele cereale pentru micul dejun, au fost cu mult mai puţin predispuşi la formarea pietrelor la vezica biliară. Cercatătorii presupun că psyllium măreşte cantitatea de bilă secretată de colecist, scăzându-i şansele de a se acumula şi a forma calculi. Psyllium e şi o sursă excelentă de fibre solubile, care reduc nivelul colesterolului.

Toate grăsimile stimulează contractarea vezicii biliare, dar grăsimile saturate din alimente ca slanina, hamburgerii, carnea grasă şi pizza încărcată de brânză măresc colesterolul şi predispun la litiaza biliară. Grăsimea din avocado, uleiul de măsline şi de rapiţă, peşte, nucifere, fiind nesaturată, este bună pentru vezica biliară şi contribuie la prevenirea formării calculilor prin stimularea contracţiilor vezicii biliare şi menţinerea bilei în mişcare.

În Nurses’ Health Study, care a monitorizat zeci de mii de femei, incidenţa litiazei biliare în rândul celor care au mâncat cele mai multe fibre a fost cu 35% mai mică. Foarte utile par a fi alimentele ce oferă fibre insolubile, ca pâinea integrală şi majoritatea fructelor şi legumelor. Un studiu a arătat că vegetarienii sunt mai puţin predispuşi la calculi biliari.
Ce mai puteţi face: Menţineţi-vă o greutate normală şi beţi zilnic multă apă.

SUPLIMENTE ALIMENTARE

Toate suplimentele recomandate îl pot ajuta la prevenirea sau dizolvarea pietrelor de la vezica biliară. Trei luni de tratament pot determina dizolvarea pietrelor mici, însă suplimentele pot fi folosite pe termen lung pentru a preveni crizele.

Este important să măriţi consumul de vitamina C, deoarece aceasta reduce nivelul de colesterol din bilă, scăzând riscul ca bila încărcată cu colesterol să se aglomereze şi să formeze pietre. Vitamina C trebuie însoţită de alte suplimente. În general, e bine să luaţi o combinaţie lipotropică (care ajută la metabolizarea grăsimilor), conţinând armurariu, colina, inozitol şi metionină. Armurariul, de pildă, modifică compoziţia bilei, ajutând la dizolvarea pietrelor şi la eliminarea celor deja formate.

Colina şi inozitolul (vitamina B8 şi vitamina B9) şi aminoacidul metionina contribuie la metabolizarea grăsimilor şi colesterolului. De asemenea, ele fortifică ficatul şi vezica biliară. Metionina poate mări concentraţia unui alt aminoacid, taurina, care îmbunătăţeşte circulaţia bilei şi ajută la dizolvarea pietrelor de la vezica biliară. În plus, colina şi inozitolul sunt esenţiale pentru menţinerea unui nivel sănătos de lecitină în bilă (o cantitate inadecvată de lecitină poate accelera formarea pietrelor).
Consumul zilnic de psyllium favorizează eleminarea scaunului, ceea ce poate bloca formarea pietrelor.

Dozaj recomandat pentru suplimente:

VITAMINA C
Dozaj: 500 mg de două ori pe zi.
Sfat: Reduceţi doza daca aveţi diaree.
COMBINAŢIE LIPOTROPICĂ
Dozaj: Unul-două comprimate sau capsule de două ori pe zi.
Sfat: Trebuie să conţină 250 mg extract de armurariu (luaţi mai mult dacă e nevoie); poate conţine colina, inozitol, metionina şi păpădie.
LECITINĂ
Dozaj: Două capsule (1 200 mg) de două ori pe zi.
Sfat: Puteţă lua 2 linguriţe cu granule de lecitină de două ori pe zi, înainte de masă.
PSYLLIUM
Dozaj: O lingură de pulbere, dizolvată în apă sau suc, de două ori pe zi.
Sfat: Beţi multă apă pe parcursul zilei.

PLANTE

Atenţie! Nu folosiţi simultan plantele din lista următoare.
Plantele care stimulează producţia de bilă sunt numite coleretice. Mai multe sunt şi colagoge – adică stimulează vezica biliară să se contracte şi să elimine secreţia biliară.

Uz intern

Pentru calmarea vezicii biliare

✅ BOLDO
Infuzaţi un pliculeţ de frunze uscate în 200 ml de apă clocotită timp de 10 minute. Beţi 1-3 căni pe zi.
✅ MENTA
Infuzaţi 1 linguriţă mare de frunze uscate în 150 ml de apă clocotită timp de 10-15 minute. Beţi 1 cană după fiecare masă.
✅ ROZMARIN
Infuzaţi 2-4 g de plantă uscată într-o cană de apă clocotită timp de 10 minute. Strecuraţi. Beţi 1 cană după fiecare masă.
✅ TURMENIC
Infuzaţi 0,5-1 g de pulbere într-o cană de apă clocotită timp de 5-10 minute şi strecuraţi. Beţi 2-4 căni pe zi.

PENTRU COMBATEREA SPASMELOR

✅ ROINIŢĂ
Infuzaţi 2-3 g de frunze uscate într-o cană de apă clocotită timp de 5 minute. Strecuraţi. Beţi o cană la prânz şi una seara, după mese.
✅ MUŞEŢEL
Infuzaţi un pliculeţ de flori uscate într-o cană de apă clocotită timp de 10 minute. Beţi 3 căni pe zi, înainte de mese.
✅ LAVANDĂ
Ifuzaţi 2-3 g de flori uscate într-o cană de apă clocotită timp de 5-10 minute. Strecuraţi. Beţi 1/2 cană, de 2 ori pe zi.
✅ RĂDĂCINĂ DE PĂPĂDIE
Infuzaţi 1 linguriţă de rădăcină pulbere la o cană de apă. Beţi 3 căni de ceai pe zi.
✅ La recomandarea unui specialist în medicina plantelor: ANGHINARE

TERAPII ALTERNATIVE

Tratament individual
MASAJ AURICULAR
-Colica hepatică: cu ajutorul unui vârf moale, masaţ-vă punctele 58 Shenmen, 57 Sistem neurovegetativ, 103 Căi biliare, 104 Ficat, 83 şi 84 Yang-ul ficatului.
-Dispepsie: cu ajutorul unui vârf moale, masaţi-vă punctele 57 Sistem neurovegetativ, 58 Shenmen, 99 Intestin gros, 95 Stomac, 104 Ficat, 105 Splina.
REFLEXOTERAPIE
-Colică hepatică: masaţi zonele reflexe plantare, pe fiecare parte: ficat, vezică biliară şi plex solar.

Specialişti

✅ Pentru un tratament al ,,terenului”: un acupunctor, un homeopat, un fito-aromaterapeut, un auriculoterapeut etc.
✅ Pentru a căpăta sfaturi legate de nutriţie: un micronutriţionist, un nutriţionist, un naturopat, un dietetician.

Alimentaţia

Consumaţi din belşug:

✅ Avocado, ulei de măsline, ulei de rapiţă, peşte, nucifere – pentru grăsimi nesaturate.
✅ Fructe, legume, cereale integrale – pentru fibre
✅ Anghinare
✅ Fenicul

Reduceţi consumul de:

✅ Carne grasă, alimente prăjite şi alimente care conţin grăsimi
✅ Zahăr
✅ Cola

preluare: Portia de sanatate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Aţi putea să fiţi interesat să citiţi şi articolul:Dischinezie biliară.

Cerasus vine în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră cu produsul alphaDIGEST.

Share this post

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *