Blog

Litiaza renală

Milioane de oameni suferă de pietre la rinichi (calculi renali, litiaza renală), care se produc atunci când compuşii care formeză pietrele, existenţi în urină, se acumulează în rinichi şi încep să cristalizeze.
De obicei, pietrele sunt compuse din calciu, combinat cu fosfaţi sau oxalaţi. (Mai puţin frecvente sunt aşa – numitele pietre struvite, ce pot rezulta din infecţii la rinichi sau infecţii cronice ale tractului urinar şi, mai rar, pot forma pietre de acid uric în cazuri de gută). După ce s-a eliminat o piatră, şansa de a avea alta creşte dramatic, dar experţii cred că această situaţie poate fi îmbunătăţită prin exerciţii fizice şi modificări ale dietei.

LITIAZA RENALĂ – CAUZE

Ereditatea şi deshidratarea cronică par să contribuie la formarea pietrelor la rinichi, dar cauza specifică nu e cunoscută. Anumiţi factori şi boli pot predispune la asta: o viaţă sedentară şi tipul – caucazian sau asiatic. Din motive nedeterminate, posibil genetice, unele persoane tind să aibă concentraţii mai mari de calciu în urină, ceea ce favorizează formarea cristalelor şi explică majoritatea pietrelor. Alţi factori de risc sunt bolile de rinichi, inflamarea cronică a colonului, chirurgia intestinală şi medicamente ca diureticile.

Cercetătorii cred că, la cei care nu sunt predispuşi la asta, formarea pietrelor nu e cauzată de consumul anumitor alimente. Dar se pare că, pentru cei care sunt predispuşi, oxalaţii şi purinele (existenţi în mod natural în unele alimente) pot alimenta formarea pietrelor.

LITIAZA RENALĂ – SIMPTOME

✅ Retenţie de lichide
✅ Greaţă sau vomă
✅ Pierderea poftei de mâncare
✅ Durere în partea de sus a spatelui şi abdomenul inferior şi zona inghinală
✅ Puroi sau sânge în urină

LITIAZA RENALĂ – PREVENIRE ŞI TRATAMENT

Poate cea mai importantă recomandare pentru prevenirea şi controlul pietrelor la rinichi este să se bea multe lichide, în special apă. Apa diluează urina, împiedicând cristalizarea sărurilor şi formarea pietrelor. Se menţionează că urina diluată nu trebuie să fie mai închisă la culoare decât un galben palid şi consumul de lichide trebuie ajustat corespunzător.

Pentru a evita formarea pietrelor, experţii recomandă să se bea zilnic douăsprezece pahare de 225 ml de apă. Cercetările sugerează că la prevenirea pietrelor la rinichi poate ajuta eficient consumul de suc de portocale sau de limonadă. În afară de conţinutul benefic de apă din acestea, substanţele alcaline numite citraţi pe care le conţin pot ajuta la neutralizarea acizilor ce formează pietrele, inhibând formarea anumitor pietre la rinichi pe bază de calciu.

Printre altele, poate fi util potasiul, un mineral valoros existent şi în el sucul de portocală şi limonadă, asociat cu un risc redus de piatră la rinichi. Pentru a ajuta la prevenirea formării pietrelor struvite, trebuie să se consume afine bogate în tanini. (Deşi merişoarele au tanini, ele trebuie să fie evitate deoarece sunt bogate în oxilaţi.)

Citratul, un acid natural din compoziţia lamilor, contribuie la descompunerea reziduurilor în rinichi şi la prevenirea formării calculilor. Potrivit unui studiu realizat în Turcia, 85 ml suc de lămâie pe zi echivalează cu o doză standard de citrat prescrisă pacienţilor cu litiază renală.

Deoarece proteinele animale pot micşora concentraţia de citraţi benefici din corp, cei predispuşi la formarea de pietre la rinichi pot beneficia din consumul mai scăzut de proteine animale şi mai ridicat de proteine vegetale. Se mai crede că proteinele animale măresc concentraţia in urină a calciului şi oxalaţiilor care formează pietrele.

Influenţa calciului – mit sau o problemă reală?

Deoarece calciul şi oxalaţii din urină contribuie la formarea pietrelor la rinichi, alimentele bogate în fibre insolubile (dar cu conţinut scăzut de oxalaţi) pot ajuta prin menţinerea în tractul digestiv a excesului de oxalaţi şi calciu, împiedicând acumularea lor în urină. Şi magneziul poate fi benefic, deoarece menţine oxalaţii în intestine. Înainte de mărirea substanţială a consumului de fibre, consultaţi medicul, căci nivelurile scăzute de calciu pot mări riscul de osteoporoză.

În ciuda dovezilor ce arată că dieta cu calciu măreşte cantitatea de calciu din urină, iar acesta favorizează formarea pietrelor la rinichi, două studii mari, bazate pe observaţii, au arătat că cei care au consumat cele mai multe alimente bogate în calciu erau mai puţin predispuşi să sufere de pietre la rinichi compuse din calciu. Se bănuieşte că absorbţia de către corp a oxalaţiilor nocivi poate fi blocată de calciul din dietă. (Subiecţii care au consumat cel mai mult calciu din dietă au consumat şi cele mai multe fluide, potasiu, magneziu şi fosfaţi.) Totuşi, calciul consumat sub formă de supliment poate mări riscul de formare al pietrelor.

Ce mai puteţi face

Pentru a evita formarea pietrelor de struvita: poate fi necesară terapia cu antibiotice, dar infecţiile care le cauzează pot fi înlăturate consumând extract sau suc de merişor şi ceai de mătase de porumb, soc şi nalbă, separat sau în combinaţie.

SUPLIMENTE ALIMENTARE

S-a demonstrat că pacienţii care au luat magneziu şi vitamina B6 excretă cantităţi mult mai mici de oxalaţi; aceste suplimente pot fi utile în prevenirea şi vindecarea pietrelor de oxalat de calciu. Dacă se formează pietre de acid uric, ceaiul din frunze de păpădie poate favoriza excretarea acidului uric.

Cantitatea de radicali liberi generată în caz de glomerulonefrită poate fi redusa dacă luaţi vitamina C, vitamina E şi gingko biloba – antioxidanţi puternici, care îmbunătăţesc sănătatea rinichilor. Gingko biloba are proprietăţi antiinflamatoare şi poate stimula alimentarea cu sânge a rinichilor, ajutând la prevenirea aterosclerozei. Un studiu din Japonia a demonstrat că spirulina scade toxicitatea rinichilor cauzată de unele medicamente.

DOZAJ RECOMANDAT PENTRU SUPLIMENTE

Magneziu
Dozaj: 400 mg zilnic
Precauţie: Nu-l luaţi în caz de blocaj renal.
Vitamina B6
Dozaj: 50 mg de două ori pe zi.
Sfat: Daca o luaţi împreună cu magneziu, poate scădea excreţia de oxalaţi.
Vitamina C
Dozaj: 500 mg de două ori pe zi.
Sfat: Reduceţi doza dacă faceţi diaree.
Vitamina E
Dozaj: 250 mg pe zi.
Precautie: Sfătuiţi-vă cu medicul dacă luaţi anticoagulante.
Ginkgo Biloba
Dozaj: 80 mg extract de trei ori pe zi.
Sfat: Alegeţi un produs standarizat cu 24% glicozide flavonoidice.

PLANTE

Atenţie! Nu folosiţi simultan plantele din lista următoare.
Litiaza renală poate fi extrem de dureroasă şi necesită întodeauna tratament medical. Plantele medicinale, prescrise de un specialist, pot juca un valoros rol complementar în reducerea simptomelor.

Uz intern

✅ Lucernă (tinctură, 1:4 în alcool 25%) Luaţi câte 20 de picături într-un pahar cu apă, de trei ori pe zi, după mese.
✅ Frasin (capsule cu 300mg de pulbere) Luaţi câte 2 capsule cu un pahar mare cu apă, de 3 ori pe zi.
✅ Fenicul Adăugaţi 1/4-1/2 linguriţe de seminţe zdrobite într-o cană cu apă clocotită. Lăsaţi să infuzeze timp de 10 minute. Strecuraţi. Beţi până la 3 căni pe zi.
✅ Păpădie – (capsule cu 300 mg de pulbere) Luaţi câte o capsulă cu apă, de 3 ori pe zi.
✅ Splinuţa – Puneţi 1,5-3 g de părţi aeriene la o cană cu apă clocotită. Lăsaţi să infuzeze timp de 10-15 minute şi strecuraţi. Beţi 3-5 căni pe zi.
✅ Ortosiphon – Puneţi 5 g de plantă la 1l de apă clocotită şi lăsaţi să infuzeze timp de 5 minute. Beţi 1-3 căni pe zi, ultima cu mult înainte de culcare.
✅ Porumb – (tinctură, 1:4 în alcool 25%) Luaţi 5-15 ml de trei ori pe zi.
✅ Zmeur – (tinctură, 1:4 în alcool 25%) Luaţi câte 20 de picături cu apă, de trei ori pe zi, după mese.
✅ Mesteacăn – (tinctură, 1:4 în alcool 25%) Luaţi câte 15 picături într-un pahar cu apă, de trei ori pe zi, după mese.
✅ Merişor – Luaţi 400 mg extract de două ori pe zi sau beţi zilnic 500 ml de suc neîndulcit.

TERAPII ALTERNATIVE

Tratament individual

MASAJ AURICULAR

✅ Colica nefritică: cu ajutorul unui vârf moale, masaţi-vă punctele 58 Shenmen, 57 Sistem Neurovegetativ, 101 Uretere, 102 Rinichi, 100 Vezica urinară, 77 Căi urinare, 18 Materie cenuşie (jumătatea inferioara a părţii posterioare a antitragusului).

REFLEXOTERAPIE

✅ Colica nefritică: masaţi profund zonele reflexe plantare: rinichi, uretere, vezică urinară şi plex solar, pe partea cu problemă.

Specialişti

✅ Iniţial pentru tratarea ,,terenului” bolii: un acupunctor, un auriculoterapeut, un homeopat, un fito-terapeut etc.
✅ În plus, un sfat legat de nutriţie poate fi util: discutaţi cu un micronutriţionist, un nutriţionist, un naturopat sau un dietitician.

ALIMENTAŢIA

Consumaţi din belşug:

✅ Broccoli, mazăre – pentru fibre solubile
✅ Avocado, quinoa – pentru magneziu
✅ Banane, cartofi – pentru potasiu
✅ Afine – pentru tanini

Reduceţi consumul de :

✅ Rubarbă
✅ Ciocolată
✅ Cafea
✅ Ceai negru
✅ Cola
✅ Sare
✅ Carne grasă
✅ Peşte
✅ Pasăre
✅ Alcool

preluare: Portia de sanatate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Aţi putea să fiţi interesat să citiţi şi articolul:Litiaza biliară.

Cerasus vine în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră cu produsul alphaDIGEST.

Share this post

Leave your thought here